Inter i Roma desetkovani, Imobile traži prvi gol u Firenci, Gatuzo oprezan protiv Kjeva

Vreme čitanja: 9min | sub. 09.03.19. | 13:45

Detaljna najava 27. kola Serije A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dugi vikend u Seriji A je počeo juče pobedom Juvea nad Udinezeom, a završiće se tek u ponedeljak mečom Roma - Empoli. Trener Milana Rino Gatuzo, svestan teškoća koje je imao sa poslednjeplasiranim timovima u Seriji A ove sezone, ne želi da rizikuje protiv Kjeva, uvođenjem svežih igrača, i pored toga što ga sledeće nedelje čeka gradski derbi. Inter bez četvorice standardnih prvotimaca i nekoliko rovitih fudbalera dočekuje Spal.  Roma, sa novim-starim trenerom Ranijerijem  i bez šestorice ustaljenih startera, što zbog povreda što zbog kartona, ugošćuje Empoli. Siniša Mihajlović protiv Kaljarija traži slamku spasa za svoju Bolonju, a Čiro Imobile želi da razbije tabu Artemio Franki: jedini stadion u Seriji A na kojem nije postigao gol. Na Marasiju se očekuje vatrometni dvoboj sa puno golova i malim šansama za remi između Sampdorije i Atalante.

Izabrane vesti

KJEVO – MILAN

Kjevo je već u Seriji B, ali bi bilo pogrešno pomisliti da će se Milan samo prošetati Bentegodijem. Tim iz predgrađa Verone je u ovoj sezoni otkinuo bodove vodećim timovima Serije A – Napoliju, Interu, Romi – a Juventus je u sudijskoj nadoknadi vremena odneo bodove iz Verone. Veliki hendikep za Di Karlov tim je rovitost Pelisijea, preskače i meč sa Milanom, tako da ćemo u napadu videti Stepinskog sa Đorđevićem ili Međorinijem. U veznu liniju se vraća Hetemaj, ali će Rigoni morati da odsustvuje zbog kartona. Tomović i Frej će biti na raspolaganju tek posle pauze zbog kvalifikacionih utakmica ze Evropsko prvenstvo, a za Skelota je sezona završena.

Dolazak pet hiljada navijača Milana u Veronu je najslikovitiji prikaz entuzijazma koji je zapljusnuo tim Rina Gatuza. Rosoneri su nanizali četiri uzastopne pobede uprkos neubedljivim partijama. Trener Milana pokušava da održi visoki napon za večerašnji meč jer je u ovoj sezoni ostvario samo jednu pobedu u gostima sa timovima koji se bore za opstanak. S druge strane, Gatuzo mora da odmori par svojih irgača za derbi sa Interom sledeće nedelje. Rodrigez pauzira zbog katona i na njegovom mestu će igrati Laksalt. I drugi bek starter će predahnuti: Kalabriju će odmeniti Konti. Na sredini terena Bilja bi trebalo da zameni umornog Bakajoka, dok bi Kastiljeho trebalo da dobije šansu u napadu budući da je Čalhanoglu imao prinovu u porodici i proveo je nekoliko besanih noći.

PARMA – ĐENOVA

Velika nada italijanskog fudbala Alesandro Bastoni će biti u startnoj postavi Parme i kompletiraće defanzivnu liniju sa iskusnim Brunom Alvešom i bekovima Jakopinijem i Galjolom. Na sredini terena u odsustvu Štulca, Skocarela će dirigovati igrom uz pomoć Rigonija i Kucke, a u napadu ćemo videti uobičajeni trio Žervinjo-Ingleze-Siligardi. Tim iz Emilije ne zna za pobedu na Tardiniju od kraja novembra, kada su pobedili Sasuolo, prošle nedelje su prekinuli seriju poraza remijem sa Empolijem. Serija negativnih rezultata je posledica mirne pozicije Parme na tabeli: nema evropske ambicije, a dovoljno je daleko od opasne zone ispadanja iz Serije A.

Đenova dolazi na Tardini posle dva meča sa najnepopularnijim rezultatom 0:0 i bez talentovanog golmana Radua koji je zbog gripa ostao kući u Đenovi. Čezare Prandeli može da bude zadovoljan pronađenom solidnošću odbrambenog zida sa Romerom i Zukanovićem u ulozi centralnih bekova i Ivanom Radovanovićem koji predstavlja branu na sredini terena, ali ne može da bude srećan zbog napada koji se zaglavio. Upravo zbog toga, Prandeli ima nedoumicu da li da na Tardiniju igra sa iskusnim Pandevom ili sa Darkom Lazovićem pored Sanabrije i Kuamea.

BOLONJA – KALJARI

Siniša Mihajlović će konačno moći da izvede najjači sastav na raspolaganju pošto se ambulanta Bolonje ispraznila, a nema ni suspendovanih fudbalera zbog kartona. Srpski Brazilac Lijanko će biti potvrđen u odbrani zajedno sa Danilom, Dajksom i Mbajeom dok će na sredini terena igrati Džemaili, u predosti nad Polijem, i Pulgar. U špic napada se vraća oporavljeni Destro, a  iza njegovih leđa bi trebalo da kruže Palasio, Sansone i Sorijano. Navijači Bolonje su se prilično mobilitovali za meč sa Kaljarijem i na Dal’Ari će biti 25.000 gledalaca s željom da njihov tim konačno dobre partije kruniše i osvajanjem bodova, neophodnih u borbi za opstanak.

Kaljari dolazi rasterećen u glavni grad Emilije. Pobedom nad Interom Maranovi izabranici su napravili važan korak ka opstanku i eventualnom pobedom nad Bolonjom bi praktično obezbedili prvoligaški status i za sledeću sezonu. Međutim, Kaljari ima vrlo mršav učinak na gostovanjima u ovoj sezoni. Sardi su se vratili kući pevajući samo iz Bergama na startu sezone, posle su usledili samo porazi i tu i tamo neki remi. Na poslednjih pet mečava van Sardinije, Kaljari je zabeležio isto toliko poraza. Maran neće moći da računa na Čigarinija i Faragoa zbog kartona, tako da će na sredini terena igrom dirigovati Brdarić. I pored oporavka Birse, očekuje se da Maran potvrdi Barelu u ulozi ofanzivnog plejmejkera iza leđa Pavoletija i Žoao Pedra.

INTER – SPAL

Za Nerazure je pobeda imperativ protiv Spala uprkos svim problemima s kojima se suočava tim Lučana Spaletija. Sapunica Ikardi se nastavlja, Perišić i Najngolan su van stroja zbog povreda, Vesino je suspendovan zbog kartona a bekovi su u veoma lošoj formi, počev od D’Ambrozija kojem se još vrti u glavi od Kostića, do januarskog pojačanja Sedrika. Dobra vest je povratak Kejte u pogon, ali će zbog predostrožnosti početi meč na klupi budući da Lautaro Martinez ne može da igra revanš meč protiv Ajntrahta u Ligi Evrope. Galjardini bi trebalo da zameni Vesina, a Žoao Mario Najngolana, dok će Kandreva uskočiti na Perišićevo mesto. Moguće je da Spaleti odmori jednog od dvojice stubova odbrane (Škrinjara i De Fraja) i pošalje na teren prekaljenog Mirandu.

Spal je u poslednjih 17 kola ostvario sam jednu pobedu i na San Siro dolazi bez Čoneka i Lacarija. Klub iz Ferare je frustriran dodatno sudijskim greškama koje su oduzele nekoliko vrednih bodova u borbi  za opstanak. Bivši igrač Partizana i crnogorski reprezentativac Jankonvić bi mogao da bude džoker trenera Sempličija: šuška se da bi mogao da istrči od prvog minuta na teren San Sira umesto Kurtića. U napadu je siguran Petanja dok je Paloski, zbog svog izuzetno pozitivnog minulog radau mečevima protiv Intera, u prednosti nad Antenučijem i Flokarijem.

FROZINONE – TORINO

Frozinone i dalje čeka na svoju prvu pobedu na novom stadionu Benito Stirpe u Seriji A. Na poslednjih pet mečeva na svom stadionu Čočari su otkinuli bodove samo Milanu uz četiri ubeležena poraza. Dobra igra protiv Rome i remi sa Đenovom na Marasiju kao i rezultati takmaca u borbi za opstanak podgrejali su nadu u varoši pored Rima da je još uvek moguće izboriti optanak. Protiv Torina. Trener Baroni ima nekoliko nedoumica oko sastava, pogotovo na sredini terena. Čini se da su Vivijani, Gori i Paganini u blagoj prednosti u odnosu na Majela, Valzaniju i Zampana. U napadu je siguran Čano dok su Pinamonti i Čofani u baražu za preostalo mesto u formaciji 3-5-2.

Valter Macari ima sve igrače na raspolaganju: jedino je naš Saša Lukić pod znakom pitanja zbog povrede. Na poslednjih šest mečeva Torino nije primio gol i ostvario je četiri pobede i dva remija približivši se na samo šest bodova od zone Lige šampiona. Torino će protiv Frozinonea igrati u veoma ofanzivnom sastavu, iza Belotija i Zapate, u špicu napada, velike šanse da zaigra ima Jago Falke mada je Meite,  u blagoj prednosti. Na sredini terena će biti raspoređeni De Silvestri, Bazeli, Rinkon i Ansaldi. U odbrani će Ico, N’Kulu i Moreti pomagati Siriguu da poboljša svoj rekord bez primljenog gola u Seriji A.

SAMPDORIJA – ATALANTA

Ako je suditi po toku dosadašnjeg prvenstva teško ćemo videti remi na Marasiju, Samp je odigrala nerešeno samo jednom u poslednjih 11 kola potvrđujući sud da se radi o lunatičnom timu koji niže pobede i poraze kad se najmanje nadaš. Na drugoj strani Atalanta je remizirala samo dva puta u poslednjih 20 kola Serije A. Za trenera Dorijana Đampaola od velike važnosti je povratak u golgetersku formu Fabija Kvaljarele. Posle tri uzastopna poraza, stigle su dve pobede zavhaljujući golovima iskusnog Kvalje protiv Kaljarija i Spala. Fabiju će društvo u napadu praviti Gabijadini dok će ofanzivni plej biti Saponara. Na sredini terena ćemo videti trio Praet, Ekdal, Lineti a u odbrani kvartet Berežinski, Andersen, Koli, Muru.

Utakmicama protiv Fjorentine u Kupu Italije i Seriji A, Atalanta je povratila samopouzdanje koje je bilo poljuljano porazima od Milana i Torina. Iličić i Gomez su se vratili u vrhunsku formu i na Marasiju se očekuje da proradi i Duvan Zapata koji mesec dana nije zatresao mrežu. Protiv Sampa bi trebalo da vidimo isti tim Atalante koji je pobedio Ljubičaste 3-1, sa izuzetkom Palomina koji bi mogao da zamni Mazijela.

FJORENTINA – LACIO

Fjorentina je pobedila samo jednom na poslednjih osam utakmica u Seriji A na svom stadionu, uknjiživši dva poraza i pet remija. Ohrabrujuća vest za tim Stefana Piolija je što će protiv Lacija konačno, posle dužeg vremena, moći da pošalje na teren svoju najjaču odbrambenu četvorku. Ispred Lafonta će biti u liniji: Milenković- Pecela – Vitor Ugo- Biragi. Sa njima Fjorentina je imala jednu od najboljih odbrana a u poslednje tri utakmice je primila 9 golova. Na sredini terena ćemo videti uobičajenu trojku Benasi-Fernandes-Veretu dok je Žerson u prednosti nad Simeoneom da kompletira napadački trozubac sa Murijelom i Kjezom.

Igrači Lacija su svesni da će pobeda protiv Rome u derbiju dobiti značaj za sezonu u Seriji A samo ako se vrate iz Firence neporaženi. Veliki hendikep za Nebeskoplave je odsustvo prvog golmana Strakoše koji će zbog bola u ramenu morati da ostane u Rimu, zajedno sa njim će ostati u Večnm gradu i kapiten Lulić dok su Čiro Imobile i Luiz Felipe roviti i do poslednjeg momenta se neće znati da li će igrati ili ne od prvog minuta. Imobile je posebno motivisan da stisne zube i zaigra jer je Artemio Franki jedini važniji stadion na Čizmi na kojem nije zatresao mrežu. Alternativa za Imobilea je Kaisedo, Inzagi je orjentisan da ponovo pošalje na teren tri tenora Koreu, Milinkovića i Luisa Alberta, kao u derbiju, dok bi Parolo čekao šansu na klupi. Umesto Lulića bi trebalo da igra Durmisi dok je Marušić u prednosti nad Romulom da pokriva desni bok Nebeskoplavih.

SASUOLO – NAPOLI

Na poslednjih deset utakmica Sasuolo je zabeležio samo jednu pobedu ali je zahvaljujući odličnim rezultatima u prvom delu sezone u sigurnoj luci, daleko od uzburkanih voda borbe za opstanak. Dankan se vraća među startere posle pauze zbog kartona dok će Lirola, Rožerio i Manjeneli i pored problema sa povredama biti od prvog minuta na travnjaku stadiona Mapei u Ređo Emiliji. Naš Filip Đuričić je uz Berardija siguran starter dok za poslednje mesto u napadu konkurišu Babakar i Matri.

Trener Napolija Karlo Ančeloti će odmoriti deo svojih standardnih prvotimaca i pored akumulirane prednosti nad Salcburgom u Ligi Evrope pred revanš meč. Kulibali i Maksimović ne mogu da igraju u četvrtak zbog kartona, ali su Kirikešu potrebni minuti posle povrede koja ga je udaljila nekoliko meseci od terena, tako da bi naš reprezentativac mogao da ustupi mesto Rumunu. Na sredini terena će dobiti priliku rezerve Unas, Dijavara i Verdi, dok će Žjelinski igrati u ulozi centralnog veznog igrača. U napadu je siguran Mertens dok će Milik i Insinje biti u baražu za poslednje mesto u timu.

ROMA – EMPOLI

Novi-stari trener Rome Klaudio Ranijeri će imati velike probleme da sastavi tim za Empoli pošto neće moći da računa čak na šestoricu standardnih prvotimaca. Kolarov, Džeko i Facio su suspendovani zbog kartona, De Rosi će se vratiti na teren zbog povrede tek za mesec dana, dok će Manolas i Pelegrini biti spremni tek posle predstojće pauze u prvenstvu. Tako ćemo videti potpuno izmenjenu Romu protiv toskanskog kluba koji se bori za opstanak. Ispred golmana Olsena će igrati Florenci, Markan, Huan Žesus i Santon. Na sredini terena će  biti N’Zonzi i Kristante a iza Šika u napadu će igrati El Šaravi, Zaniolo i Peroti. Sreća je za Romu da je protivnik Empoli i da igra na svom stadionu.

Trener toskanskog kluba Jakini je izgleda blizu odluke da potvrdi 11 igrača koji su počeli meč protiv Parme. La Gumina se nada da bi mogao da “ukrade” mesto Farijasu pored Kaputa, ali se čini da je pojačanje iz Kaljarija, u ovom momentu, na višoj lestvici Jakinijeve hijerarhije. Druga moguća novina je Traore, umesto Akve, pored Krunića i Benaserra koji su sigurni starteri, zajedno sa trojkom u odbrani Veseli, Silvestri, Del’Orko.

SERIJA A - 27. KOLO:

Petak

Juventus - Udineze 4:1 (1:0)
/Kean 11, 39, Džan 67, Matuidi 71 - Lasanja 85/

Subota

18.00:  (2,75) Parma  (3,10)  Đenova (2,70) 
20.30:  (6,75) Kjevo  (4,10)  Milan (1,52) 

Nedelja

12.30:  (1,90) Bolonja  (3,40)  Kaljari (4,30) 
15.00:  (3,25) Sampdorija  (3,45)  Atalanta (2,20) 
15.00:  (1,40) Inter  (4,50)  SPAL (8,50) 
15.00:  (4,10) Frozinone  (3,40)  Torino (1,95) 
18.00:  (5,70) Sasuolo  (4,00)  Napoli (1,60) 
20.30:  (2,70) Fiorentina  (3,30)  Lacio (2,60) 

Ponedeljak

20.30:  (1,50) Roma  (4,40)  Empoli (6,25) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara