Hrvati uvode VAR! Savez i FIFA plaćaju 1.500.000 dolara, klubovi samo da obezbede sobu...

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.12.18. | 10:35

Od sezone 2019/2020

Ono što je praksa u nakvalitetnijim ligama Evrope – izuzimajući Engleze, koji teraju po svom – stiže polako i u region. Letos isproban na Mundijalu, od januara aktuelan na utakmicama Lige šampiona, VAR tehnologija će se primenjivati i u hrvatskom fudbalu. Prema saznanjima medija u komšiluku, nema prepreka da se uvede red u tamošnje prvenstvo kad je reč o regularnosti takmičenja, pa će se video assistant referee naći na terenima Prve lige od sezone 2019/2020.

Troškovi uvođenja VAR-a se kreću između 1.000.000 i 1.500.000 dolara, a zanimljivo je da ništa od toga neće pasti na klubove, već će novac za instaliranje i obezbediti FS Hrvatske. Hrvati su se prijavili za program FIFA Forward, koji može da pokrije do 80 odsto troškova, dok je će ostatak finansirati Savez. Jedini zadatak klubova je da obezbede posebnu prostoriju za VAR sudije, s tim da moraju da vode računa o bezbednosti, jer su na pojedinim evropskim mečevima zabeleženi huliganski napadi na delioce pravde u VAR sobi.

Izabrane vesti

Mediji u Hrvatskoj navode da je ključni datum 17. januar, za kad je u Zagrebu zakazan satanak na kome će se pojaviti gosti iz FIFA, kao i IFAB, tela koje određuje pravila fudbala. Planirano je da Hrvati tad dobiju odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a, posle čega sledi edukacija koju moraju da prođu sve sudije, osim onih koje će iduće sezone biti skinuti s liste.

Svi klubovi moraju da pruže saglasnost da se uvođenje VAR-a uvede u propozicije takmičenja, a u međuvremenu svaki stadion mora da poseduje posebnu licencu za VAR, koju izdaje FIFA.

Prema najavama sa lica mesta, VAR će se primenjivati na svim utakmicama, a ne samo na derbijima, iako oni, po pravilu nose najveće tenzije i posle njih se klubovi žale da su oštećeni. Jednostavno, VAR ne poznaje kategorije „velikih“ i „malih“, za sve važe ista pravila.

Očekuje se da u prvoj polovini 2019. bude testiran na primer u finalu kupa ili određenom prvenstvenom meču.

FOTO: Reuters


tagovi

Fudbalski savez HrvatskeVAR tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara