Šmelcer junak Dortmunda, Berišta tragičar Bergama
Šmelcer junak Dortmunda, Berišta tragičar Bergama

I zidine Bergama plaču - dečačka greška Beriše izbacila Atalantu! Borusija ni sama ne zna kako se provukla (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.18. | 22:58

Remi od 1:1 odveo Nemce u osminu finala

Gotovo da je moglo da se oseti u vazduhu. Atalanta je posle one čudesne petarde na Evertonovogm Gudisonu u grupnoj fazi takmičenja bila na pragu još jednog čudesnog uspeha. Nekadašnji šampion Evrope, gigant iz Dortmunda, tresao se pred napadima ekipe uigravane podno zidina Gornjeg grada u Bergamu. Na kraju je i taj kamen suzu pustio. Velika, dečačka greška Ertrita Beriše u 83. minutu utakmice odvela je Borusiju u osminu finala Lige Evrope - 1:1 na stadionu MAPEI u Ređo Emiliji na kome je Atalanta gostija svoje rivale pošto njen teren ne zadovoljava stroge Uefine uslove.

A i taj detalj valjda dovoljno govori koliko je Atalanta nadmašila sebe. Jeste se igralo skoro 200 kilometara daleko od kuče, ali i ceo Bergamo je u čudu gledao. Gde je ta kosmička pravda? Gde je taj Bog da ove momke nagradi za sav znoj koji su prolili u 180 minuta ludo uzbudljive trke sa Borusijom. Napred-nazad, pa opet. I tako ukrug. S tim da se večeras uglavnom trčalo ka golu nemačkog predstvnika.

Izabrane vesti

I trebalo je, zaista je trebalo, da u tom 83. minutu već bude 3:0 za Atalantu. Trebalo je, zaista je trebalo da taj gol bude samo jalova uteha za Borusiju. Međutim, Brajan Kristante je u prvom poluvremenu sa pet metara tukao pored gola, Papu Gomez je bio licem u lice sa Romanom Burkijem, ali se i takvom majstoru noga skratila. Golman Borusije je odbranio, a već u sledećem napadu, ma nisu još stigli ni da se okrenu domaći, Marko Rojs je nezgodno šutirao sa ivice kaznenog prostora, svaki bi golman - i mnogo gori od Beriše - rutinski uhvatio tu loptu.

Ali večeras nije htelo. Gledao je Albanac kako mu ona izmiče iz zagrljaja i odbija se tačno na nogu Marselu Šmelceru. Gledao je, ali ništa on tu nije mogao. Šteta je već bila načinjena. Nepopravljiva. 

A nije delovalo tako. Delovalo je da će italijanski novinari dobiti savršen materijal za pisanje epova o timu iz grada iz koga je pod vođstvom Đuzepea Garibaldija krenuo takozvani "Pohod hiljade", koji je za konačnu posledicu imao stvaranje Kraljevstva Italije. Đan Pjero Gasperini je sa svojih 25 ratnika pošao u još jednu osvajačku ekspediciju. U očima mu je svetlucao pehar Lige Evrope. Jer da se ne lažemo, izuzev Atletika možda, koji bi to tim smeo da se kladi na pobedu protiv Atalante kada je ona već otpisala Borusiju?

Ipak, nije se desilo. A izgledalo je da hoće. Već u trećem minutu Rafel Toloj se posle kornera sa leve strane iskupio za one dve defanzivne greške iz Dortmunda i pogotkom doveo Atalantu u poziciju koja je značila i plasman među 16 najboljih u Ligi Evrope. Sve je krenulo kako je trebalo.

I odvijalo se kako je trebalo po Gasperinijevom planu. Jeste se, kao i na Vestfalenu, sve vreme trčalo napred-nazad, pa opet i tako jovo-nanovo. S tim da se u Ređo Emiliji uglavnom trčalo ka Burkijevom golu. I da je Kristante bio za malo precizniji, da je Gomez bio malo lukaviji, sada bi se po Bergamu pričalo kako je sve moguće, kako je ovaj sastav zreo da napravi jedno malo čudo koje bi se decenijama prepričavalo. Ali čuda se ne dešavaju svaki dan. Nažalost, mnogo češće se doživljavaju ovako bolni udarci. To je život.

A Borusija? Uz Atletiko, koji nam se čini kao ubedljivi favorit, te Arsenal, mada nam se on nikakav ne čini, te prgavi i neugodni Lion, koji će pritom biti domaćin finala, Borusija spada u najuži krug kandidata za uspon na pobedničko postolje. Kad su preživeli Atalantu, mogu još mnogo toga.

LIGA EVROPE - 1/16 FINALA - REVANŠ MEČEVI:

Sreda:

CSKA Moskva - Crvena zvezda 1:0 (1:0) - prvi meč 0:0
/Džagoev 45/

Četvrtak:

Lokomotiva - Nica 1:0 (1:0) - prvi meč 3:2
/Denisov 30/

Atletiko Madrid - Kopenhagen 1:0 (1:0) - prvi meč 4:1
/Gameiro 7/

Dinamo Kijev - AEK 0:0 - prvi meč 1:1

Lacio - FCSB 5:1 (3:0) - prvi meč 0:1
/Imobile 7, 43, 71, Bastos 25, Anderson 51 - Gnohere 82/

Plzenj - Partizan 2:0 (0:0) - prvi meč 1:1
/Krmenčik 67, Čermak 94/

Lajpcig - Napoli 0:2 (0:1) - prvi meč 3:1
/Zjelinski 32, Insinje 82/

Sporting - Astana 3:3 (1:1) - prvi meč 3:1
/Dost 3, Fernandes 53, 63 - Tomasov 37, Tvumasi 80, Šomko 90/

Viljareal - Olimpik Lion 0:0 - prvi meč 1:3

Zenit - Seltik 3:0 (2:0) - prvi meč 0:1
/Ivanović 7, Kuzjajev 27, Kokorin 61/

Milan - Ludogorec 1:0 (1:0) - prvi meč 3:0
/Borini 21/

Arsenal - Estersund 1:2 (0:2) - prvi meč 3:0
/Kolašinac 47 - Aješ 22, Sema 23/

Atalanta - Borusija Dortmund 1:1 (1:0) - prvi meč 2:3
/Toloi 11 - Šmelcer 83/

Atletik Bilbao - Spartak Moskva 1:1 (0:1) - prvi meč 3:1
/Ečeita 57 - Luiz Adrijano 44, Melgareho 85/

Braga - Olimpik Marselj 1:0 (1:0) - prvi meč 0:3
/Orta 31/

Red Bul Salcburg - Real Sosijedad - prvi meč 2:2
/Dabur 10, Beriša 74 penal - Navas 28/

(FOTO: Action Images)


tagovi

Etrit Beriša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara