Italijanski Superkup: Inter večeras otvara trijumfalni ciklus

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.01.22. | 13:15

Derbi Italije večeras donosi direktan duel za novi trofej u bogatim klupskim riznicama

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Malo je puta u istoriji Derbija Italije Inter bio tako izrazit favorit kao večeras. Sve ide naruku izabranicima Simonea Inzagija: u boljoj su formi, nanizali su osam pobeda u prvenstvu, imaju najefikasniji napad i drugu najneprobojniju odbranu, svi igrači su na raspolaganju i igraju na svom terenu mada će broj navijača na prepolovljenom kapacitetu San Sira biti izjednačen.

Izabrane vesti

Simone Inzagi i njegovi saradnici imaju sistem rada koji očigledno efikasno svodi broj povreda na najmanju moguću meru. Naravno, pričamo o mišićnim povredama, one tzv. traumatične su proizvod sticaja okolnosti i tu je odgovornost trenerskog osoblja minimalna. Takođe, i broj zaraženih virusom korona bio je u granicama podnošljivog za Inter.

Sve prethodno rečeno je omogućilo Inzagiju da formira svoju startnu postavu koju smo svi naučili na pamet. U Interu se sve zna, čak i kada jedan igrač odsustvuje zna se unapred ko je njegova zamena. Od momenta kada je stigao u Apijano Đentile Inzagi je imao veoma precizne ideje ko su stubovi tima i kako treba da igra njegova ekipa. Ti postulati kao i jasne odrednice su omogućile Nerazurima da se koncentrišu na poboljšavanje forme, kolektivne i pojedinačne. Upadljivo je da su gotovo svi igrači napravili kvalitativan skok u svojim karijerama doprinoseći jačanju timske igre i duha.

Pojedini fudbaleri su napredovali koracima od sedam milja, poput Alesandra Bastonija, Milan Škrinjara, Marcela Brozovića, Hakana Čalhanoglua, Federika Dimarka, Matea Darmjana, drugi su potvrdili trend koji je bio već vidljiv kod Kontea, poput Nikola Barele, Ivan Perišića, Lautara Martineza. Inzagi je uspeo čak i da „oživi“ Aleksisa Sančeza, a pomogao je i Denzelu Damfrisu da se relativno brzo uklopi u novu sredinu.

21.00: (1,85) Inter (3,70) Juventus (4,60)

Potezi Interove uprave (angažovanje golmana Onane i poodmakli pregovori sa par perspektivnih fudbalera ili sa iskusnim igračima na isteku ugovora kao i produžetak ugovora sa Barelom, Bastonijem, Dimarkom, Lautarom Martinezom i Brozovićem) ukazuju da se stvaraju uslovi da posle dugačkog kraljevstva Juventusa, fudbalskom Italijom ponovo zavlada Inter, večerašnje odmeravanje snaga bi moglo da bude ustoličenje novog „vladara“.

Za razliku od Intera, Juventus je izgubio sve tačke oslonca iz prethodnih godina. Deo igrača su stigle godine i logičan fiziološki pad zbog koga ne pružaju u kontinuitetu partije na visokom nivou, drugi stagniraju već dugo, treći su se našli u involuciji, četvrti imaju veliki talenat ali su češće povređeni nego što su na raspolaganju, peti nisu uspeli da se adaptiraju i privhate duh Kontinase.

Da ne bismo prozivali igrače, lako je prepoznati i smestiti u svaku pomenutu kategoriju fudbalere Juventusa. Nisu samo igrači Juvea postali „varijabila“, na neki način to se dogodilo i Maksu Alegriju. Bilo je trenera koji su samo u jednom ambijentu postizali velike, fantastične rezultate, bilo je i onih koji su trajali određeni period u kojem im je sve polazilo za rukom a onda su se samo „ugasili“, bilo je i onih koji su uspevali da se regenerišu, ažuriraju kroz vreme i da traju.

Alegri je dokazao radom u Kaljariju, Milanu i Juventusu da može da bude uspešan u različitim ambijentima, ali još uvek nedostaje „sertifikat“ da njegovo vreme nije prošlo i da je ušao u krug trenera, poput Žozea Murinja, koji se održavaju na površini zahvaljujući staroj slavi.

-----------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------

Juventus se suočio i sa objektivnim problemima: povrede i kovid-19 su onemugućile Alegrija da kreira grupu startera, da uspostavi hijerarhiju, razradi mehanizme koji funkcionišu bez obzira na izvođače.

U ovoj sezoni nismo još uvek videli dva puta isti Juventus, baš kao i tokom Pirlove godine na klupi Stare dame. Tako će biti i večaras. Vojčeh Ščesni će biti na klupi pošto nema tzv. super green pass (Poljski golman se vakcinisao prvom dozom nedavno i još nije primio drugu tako da se nalazi u limbu, ne može da putuje sa saigračima i da bude u hotelu, ali može da igra utakmice jer se teren smatra kao radno mesto), Matijs de Liht i Huan Kvadrado su odsustni zbog kartona, Danilo se još uvek nije oporavio i više je na spisku igrača pro forme. Leonardo Bonuči je u malo boljoj poziciji, i on je još rovit ali bi mogao da uskoči u igru. Za Federika Kjezu je sezona već završena, a Paolo Dibala će iz predostrožnosti početi meč na klupi pošto je protiv Rome, neplanirano, ostao 86 minuta na terenu.

Vrlo je verovatno da će Juve večeras igrati neku vrstu modernog „katenača“, vrebajući šansu da postigne gol iz kontranapada, kao što je to bio slučaj na meču sa Čelsijem u Torinu koji su Bjankoneri dobili rezultatom 1:0.

Na drugoj strani Inter će igrati u najjačem sastavu a jedina dilema Inzagija se odnosi na napad: da li da potvrdi poverenje Aleksisu Sančezu ili da vrati u startnu postavu Edina Džeka. Taj rebus je isplivao na površinu usled Džekovog odsustva zbog Kovida-19 i činjenice da Inter igra u nedelju sa Atalantom veoma važan meč u Seriji A. Imajući u vidu Džekove godine, stepen fizičke pripremljenosti i značaj obe utakmice, nije isključeno da se Inzagi opredeli za štafetu.

Juve u svojoj vitrini ima devet italijanskih Superkupova a Inter pet od 33 odigranih do sada. Superkup je ustanovljen 1988. godine. Dva tima su se srela samo jednomu u ovom takmičenju i to pre 17 godina. Nerazuri su izašli kao pobednici zahvaljujući golu Huana Verona.

Što se tiče poslednjih okršaja dva tima, Juventus je samo jednom izgubio na poslednjih 12 susreta sa Interom, uz sedam pobeda i četiri remija, dok je u zadnjih osam duela na San Siru zabeležena perfektna ravnoteža, po tri pobede za oba tima i dva remija.

Inter je u ovoj sezoni u Italiji položio oružje samo pred Lacijom na Olimpiku dok je Juventus nanizao osam utakmica bez poraza u Seriji A i Ligi šampiona od kraja novembra (poraz od Atalante).

Kuriozitet je i da je Juve svaki put osvojio Superkup Italije kada se utakmica igrala u januaru ( 1996, 2019 i 2021) ali i da je samo jednom uspeo da osvoji trofej dva puta uzastopno (2012 i 2013).

INTER 3-5-2: Handanović – Škrinjar, De Fraj, Bastoni – Damfris, Barela, Brozović, Čalhanoglu, Perišić – Lautaro Martinez, Džeko (Aleksis Sančez)

JUVENTUS 4-5-1: Perin – De Šiljo, Rugani, Kjelini, Pelegrini (Aleks Sandro) – Kuluševski, Mekeni, Lokateli, Rabio, Bernardeski – Morata

---------------------

Utakmicu Superkupa Italije možete da posmatrate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------

ITALIJA, SUPERKUP - FINALE

Sreda

21.00: (1,85) Inter (3,70) Juventus (4,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Superkup ItalijeInterJuventus

Obaveštavaj me

Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara