Miloš Stamenković
Miloš Stamenković

Irtiš - kilometraža, pasoši, veštak i Salami!

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.06.18. | 16:27

Stvari na koje Partizan treba da obrati pažnju protiv kazahstanskog predstavnika

Partizan će evrokvalifikacije startovati protiv pljevaljskog Rudara gde će biti veliki favorit, a ništa teži posao ne bi trebalo da ima ni u drugom kolu gde ga najverovatnije čeka kazahstanski Irtiš. Kažemo najverovatnije, jer ne bi bilo čudo da Kazahstanci ispadnu u prvom kolu od litvanskog Trakaija koji bi pre toga trebalo da eliminiše nejake Velšane. Mada, najverovatnije je da će Partizan i Irtiš igrati za plasman u treće kolo.

A Irtiš nije nepoznanica za srpski fudbal. Tačno pre godinu dana je u istoj fazi bio protivnik Crvene zvezde. Kazahstanci su prvo eliminisali bugarski Dunav, ali preko Zvezde nisu mogli dalje. Vladan Milojević je tada tek uigravao Zvezdin tim koji će kasnije dogurati do evropskog proleća, nedostajala su brojna pojačanja, ali je Zvezda i tako uspele da eliminiše Kazahstance remijem 1:1 u gostima i pobedom u revanšu kod kuće od 2:0.

Izabrane vesti

Trebalo je Zveda tada da slavi i u prvom meču da Dušan Anđelković nije igrao rukomet po šesnaestercu i skrivio penal u 95. minutu za 1:1. U revanšu je Donald iz slobodnjaka načeo Irtiš, a dotukao ih je Srnić. Videlo se tada da je Zvezda na mnogo većem fudbalskom nivou od Irtiša, pa se i od Partizana očekuje isto.

Crno-beli ne treba da strahuju od fudbalskih koliko od nefudbalskih problema. Pre svega, ovo je najdalje gostovanje koje su mogli da izvuku. Irtiš je iz grada Pavlodar koji se nalazi u azijskom delu Kazahstana, nadomak granice sa Kinom i od Beograda je udaljen 5.300 kilometara.

U organizaciji putovanja, Partizanovi operativci će morati posebnu pažnju da obrate na pasoše stranaca i kazahstanske vize s obzirom na smicalice kojima se Irtiš služio prošlog leta. Frimpong, Ruiz, Kanga i Boaći su tada bili pod znakom pitanja jer nisu imali kazahstanske vize i Irtiš se u toj situaciji nije poneo nimalo korektno. Ipak, hitnom intervencijom je kvartet na kraju dobio vize, ali je sve to bila jedna neprijatna situacija za stručni štab u pripremi meča.

Treća stvar na koju Partizan mora da obrati pažnju je veštački teren na kojem se igra u Pavlodaru. U pitanju je sintetička podloga poslednje generacije kakva ne postoji u Srbiji, pa ne postoji mogućnost da se Partizan pripemi adekvatno za nju.

Što se fudbala tiče, Irtiš je prilično promenio ekipu u odnosu na prošlo leto. Trener je lokalna legenda Ojrat Saduov koji je kao igrač proveo 20 godina u klubu i odgrao preko 500 mečeva. Ovo mu je treći trenerski mandat u klubu pošto je ekipu preuzeo pre sedam dana usred sezone. Pre toga je bio sportski direktor...

Irtiš nije baš dobro krenuo u novoj sezoni. Trenutno su peti na tabeli sa 17 bodova, dali su 16 golova na 14 mečeva. Astana ih je u prošlom kolu pregazila sa 3:0. U ekipi imaju osmoricu stranaca od kojih su dva imena poznata našoj javnosti. Jedno je srpski štoper Miloš Stamenković koji je nekada igrao za BSK Borču, ali njegov ugovor ističe 30. juna  i pitanje je da li će biti u ekipi za kvalifikacije u Ligi Evrope. Drugo je Gbolahan Salami koji je bio član Crvene zvezde, ali nije igrao i posle dva meseca je napustio klub. Kasnije je dobro igrao u Finskoj i zimus je prešao u Irtiš. Dao je četiri gola na 13 mečeva i prva je napadačka opcija kazahstanskog tima. Poznato ime je i beloruski vezista Sergej Kisljak koji je nekoliko sezona sa uspehom igrao za Rubin iz Kazanja. U odnosu na tim koji je igrao protiv Zvezde, tu su sada samo četvorica startera...

Partizan je fudbalski daleko iznad Irtišovih kapaciteta i ne bi trebalo da ima probleme sa kazahstanskim predstavnikom na putu ka trećem kolu...

(FOTO: Star sport)

 


tagovi

Irtiš Pavlodarkvalifikacije za Ligu EvropeGbolahan Salami

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara