ISTORIJAT SP - SAD 1994: Bađov penal, veseli Afrikanci i strašni Bugari... (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.06.18. | 23:31

A šampion - Brazil

PETNAESTO SVETSKO PRVENSTVO nije donelo značajnija poboljšanja kada su u pitanju efikasnost i estetika. Tek nešto bolji prosek golova po utakmici u odnosu na Italiju. Nije pomoglo ni to što se pobeda „premirala“ s tri osvojena boda. Umesto majstora i dalje su gazdovali službenici zaduženi za izbegavanje poraza. I opet dekadencija i opet ružan, gotovo negledljiv fudbal. Eto, recimo, u grupi u kojoj je bila Italija, kasniji finalista, nijedan od četiri tima nije imao pozitivnu gol-razliku?! Svima je količnik bio „nula“ i niko nije dao više od tri gola?!? Najatraktivnije igrala je Nigerija s Finidijem, Amunikeom, Olisehom, Amokačijem, Jekinijem, Okočom i ostalim svojim zvezdama. Prava i jedina ispravna konstatacija glasila bi ovako: fudbal su u Sjedinjenim Državama spasli veseli Afrikanci i komšije Bugari. Taj bugarski tim što je predvodio Hristo Stoičkov ostavio je iza sebe Argentinu u grupi, pa posle tukao Nemce u četvrtfinalu. Zaustavio ih je tek u borbi za finale Roberto Bađo, s dva gola. Novu generaciju imali su Holanđani s Bergkampom, Overmarsom, braćom De Bur, Van der Sarom. Nisu mogli među četiri preko Brazila. To je bio najbolji meč na šampionatu, 3:2 za Romarija, Bebeta i društvo. I Šveđani u polufinalu, za svaku pohvalu. Brolin, Henrik Larson, Kenet Anderson, Martin Dalin, Tomas Raveli... I njima je na rep stao budući šampion Brazil – 1:0.

FINALE nikad lakše za opisivanje. Jedna reč: tuga. Svima su se vratila sećanja na Italiju i onaj okršaj Argentinca i Nemaca. S tim što je tada bar viđen jedan gol, pa i taj sporni penal. Prlika za poneki uzdah... Italijani i Brazilci više su se plašili šta mogu da izgube, negoli se radovali onome što mogu da dobiju. Zato su šampiona odlučili penali. Mundijal ’94. pamtićemo i po tom promašenom udarcu sa 11 metara Roberta Bađa. Odlučio je italijanjski majstor da potisne tehniku u stranu, oslonio se na silu – koban izbor - i lopta je zaparala plavo kalifornijsko nebo. Brazil je po četvrti put prvak sveta! I niko ga do danas neće stići po broju titula...

Izabrane vesti

JUGOSLAVIJA je bila sprečena da učestvuje u kvalifikacijama zbog sankcija Ujedinjenih nacija.  

AKO NISTE ZNALI...

* Sjedinjene Američke Države dobile su organizaciju Svetskog prvenstva nakon što su tamošnji fudbalski moćnici obećali da će formirati profesionalnu ligu – MLS.

* Poznata američka pevačica Dajana Ros obrukala se na otvaranju Mundijala pošto je uspela da promaši prazan gol sa tri metra.

* Prvi put se dogodilo da u finalu nije bilo golova i da su pobednika odlučivali penali.

* Rus Oleg Salenko postavio je rekord po broju golova na jednom meču. U trijumfu Rusije nad Kamerunom (6:1) bivši igrač Zenita, Dinama iz Kijeva, Rendžersa i raznih španskih ekipa postigao je pet pogodaka.

* Dijego Maradona isteran je s Mundijala zbog dopinga...

* Saed al Ovajran na utakmici Saudijske Arabije i Belgije iskopirao je Maradonin gol protiv istog tima 1986, predriblavši kompletnu odbranu Belgijanaca i prešavši oko 70 metara...

* Oboren je rekord kada je u pitanju prosečan broj gledalaca po utakmici (68.991), ali i ukupna gledanost sa 3.587.538 duša na stadionima.

* Sjedinjene Američke Države i Švajcarska (1:1) odigrale su prvu utakmicu na SP u zatvorenom prostoru. Utakmica prvog kola grupne faze bila je u Detroitu, a prirodna trava doneta je iz Kalifornije...

* Rajmon Domenek, budući selektor Francuske, uhapšen je u Americi jer je preprodavao karte za utakmicu Južna Koreja – Bolivija.

* Još od 1950. u Brazilu prvi put se dogodilo da na turniru nema nijedne selekcije iz Velike Britanije.

* Mundijal u Americi ostaće upamćen i po jednom ubistvu. Kolumbijac Andres Eskobar strdao je u svojoj zemlji deset dana nakon što je postigao autogol u porazu od domaćina, 1:2. Takođe, kolumbijski narko-kartel, na vrhuncu moći, naređivao je selektoru Maturani koga da stavlja u tim: „Gavirija pre Gomeza, ili Gomezu kuća leti u vazduh“, bila je jedna od poruka. I naravno da je Ernan Gavirija sutradan bio starter...

FAKTI

Broj učesnika: 24
Broj utakmica: 52
Postignuto golova: 141
Golova po meču: 2,71
Najbolji strelac: Hristo Stoičkov, Bugarska i Oleg Salenko, Rusija sa po šest golova
Najbolji igrač: Romario, Brazil
Ukupna poseta: 3.587.538
Poseta po meču: 68.991


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara