Igra je gotova - šokantno otkriće: Bajern na čelu fudbalske zavere

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.11.18. | 19:07

Špigl objavio nove dokumente iz serijala "Fudbal liks"

Najbogatiji evropski fudbalski klubovi već neko vreme u tajnosti prave planove za formiranje nove zatvorene vrste Superlige, pokazali su dokumenti koje je u okviru serijala "Fudbal liks" objavio večeras nemački Špigl.

Ako se to zaista desi, UEFA i Liga šampiona mogle bi da pretrpe ogroman udarac. Prema otkrivenim planovima, formiraće se kompanija čiji će najveći deoničar biti Real Madrid, a tu će se još naći i Barselona, Mančester Junajted, Bajern, Čelsi, Arsenal, Juventus, PSŽ, Mančester Siti, Liverpul i Milan. Oni ne bi mogli da ispadnu iz takmičenja.

Izabrane vesti

Doduše, ovakve ili slične ideje o novoj ligi postoje već dobrih 30-ak godina, ali tek sada su najbogatiji očigledno rešili da pređu sa reči na dela. A ako se ovi planovi realizuju, Superliga bi trebalo da startuje od 2021. godine.

Spisak klubova nije konačan, i dokumenti do kojih je došao Špigl pokazuju da bi pomenutima mogli, u svojstvu gostiju, još da se priključe još Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Olimpik Marselj, Inter i Roma.

Prvi ozbiljan sastanak održali su još 31. marta u Cirihu predstavnici Reala, Barselone, Juventusa, Bajerna, Milana, Arsenala i Mančester Junajteda. I tako je, navodno, sve ušlo u operativnu fazu formiranja novog takmičenja koju je pratila serija novih sastanaka.

Dva čoveka koja su navodno preuzela ulogu glavnog organizatora su Karl Hajnc Rumenige i Andrea Anjeli. A to su radili iza leđa UEFA i Evropskoj klupskoj asocijaciji (EKA), pritom se navodi i da je Bajern još 2016. razmatrao mogućnost da napusti Bundesligu, čak je sve išlo dotle da je tražio pravne osnove da povuče igrače iz nemačke reprezentacije.

Upravo je zbog ovih aktivnosti UEFA i odlučila da napravi reformu sistema takmičenja u Ligi šampiona koji je počeo ove sezone i trebalo bi da donese nešto više novca upravo najvećim klubovima. A ujedno se povećala i razlika u količini novca koju će raspodeliti učesnici LŠ u odnosu na klubove iz Lige Evrope.

Samo, kako navodi Špigl, ni ove promene očigleno neće zadovoljiti ogromne apetite najvećih klubova. A, kada ta razlika postane nepremostiva, doći će trenutak za formiranje novog takmičenja - Superlige.

Dogovor o osnivanju Superlige trebalo je da bude potpisan ovog meseca, ali otkriće uglednog nemačkog lista je očigledno, barem za sada, osujetio ove planove.

Pored ovog otkrića, Špigl je doneo i nove optužbe na račun Mišela Platinija i Đanija Infantina, pošto prema dokumentima "Fudbal liksa", njih dvojica predstavljaju tandem koji je Pari Sen Žermenu i Mančester Sitiju omogućio da bez velikih posledica zaobilaze pravila finansijskog fer-pleja UEFA.

U svakom slučaju, nova otkrića Špigla još jednom pokazuju da su odnosi u evropskom fudbalu potpuno poremećeni.

Foto: Reuters


tagovi

Karl Hajnc RumenigeAndrea Anjeli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara