Pele slavi gol
Pele slavi gol

ISTORIJAT SP – Meksiko 1970: Brazilska dominacija i Fudbalski rat koji je odneo 2.000 života

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.06.18. | 12:33

Pamtićemo i utakmicu stoleća

DEVETO SVETSKO PRVENSTVO u potpunosti su obeležili Brazilci. Pele je rekao da više neće igrati na Mundijalima, ali se predomislio i tako je po mnogima nastao najbolji tim svih vremena. Igrali su: Feliks – Karlos Alberto, Brito, Pjaca, Everaldo – Klodoaldo – Žairzinjo, Žerson, Rivelinjo – Tostao, Pele. Brazilci su igrali prelep fudbal i bukvalno samleli svakog rivala. U grupi su dali osam golova, u četvrtfinalu Didijevom Peruu četiri (4:2), u polufinalu Urugvaju tri (3:1) i u finalu Italijanima opet četiri (4:1). Kada su igrali protiv Engleza Gordon Benks odbranio je onaj jedan udarac Peleu glavom s nekoliko metara i ta intervencija smatra se najboljom u istoriji Mundijala. U drugom polufinalu Zapadna Nemačka i Italija odigrale su, kako se tada govorilo, „utakmicu stoleća“. Golom Bonisenje Italija je povela. Šnelinger je u 90. izjednačio i izborio produžetke. Gerd Miler u 94. za 2:1; Burgnič 98. za 2:2. Riva - 2:3 (104. minut), pa opet Miler - 3:3 (110). Italijani kreću sa centra i Đani Rivera stavlja tačku na dramu – 3:4!

Tako izmrcvareni Italijani tri dana kasnije nisu imali nikakvih šansi...

Izabrane vesti

FINALE  je odigrano na Asteki pred blizu 110.000 gledalaca i pri gotovo 40 stepeni celzijusovih. FIFA je imala problema oko TV prava, pa je meč za titulu morao da bude odigran u podne, kako bi Evropa mogla da gleda prenos u povoljnom terminu... Azuri su imali 1:1 do polovine drugog dela (Pele i Bonisenja), a onda je krenula oluja. Žerson i Žairzinjo, pa za kraj Karlos Alberto, onaj antologijski gol pre kog je svaki igrač Brazila dotakao loptu – 4:1! Po okončanju susreta slične slike kao ’58. u Švedskoj – Pele na rukama saigrača. Tada na početku, sada na kraju karijere. I sada s Boginjom pod miškom, jer po zaveštanju Žila Rimea, onaj ko po treći put postane šampiona sveta, neka zadrži trofej od čistog zlata u trajnom vlasništvu...

JUGOSLAVIJA se nije kvalifikovala na drugi Mundijal zaredom jer je u njenoj kvalifikacionoj grupi najbolja bila Belgija. Španci su bili treći, Finci četvrti...  


AKO NISTE ZNALI...

* Povodom SP u Meksiku po prvi put su se pojavili albumi sa sličicima igrača i reprezentacija...
* Adidas je napravio čuvenu crno-belu „telstar” loptu.
* Sudije su počele da koriste žute i crvene kartone, tačnije da ih pokazuju igračima. Prvi arbitar koji je koristio kaznene mere na taj način bio je Englez Kenet Aston. Zanimljivo, u Meksiku nije isključen nijedan igrač.
* U Meksiku 1970. napravljena je i prva izmena. To se dogodilo na susretu SSSR – Belgija. Do tada zamene nisu bile dozvoljene.
* Zbog kvalifikacionih utakmica Honduras – Salvador izbio je rat, nazvan Fudbalski rat. Sukob dve države trajao šest dana i odneo oko 2.000 života.
* Jedan brazilski navijač izvršio je samoubistvo nakon što je Brazil u finalu tukao Italiju (4:1), jer smatrao je kako posle treće titule prvaka sveta koju je osvojila njegova zemlja više nema razloga da živi.
* Pele je postao jedini fudbaler u istoriji sa tri trofeja svetskog prvaka.
* Italija je grupu prošla kao prvoplasirana s gol-razlikom 1:0.
* Brazilac Mario Zagalo postao je prvi čovek kome je pošlo za rukom da Mundijal osvoji i kao igrač (1958. 1962) i kao trener (1970). Tako nešto uspeće posle njega samo Franc Bekenbauer (1974. i 1990).
* Polovina četvrtfinalista iz Engleske ’66. (Mađarska, Severna Koreja, Portugalija i Argentina) nisu uspeli da se kvalifikuju za Meksiko 1970.
* Maroko je postao drugi afrički tim, posle Egipta (1934), koji je je nastupio na SP.
* Brazil je jedini tim u istoriji koji je zabeležio sve pobede i u kvalifikacijama i na Mundijalu, te se na taj način okitio titulom.
* Samo su Pele i Uve Zeler postizali golove na četiri Mundijala. 

FAKTI
Broj učesnika    16
Broj utakmica  32
Postignuto golova          95
Golova po meču              2,97
Najbolji strelac Gerd Miler, Zapadna Nemačka (10 golova)
Najbolji igrač    Gerd Miler, Zapadna Nemačka
Ukupna poseta 1.673.975
Poseta po meču               52.213

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara