ISTORIJAT SP - Japan i Južna Koreja 2002: Moderno i sterilno (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.06.18. | 15:49

Prvi Mundijal u novom milenijumu i najbolji pokazatelj u kom će pravcu dalje ići fudbal...

SEDAMNAESTO SVETSKO PRVENSTVO. Nikada ranije završni turnir nije odigran na najvećem kontinentu i nikada dve zemlje nisu bile zadužene za organizaciju. Bilo je moderno i sterilno. Prvi Mundijal u novom milenijumu i najbolji pokazatelj u kom će pravcu dalje ići fudbal. Suđenje je bilo kriminalno. Južna Koreja je na tom talasu sudijskih brutalnosti plivala sve do polufinala, a tamo se našla i Turska, najprijatnije iznenađenje turnira. Totalno je podbacila Francuska koja bez povređenog Zinedina Zidana nije bila isti tim. Branilac titule propisno se osramotio i zaglibio u grupi s Danskom, Urugvajem i Senegalom – poslednje mesto i samo jedan osvojen bod. Grupu nije prošla ni vrlo snažna Argentina koja je imala Batistutu, Aimara, Ortegu, Zanetija, Verona, Krespa... Brazilci s Ronaldom, željnim iskupljenja za Francusku, nadirućim Ronaldinjom, pa Rivaldom, Robertom Karlosom, Lusiom, Kafuom... išli su do samog kraja i „zamazali“ nam oči. Da bar nakratko zaboravimo sudijsku lakrdiju. Ostaće upamćen i Ronaldinjov gol Simenu sa oko 40 metara u četvrtfinalu za eliminaciju Engleske...

U FINALU u Jokohami Brazil je opravdao ulogu velikog favorita i dosta lako tukao Nemačku – 2:0. Malo ko će se oteti utisku da je ta nemačka ekipa jedna od najlošijih što je ikada stigla do same završnice Mundijala. Sva čast Kanu, Kloseu, Birofu... ali Šnajder, Bode, Nojvil, Linke, pa i Jeremis – definitivno nisu kalibar za finale Mundijala. Zuba, s onom ludačkom frizurom, odradio ih je lagano. U 67. minutu 1:0, u 79. dupliranje i to je to. Brazil je na krovu sveta po peti put, a Ronaldo prvi strelac SP i ponovo najveća zvezda svetskog loptanja.

Izabrane vesti

JUGOSLAVIJA nije uspela da prođe kvalifikacionu grupu s Rusijom, Slovenijom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima i Luksemburgom. Bila je treća u grupi...

AKO NISTE ZNALI...

* Po prvi put imali smo tri maskote, to su bili vanzemaljci Ato, Nik i Kaz.

* Brazilac Kafu postao je prvi igrač koji je zaigrao u tri finala u nizu.

* Španiji i Italiji poništeni su regularni golovi u produžecima protiv Južne Koreje, u osmini finala i četvrtfinalu. Medijska hajka bila je vrlo jaka, Blater i čelnici FIFA našli su se na udaru i pod optužbama da su Korejcima „obećali“ finale, na šta je prvi čovek Svetske kuće fudbala odgovorio kako priznaje greške sudija, ali odbacuje bilo kakvu mogućnost zavere. Nemci su kasnije u polufinalu protiv Koreje dobili pošteno suđenje.

* Italijanima je poništeno pet čistih golova u četiri utakmice.

* An Džung Hvan, momak koji je „zlatnim golom“ izbacio Italiju s Mundijala sutradan je dobio otkaz u Peruđi. Lućano Gauči, gazda kluba, kazao je tada da „nema nameru da daje platu nekome ko je uništio italijanski fudbal“.

* Turski golgeter Hakan Šukur dao je gol u 11. sekundi utakmice za treće mesto protiv Južne Koreje, što je najbrži pogodak u istoriji Mundijala.

* Neverovatan podatak: Brazil i Nemačka, dve najuspešnije fudbalske nacije, prvi put su se susrele na SP u finalu 2002.

* Ronaldo je prvi igrač od 1974. koji je postigao više od šest golova.

* Pjerluđi Kolina koji je sudio finale 2002. bio je prvi i jedini sudija čije su harizma i popularnost mogle bar približno da idu uz najveće mundijalske zvezde.

* U Severnoj Koreji stanovništvo je moglo da vidi samo jednu utakmicu i to u odloženom snimku. Razlog je poraz SAD-a od Poljske.

* Turci su odigrali sedam mečeva na Mundijalu i nijednom se nisu susreli s nekom evropskom ekipom.

* Oliver Kan (Nemačka) jedini je golman koji je poneo titulu najboljeg aktera turnira.

FAKTI

Broj učesnika: 32
Broj utakmica: 64
Postignuto golova: 161
Golova po meču: 2,52
Najbolji strelac: Ronaldo, Brazil (osam golova)
Najbolji igrač: Oliver Kan, Nemačka
Ukupna poseta: 2.705.134
Poseta po meču: 42.268


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara