ISTORIJAT SP – Italija 1934: Dučeove pretnje i promocija fašizma

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.06.18. | 10:12

Ostaće zauvek zabeleženo da je u Italiji 1934. politika imala verovatno presudan uticaj na konačni ishod Mundijala

DRUGO SVETSKO PRVENSTVO u Italiji Benito Musolini iskoristio je za svoju ličnu i prmociju fašizma. Ostaće zauvek zabeleženo da je u Italiji 1934. politika imala verovatno presudan uticaj na konačni ishod Mundijala. Inspirisan sve većom popularnošću fudbala širom sveta, Duče je učinio sve da njegova zemlja dobije domaćinstvo, a potom se svojski potrudio da Italijani slave konačnu pobedu i tako osvoje prvu od četiri titule prvaka sveta.

Izabrane vesti

Igralo se po nokaut sistemu, zbog čega je odigrano manje mečeva nego u Urugvaju. Fudbalski istoričari tvrde da su bolje ekipe od Italijana imali Španija, Mađarska i Čehoslovačka, te da je iznad svih bila Sindelarova Austrija, onaj čuveni Vundertim, ali da je uticaj „sa strane“ odneo prevagu. Musolini se nije libio da pripreti kome god je trebalo i još je lično uredio da Italijanima i polufinale protiv Austrije i finale protiv Čehoslovačke sudi isti arbitar – Šveđanin Ivan Eklind. Pred oba meča, navodno, Eklind je ručavao s Dučeom... 

FINALE u Rimu najbolji je meč odigran na Svetskom kupu u Italiji. Domaćin je slavio s rezultatom 2:1 tek posle produžetka, nakon preokreta i dotad neviđene borbe. Antonjin Puč doneo je prednost Čehoslovačkoj u 71. minutu, da bi na 1:1 poravnao Rajmundo Orsi u 81. Za konačnih 2:1 pobrinuo se Anđelo Skjavio u petom minutu prvog produžetaka.

JUGOSLAVIJA nije uspela da se kvalifikuje za Mundijal pošto je u kvalifikacionoj grupi s Rumunijom i Švajcarskom osvojila samo bod i završila poslednja u grupi.

AKO NISTE ZNALI...

* Luis Monti jedini je fudbaler u istoriji koji je sa dve različite reprezentacije igrao finale Svetskog prvenstva. U Urugvaju 1930. nosio je dres poražene Argentine, a u Italiji je nastupao za domaćina koji je u meču za titulu slavio protiv Čehoslovačke.
* Jirži Sobotka, krilo selekcije Čehoslovačke, okitio se titulom vicešampiona sveta i bio jedna od zvezda prvenstva, da bi nekoliko godina kasnije u spektakularnom transferu potpisao za splitski Hajduk.
* Za razliku od prvog Mundijala na kome se broj novinara mogao izbrajati na prste jedne ruke, na drugom ih je uredno akreditovano čak 277 i dolazili su iz 29 različitih zemalja.
* Prvi put jedan meč Svetskog šampionata prenošen putem radio-talasa...
* Na zvaničnom posteru Mundijala nalazila se figura igrača u italijanskom dresu, s loptom u nogama i nacističkim pozdravom...   
* Švajcarski napadač Leopold Kilholc postigao je tri gola na Mundijalu u Italiji, i to tako što je tokom utakmica nosio neophodne naočare za vid.
* Egipat je postao prvi afrički tim koji je učestvovao na Mundijalima, a šampion sveta Urugvaj bojkotovao je prvenstvo jer Evropljani četiri godine ranije nisu želeli u Montevideo...
* Na utakmici Italija – Španija švajcarski arbitar Merset toliko je navlačio za domaćina da ga je nakon prvenstva njegova federacija, postiđena zbog svega viđenog, doživotno suspendovala iz fudbala.
* Italijanski selektor Vitorio Poco imao je pomoć trojice Argentinaca na putu do Zlatne boginje. Za Azure su igrali Luis Monti, Enrike Gvajta i veliki Rajmundo Orsi, as Juventusa. FIFA u to vreme još nije bila pooštrila kriterijume i dozvoljavala je nastupe jednog igrača za dve ili više reprezentacija...


FAKTI
Broj učesnika    16
Broj utakmica  17
Postignuto golova          70
Golova po meču              4,12
Najbolji strelac Oldržih Nejedli, Čehoslovačka (pet golova)
Najbolji igrač    Đuzepe Meaca, Italija
Ukupna poseta 395.000
Poseta po meču               23.235


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara