Inter igra za Spaletijevu budućnost i Ikardijev novi ugovor, Napoli na ispitu sezone - pukovnici ili pokojnici

Vreme čitanja: 10min | sub. 09.02.19. | 13:14

Zanimljivo će biti i na meču Sasuolo - Juventus...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najzanimljiviji i najneizvesniji mečevi 23. kola Serije A igraju se večeras u Firenci i Parmi. Fjorentina bez trojice standardnih u odbrani, uključujuči i našeg Milenkovića, dočekuje Napoli bez Hamšika i Albiola. Budući da će Albiol odsustvovati najmanje nekoliko nedelja, našem Nikoli Maksimoviću se ukazala prilika da cementira status startera kod Ančelotija. Trener Intera Lučano Spaleti je bio surovo iskren i jasan: na Tardiniju on i njegovi igrači, pre svih Ikardi, Najngolan i Perišić, odlučuju svoju budućnost u Interu. Trener Juvea Maks Alegri i pored ekspresnog oporavka Bonučija neće rizikovati protiv Sasuola, baš kao što ni Rino Gatuzo neće forsirarti oporavljenog Bilju, između ostalog i zato što je pronašao svojih dobitnih 11: igraće isti tim koji smo videli protiv Rome.  

Izabrane vesti

FJORENTINA – NAPOLI

Ljubičasti su krenuli vatromento u 2019. godinu. Dolazak Murijela je prosto preporodio ofanzivnu liniju toskanskog kluba koja je na pet prvenstvenih i kup utakmica postigla 17 golova. Međutim, dok će protiv Napolija Stefano Pioli imati slatke muke da odredi ko će igrati u špicu uz Murijela i Kjezu, u odbrani će se suočiti sa problemima. Vitor Ugo i Laurini imaju probleme s povredama i u najboljem sceraniju mogu da idu na klupu. Nikola Milenković je suspendovan zbog kartona tako da su treneru Fjorentine ostala samo četiri defanzivca na raspolaganju koji nikada nisu igrali zajedno: Čekerini-Pecela-Hancko-Biragi. Dodajmo i da će Benasi preskočiti meč zbog kartona. Odsustvo italijanskog veziste je otovorilo mogućnost da Dabo zauzme njegovo mesto, a da Žerson kompletira napadački trozubac sa Murijelom i Kjezom. Fjorentina je na poslednjih devet međusobnih okršaja samo jednom pobedila Napoli i to prošle godine, sa 3:0, potopivši nade Sarijevog tima da može da stigne do titule. U dosadašnjem delu šampionata Piolijevi izabranici još nisu osetili slast pobede protiv jednog velikog tima u Seriji A i nadaju se da bi večerašnji trijumf mogao da ih lansira i u trku za Evropu.

U Firenci, posle 12 godina, počinje era Napolija bez Mareka Hamšika. Osim Slovaka koji bi trebalo da formalizuje sve neophodne papire i preglede za prelazak u Dalijan, u timu iz Napulja neće biti ni Albiola. Španac ima probleme sa kolenom i odsustvovaće sigurno nekoliko nedelja. Albiol je otišao u Barselonu na pregled kod doktora Ruiza Kotoroa, poznatog po tome što leči Rafu Nadala. Ishod tog pregleda će dati odgovor da li Albiol mora na operaciju ili ne. Njegova povreda otvara širom vrata Nikoli Maksimoviću da se ustali u timu Napolija. U dosadašnjem delu prvenstva srpski defanzivac je više puta istrčao na teren od prvog minuta nego za godinu i po dana kod Sarija, pre nego što je otišao na pozajmicu u Spartak iz Moskve. I dok su Kulibali i Maksimović sigurni starteri, za pozicije bekova će bitka trajati do poslednjeg momenta između Hisaja i Malkuija, odnosno Marija Ruija i Gulama. U napadu, po običaju, Milik ili Mertens, uz blagu prednost za Poljaka. Na sredini terena, kao što je najavljivano, Fabian Ruiz će zauzeti mesto Hamšika pored Alana. Predsednik De Laurentis i trener Ančeloti uvereni su da u slučaju pobede na Artemio Frankiju mogu da se nadaju otvaranju trke za skudeto sa Juventusom, odnosno da devet bodova prednosti Bjankonera nisu nedostižni.

PARMA – INTER

Parma osokoljena remijem sa Juventusom i odličnom formom svog najboljeg igrča Žervinja sanja da ponovi podvig iz prvog dela prvenstva kada je pobedila Nerazure na San Siru 1:0. Strelac tog pobedonosnog gola, inače Interovo dete, Dimarko, još se nije skroz oporavio od povrede. Trener D’Aversa se uzda u svoju dvojicu napadača Žervinja i Inglezea. Njih dvojica su postigla dve trećine od 24 gola Parme u sezoni (8 Žervinjo, 8 Ingleze). Bivši igrač Rome je na samo jedan gol od svog rekorda u Seriji A. U sezoni 2013/2014 postigao je 9 golova. Što se tiče sastava D’Aversa je ostavio na žeravici uobičajene parove za tri pozicije među starterima. Na sredini terena su Kucka i Rigoni kandidati za jedno mesto, Skocarela i Štulac su u trci za ulogu režisera, a Bjabjani i Siligardi se nadmeću za poslednje mesto u napadu pored Žervinja i Inglezea.

Za Inter, pre svega za trenera Spaletija i tri najbolja igrača (Ikardija, Najngolana i Perišića) meč na Tardiniju je presudan. Pobede Lacija i Rome nad Empolijem i Kjevom su približile rimske timove na samo dva boda od Nerazura, što znači da Inter više nema prava na grešku. U sudbonosnom meču za budućnost, Spaleti se opredelio da stavi odgovornost na pleća igrača od kojih se najviše očekuje i pored toga što Ikardi već šest mečeva ne zna za gol u Seriji A, Perišić je indisponiran a Najngolan i dalje fizički nespreman. Spaleti je bio surovo iskren pred meč sa Parmom, izjavivši da je ulog u večerašnjem meču njegova i budućnost igrača Intera. U prevodu, Spaleti, Perišić i Najngolan igraju na poslednju kartu da ostanu u Milanu i sledeće godine, a Ikardi da obnovi ugovor sa povećanjem plate. Što se tiče sastava Intera ima nekoliko nedoumica. Budući da Politano ne može da igra zbog crvenog kartona, a Kejta je još rovit, Spaleti nije odlučio da li da pored Perišića i Ikardija igra Žoao Mario ili Kandreva. Druge dve nepoznanice se odnose na odbranu: Miranda je u prednosti nad De Frajem pošto Holanđanin nije sto odsto fit, dok je D’Ambrozio, zbog svog iskustva u Seriji A, ispred Sedrika za poziciju levog beka. Na desnom boku Spaleti ovoga puta ne pravi eksperimente i u tim se vraća Asamoa.

BOLONJA – ĐENOVA

Tim Siniše Mihajlovića dočekuje u vreme nedeljnog ručka Đenovu Čezarea Prandelija. Bolonja mora da pobedi Đenovu da ne bi obesmislila veliki uspeh na San Siru od prošle nedelje. Mihajlovićev tim je platio pobedu nad Interom gubitkom Lijanka i Orsolinija koji će morati da odsustvuju tri nedelje zbog povreda. U tim kluba iz Emilije se vraća Sansone koji bi trebalo da zauzme mesto u napadu sa Palasiom i Santanderom. Po nekim informacijama koje stižu iz Bolonje, Miha bi mogao da iznenedi sa lansiranjem novog pojačanja Edere umesto paragvajskog centarfora koji je doneo tri boda prošle nedelje. Moguće su promene i u defanzivnoj liniji gde za mesto desnog beka konkurišu Kalabrezi i Mbaje. Na sredini terena su potvrđeni Pulgar, Sorijano i Poli.

Đenova ima šansu da u dorboj meri obezbedi opstanak u Seriji A na Dalari. Prandeli će pokušati s formacijom 4-2-3-1 koju je počeo da primenjuje pre par nedelja. Radovanović i Lerager će biti stubovi na sredini terena, dok ća Lazović, Besa i Kuame igrati iza leđe Sanabrije, koji je odlično počeo svoju đenovljansku avanturu, postigavši dva gola na prve dve utakmice. Đenova ne može da računa na Romera zbog kartona, dok je za Hiljemarka sezona a završena...

ATALANTA – SPAL

Nerazuri iz Bergama nemaju nameru da se zaustave i meč protiv Spala je od fundamentalnog značaja pošto u sledećem kolu dočekuju na svom terenu Milan u jednoj od majstorica za ulazak u Ligu šampiona. Trener Gasperini nema nameru da menja dobitnu kombinaciju. Jedina promena je moguća u odbrani gde za jedno mesto konkurišu Mančini i Đimsiti. Dakle, osim napadačkog trija Papu Gomez-Iličić-Zapata na sredini terena ćemo videti uigranu četvorku Hatebor-De Ron- Frojler – Kastanj.

Spal je na poslednjih pet utakmica izgubio samo jednom i to protiv Milana, meč koji je tim iz Ferare, uz  malo sreće, mogao i da odigra nerešeno. U Bergamu, trener Sempliči neće moći da računa na svog standardnog prvotimca u odbrani Felipea i Faresa, koji preskaču utakmicu zbog kartona. U tim se vraća Petanja i on bi trebalo sa Paloskim da formira napadački tandem dvojice bivših fudbalera, uz nadu da će se i na stadionu Atleti Azuri ponoviti pravilo da su eks igrači nemilosrdni protiv bivših klubova. Atalanta će morati da bude oprezna i prema trećem bivšem igraču Jasminu Kurtiću koji je najmaštovitiji igrač u redovima Spala. U trci da zamene Felipea na mestu komandanta odbrane su Vikari i Ređini. Murđa, Valdifjori i Valoti takmaci su za mesto pored Misirolija i Kurtića u veznom redu.

TORINO – UDINEZE

Valter Macari će pokušati da leči neefikasnost svog tima sa promenom formacijske postavke i prelaskom na igru sa dva ofanzivna plejmejkera iza Belotija. Iza Gala bi trebalo da igraju Jago Falke i Bazeli. Eventualno iznenađenje bi mogao da bude Berenger umesto Bazelija. Na sredini terena, posle dva meča u ulozi startera, Saša Lukić će najverovatnije prepustiti mesto Meiteu pored Rinkona. Druga dilema za Macarija je da li da na desni bok veznog reda stavi De Silvestrija ili Ansaldija. Hendikep za Granetu je preskakanje utakmice N’Kulua zbog kartona, dok je odsustvo Zaze, iz istih razloga, manje bolno, imajući u vidu učinak italijanskog fudbalera.

Udineze se nalazi u prilično napetoj situaciji. Loši rezultati i realna opasnost da se posle gotovo dve i po decenije nađu u Seriji B stvorilia je veoma negativnu atmosferu u gradu. Navijači i gradonačelnik Udina su se našli na jednoj strani, a klub na drugoj. Sportski direktor Udinezea je sarkastično odgovorio na kritike predsednika opštine Fontaninija, poželevši mu da on, kao Udineze u Seriji A, ostane 24 godine u svojoj fotelji. Udineze i dalje ne može da računa na Samira, Badua, Sandra... Barak bi mogao da bude na klupi. Trener Nikola ima par rebusa za sastav koje će morati da razreši do sutra. Prvi je u napadu - da li da igra sa Lazanjom i Pusetom ili sa Okakom i De Paulom. Druga dilema je na sredini terena - Opoko ili Ter Avest.

SASUOLO – JUVENTUS

Sasuolo se vratio u formu s početka šampionata u novoj 2019. godini. Trener De Zerbi je pronašao mehanizme kako da njegov tim bude solidniji u odbrambenoj fazi, a da istovremeno ne izgubi na lepršavoj igri do koje je kormilaru Sasuola veoma stalo, budući da je ona njegov zaštitni znak. Sasuolo neće moći da računa samo na Dankana na sredini terena dok se oko sastava pojavljuju uobičajena pitanja u napadu. U špicu je siguran samo Berardi dok za preostala dva mesta konkurišu Matri i Babakar, za ulogu klasičnog centarofra. Dok je na levom krilu favorit naš Đuričić u odnosu na Boga i Di Frančeska. Za Dankanovo mesto u veznom redu imamo dva kandidata - Manjanelija i Burabiju. Podsetimo, u prošlosti su Sasuolo i Berardi znali često da zagorčaju živu Maksu Alegriju.

Juventus stiže u Ređo Emiliju rešen da izbriše negativne utiske posle poraza od Atalante u Kupu Italije, remija sa Parmom i pre svega šest primljenih golova u dve utakmice. Alegri neće moći da računa na stubove odbrane Bonučija i Kjelinija kao ni na Daglasa Kostu. Dobra vest za Juve je ekspresan oporavak Bonučija. Leo je juče trenirao sa ostatkom ekipe, ali ako bude pozvan u Ređo Emiliju, biće samo na klupi kao moralna podrška, jer Alegri ne želi da rizikuje preuranjenim povratkom na teren.  U tim bi trebalo da se vrati Dibala koji će kompletirati napadački trio sa Mandžukićem i Ronaldom. U Torinu postoji mala zebnja da bi zdravstveno stanje Ronaldove mame (mora na drugu operaciju zbog kancera na dojci) moglo da utiče na CR7. U odbrani ćemo ponovo videti Ruganija i Kaseresa, jednostavno nema drugih alternativa, a De Šiljo bi mogao da dobije prednost nad Kanselom ,s obzirom na to da je Portugalac potvrdio da je u defanzivnom delu svog posla i dalje prosečan igrač. Na sredini terena je siguran samo Matuidi, dok su Pjanić i Bentankur ispred Emre Džana i Kedire za startnu postavu.

MILAN – KALJARI

U tim Rosonera posle tri meseca odsustva zbog povrede vraća se režiser igre Lukas Bilja. Argentinac će najverovatnije početi meč na klupi, ali je njegov povratak od velike važnosti za ambicije kluba u prvenstvu i Kupu Italije. Rino Gatuzo ima veoma jasne ideja kako treba da izgleda njegov tim i videćemo standardni Milan od dolaska Pakete i Pjonteka. To znači Donaruma na golu, u defanzivnoj liniji Kalabrija-Musakio-Romanjoli-Rodrigez, na sredini Kesi-Bakajoko-Paketa i u napadu Suso-Pjontek-Čalhanoglu. Osim Bilje, već od sledeće nedelje konkurenciju u milanskom timu će pojačati Zapata, Kaldara i Strinić.

U Kaljariju se više priča o Teroovom porno klipu koji je procureo na društvenim mrežama nego o utakmici sa Milanom. Takva su moderna vremena. U tim sa Sardinije se vraća zvezda tima i sledećeg prelaznog roka Barela, dok su i dalje van stroja pomenuti Tero, Čeri, Kačatore i Birsa, koji se povredio protiv Atalante i odsustvovaće tri nedelje. Novinu predstavlja ideja trenera Marana da poveri ulogu ofanzivnog plejmejkera Bareli, umesto povređenog Slovenca, iza leđa Žoaa Pedra i Pavoletija. Inače, Maran ima dileme samo oko bekovskih pozicija za startnih 11 protiv Milana: Srna ili Romanja, sa Hrvatom u prednosti. Pelegrini ili Farago? U tom duelu je bliži startnoj postavi Pelegrini.

SERIJA A - 23. KOLO

Četvrtak
Lacio - Empoli 1:0 (1:0)
/Kaisedo 42 penal/

Petak
Kjevo - Roma 0:3 (0:2)
/El Šaravi 9, Džeko 18, Kolarov 51/

Subota
18.00: (3,90) Fjorentina (3,50) Napoli (1,95)
20.30: (5,20) Parma (3,70) Inter (1,70)

Nedelja
12.30: (2,25) Bolonja (3,10) Đenova (3,50)
15.00: (1,33) Atalanta (5,00) SPAL (10,0)
15.00: (1,55) Sampdorija (3,90) Frozinone (6,50)
15.00: (1,75) Torino (3,50) Udineze (5,10)
18.00: (6,25) Sasuolo (4,00) Juventus (1,55)
20.30: (1,45) Milan (4,30) Kaljari (7,75)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Serija AKalčo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara