Zlatna lopta (©Reuters)
Zlatna lopta (©Reuters)

I UEFA od 2024. umešana u dodelu Zlatne lopte, ceremonija se seli iz Pariza

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.11.23. | 11:37

Novosti u vezi prestižne nagrade

Pre nekoliko dana Lionel Mesi je osmi, gotovo sigurno i poslednji put podigao Zlatnu loptu. Prestižni trofej koji se dodeđuje najboljem igraču sveta (od 2022. gledajući učinak u sezoni, a ne kalendarskoj godini) prvi put je otišao u ruke igraču koji ne nastupa u Evropi. To je omogućeno promenom pravila 2007. godine, pošto su u prošlosti nagradu dobijali samo Evropljani, a onda i stranci koji igraju na Starom kontinentu. Od uvođenja novog pravila pre 16 godina u konkurenciji su fudbaleri sa svih meridijana, bez obzira na nacionalnost.

Nije čest slučaj da Frans fudbal (u saradnji sa bratskim Lekipom) menja kriterijume izbora koji je osmislio još 1956. godine, ali se dešava. Tako je, zarad navodnih 15.000.000 evra, francuski list pristao da 2009. godine u izbor uključi ljude iz FIFA. Saradnja je trajala do 2016, kada se svetska organizacija odvojial i osnovala svoj "The Best".

Izabrane vesti

Po vestima iz Francuske, Amauri grupa, kompanija u čijem vlasništvu su Frans fudbal i Lekip, ponovo je odlučila da uključi "treću stranu", ali ovaj put ne u izbor najboljih, već samo organizaciju ceremonije. Reč je o Evropskoj fudbalskoj federaciji.

"Među nama je zajednička istorija, jer je Zlatna lopta nastala 1956. godine, godinu dana nakon Kupa evropskih šampiona čiji je Lekip koosnivač. Ceremonija je u međuvremenu evoluirala i postala globalna, pa partnerstvo sa UEFA ima savršenog smisla jer je reč o globalnom igraču koji može da okupi najbolje igrače i ličnosti iz ovog sporta. Sada ćemo ubrzati međunarodni profil ceremonije. Osetili smo entuzijazam i kod predsednika UEFA Aleksandera Čeferina, kao i kod klubova, što nas je ubedilo da činimo pravi potez", izjavio je Žan Etjen Amauri, generalni direktor Amauri grupe.

Suštinski se, dakle, neće ništa krucijalno menjati prilikom izbora. Kriterijumi za najbolje igrače i timove ostaju isti, pravo glasa, kao što je premijerno bilo ove godine, i dalje će imati novinari iz 100 najbolje rangiranih zemalja na FIFA listi, ali će se svečanost nakon 2024. preseliti iz Pariza, gde je organizovana od 2016. godine.

"Razgovarali smo sa Čeferinom o mogućnosti da se ceremonija ubuduće organizuje i u drugim evropskim prestonicama. To neće biti slučaj sledeće godine, jer će ponovo Pariz biti domaćin, ali velika je mogućnost da potom premestimo ceremoniju", otkrio je Amauri.

Prvi čovek UEFA ne misli da će uplivom te organizacije Zlatna lopta postati isključivo "evropski trofej".

"UEFA je globalni brend. Možete je zvati kako god želite, ali činjenica je da se radi o globalnom brendu. Preko 50 odsto ljudi koji gledaju naša takmičenja nisu Evropljani. Zato mislim da Zlatna lopta neće postati evropski trofej, već će ostati najveći trofej", istakao je Čeferin.



tagovi

Zlatna loptaFrans FudbalFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara