Interov navijač kao srpski kaplar

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.05.18. | 16:42

Vezanost Interovih navijača je mnogo suptilnija, ide mnogo dalje od stomaka. Inter je deo životne filozofije svojih navijača: mera pobeda, poraza, nada, radovanja, tugovanja, ciklusa: zato je navijanje za Inter duboko stvarno, kao život

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus suvereno vlada fudbalskim terenom u Seriji A a navijači Intera na tribinama. U godini kada su fudbaleri Stare dame postavili novi rekord, sedam uzastopnih skudeta i četiri duple krune zaredom, tifozi Intera su probili zvučni zid za elitni italijanski šampionat od milion gledalaca na vlastitom terenu u jednoj sezoni Serija A. Prosek od preko 57.000 gledalaca po meču je još značajniji ako se ima u vidu da Inter nije osvojio nijedan trofej u poslednjih sedam sezona i da nije igrao šest godina u Ligi šampiona. Vernost “plavo-crnog” naroda se ne ogleda samo na tribinama već i pred malim ekranima. Rezultati gledanosti redovno stavljaju u vrh tabele utakmice u kojima je jedan od aktera Inter.

Izabrane vesti

U poslednje tri godine Interovi tifozi su ubedljivo osvojili skudeto navijača ostavivši daleko iza sebe protivničke tifozerije. Uprkos promenljivim rezultatima, odsustvu pobede po nekoliko meseci tokom sezone na San Siru, brojnim razočarenjima, zaljubljenici u boje Nerazura ostaju verni i postojani kao srpski kaplari u Prvom svetskom ratu. Inter u Ligu šampiona nije vratila igra Spaletijevog tima, često očajna, jalova i predvidiva, Inter su na najveću evropsku pozornicu vratili njegovi navijači.

Temelj za dugo očekivani povratak u Ligu šampiona nije postavljen na utakmici sa Lacijom na Olimpiku, već na San Siru, kada je 70.000 gledalaca, i pored poraza od Sasuola, ispratilo svoje ljubimce aplauzima. U Rimu je samo dovršen posao. U poslednjih 15 godina Olimpijski stadion nije bio nijednom rasprodat do poslednjeg mesta. U nedelju se to dogodilo jer je gotovo polovina ulaznica, oko 15.000 na zapadnoj i južnoj tribini, koje su poslovično prazne, prodato poklonicima Nerazura.

Huk Nerazura sa južne i zapadne tribine Olimpijskog stadiona je prenuo Spaletijeve fudbalere u drugom polovremenu. Njihova želja se u Koeljovskom zanosu urotila sa čitavim svemirom da preokrene gotovo izgubljenu utakmicu i još jednu grčku tragediju transformiše u sentimentalno slavlje.

Navijači Intera su posebni u Italiji jer za razliku od drugih pune stadion i kada njihovom timu ne ide dobro, i kada igra loše, i kada ih nerviraju pojedini fudbaleri do ludila, kada ih sreća napusti, kada primaju golove u posledjem minutu.

Specijalni su i jer ne vole slepo Inter da ne dozvoljavaju nikakvu kritiku. Štaviše, niko nije tako okrutno kritičan prema Nerazurima kao njegovi navijači, ali to ne rashlađuje ljubav prema timu, naprotiv, još više je rasplamsava i obnavlja je svaki put.

Nijedna tifozerija u Italiji nema smisao za humor i autosarkazam kao Interova, baš kao što niko ne može da se pohvali sa toliko velikim brojem poznatih ličnosti koje navijaju za Nerazure. Najpopularniji italijanski intelektualci, novinari,  pevači, televizijski voditelji, glumci, sportisti  su verni sledbenici “plavo-crnih” boja. Od Enrika Mentane, preko voditelja Paola Bonolisa, glumačkog trija Aldo, Đovani i Đakomo,  šoumena Fjorela, do Vaska Rosija, Ligabuea i Valentina Rosija.

Interovi navijači su u proseku i najobrazovaniji u Italiji što u dobroj meri objašnjava zbog čega i pored velikog posta poslednjih godina milanski klub je i dalje najgledaniji. Vezanost Interovih navijača je mnogo suptilnija, ide mnogo dalje od stomaka. Inter je deo životne filozofije svojih navijača: mera pobeda, poraza, nada, radovanja, tugovanja, ciklusa: zato je navijanje za Inter duboko stvarno, kao život.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Lučano Spaleti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara