Johan Krojf obilazi Envera Marića
Johan Krojf obilazi Envera Marića

ISTORIJAT SP – Zapadna Nemačka 1974: Totalni fudbal Rinusa Mihelsa i 9:0 protiv Zaira

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.06.18. | 14:49

Na kraju su se Nemci okitili titulom

DESETO SVETSKO PRVENSTVO bilo je najbolje organizovano do tada. Format takmičenja malo je izmenjen – posle osnovne grupne faze formirane su dve nove grupe čiji su prvaci išli u finale, a drugoplasirani u borbu za treće mesto – što je bio dodatni filter na putu do finala. Poljaci su bili sjajni, ali nisu stigli do samog kraja. Tukli su Italiju, Argentinu i u okršaju za treće mesto Brazil. U polufinalu, pre toga, izbacio ih je domaćin. Totalni fudbal, modifikovan od strane Rinusa Mihelasa i njegovih Holanđana „kupio“ je navijače. Za Boginju su se borila dva daleko najbolja tima: Nemačka i Holandija. Dobili su Nemci jer su igrali praktičnije...

FINALE. Olimpijski stadion u Minhenu, 7. jul, kasno popodne. Holanđani su sigurni u sebe i nasmejani. Deluju čak i arogantno. Nasuprot tome, Nemci su uznemireni. Ili bolje reći oprezni. Možda čak i uplašeni... Johan Krojf u svom karakterističnom solo prodoru ostavio je iza leđa Bertija Fogtsa, nisu mu mogli ništa ni Bonof, ni Švarcenbek – penal! Džek Tejlor iz Vulverhemptona nema dilemu. Nemci od početka utakmice nisu bili dodirnuli loptu... Neskens je siguran - 1:0.  Panceri su frustrirani što ne mogu da dođu do lopte, navijači zvižde... U prvih nekoliko minuta osmorica od 11 holandskih igrača kombinuju. Razmenili su 17 pasova.
U tunelu planirali smo da ih pogledamo u oči i tako im pokažemo da smo jednako veliki kao oni. Ali sećam se, nismo mogli to da uradimo. Uplašili smo se”, prisećao je Bernd Helcenbajn, levo krilo ekipe Helmuta Šena.
Nije nam bilo dovoljno tih 1:0, želeli smo da ih ponizimo”, prepričavao je Holanđanin Viljem van Hanegem. “Hteli smo da se zabavimo s njima. U toj želji zaboravili smo da treba da dajemo golove. Kada gledate utakmicu možete da vidite da su se Nemci sve više ljutili i podizali agresivnost. A mi smo popuštali. Previše se opustili, ubeđeni da smo mnogo bolji”.

Izabrane vesti

Šta se dogodilo do kraja utakmice i kako je jedan od najboljih timova u istoriji fudbala ostao bez titule koja mu je sledovala? Prvo i manje važno: penal za Nemce koji će Paul Brajtner u 25. minutu pretvoriti u izjednačenje bio je dosta sumnjiv; a drugo, mnogo važnije: Holanđani su se ponašali kao razigrani matadori. Nikako nisu želeli da zadaju konačni udarac. Uživali su u tome da što duže muče razjarenog bika. I onda, u smiraj prvog poluvremena, bik u liku Gerda Milera dočekao je svojih pet sekundi. Toliko je tom „ferdinandu“ trebalo da namiriše mrežu. Rog u srce i – Holanđani, mrtvi ste!

JUGOSLAVIJA je kao prva prošla grupu s Brazilom, Škotskom i Zairom, ali potom u drugoj fazi (četvrtfinalna grupa) nije osvojila ni bod. Izgubila je od Zapadne Nemačke, Poljske i na kraju Švedske. Posle prvenstva pojavile su se priče po kojima su reprezentativci bojkotovali državne vlasti koje su obećale novac za uspeh u prvoj fazi, ali ga nisu isplatile...

AKO NISTE ZNALI...


* Čileanac Karlos Kaseli, poreklom Mađar, postao je prvi igrač kome je pokazan crveni karton.
* Prvi put gledali smo mečeve u boji na televiziji.
* Reprezentativac Haitija Žan Žozef diskvalifikovan je sa prvenstva zbog dopinga.
* Po prvi put su na šortsevima bili ispisani brojevi.
* Reprezentacija Jugoslavije pobedila je Zair sa 9:0 i uz Mađarsku (9:0 protiv Južne Koreje u Švajcarskoj 1954. i 10:1 protiv Salvadora u Španiji 1982) postala vlasnik najubedljivijeg trijumfa na SP.
* Sedamdesetih u modi je bila duga kosa, a vlasnik „najveće“ frizure u Nemačkoj ’74. bio je Čileanac Ajala, čiji su pramenovi bili dugi 43 centimetra. Člana Plavih Luku Peruzovića naterali su pred šampionat da se ošiša, inače bi on bio vlasnik najduže kose...
* Nekoliko dana pre finala za novog predsednika FIFA izabran je Brazilac Žoao Avelanž. On je nasledio Stenlija Rausa, koji je vladao od 1961. Avelanž je postao prvi neevropljanin na čelu Svetske fudbalske organizacije...
* Svetsko prvenstvo 1974. bilo je prvo na koje se Engleska nije kvalifikovala otkako je počela da učestvuje 1950.
* Australija je bila prva selekcija iz Okeanije koja se plasirala na Mundijal.
* Kako je prethodni trofej pripao Brazilu u trajno vlasništvo, za jubilarni 10. tunir FIFA je izlila novi pehar, aktuelan i danas.
* Škotska je završila kao jedini neporaženi tim takmičenja (dva remija i pobeda u grupi), ali nije uspela da prođe prvu fazu.

FAKTI
Broj učesnika     16
Broj utakmica    38
Postignuto golova            97
Golova po meču               2,55
Najbolji strelac  Gžegorž Lato, Poljska (sedam golova)
Najbolji igrač      Gžegorž Lato (Poljska)
Ukupna poseta 1.744.022
Poseta po meču               46.685

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara