Krstajić i Ivanović
Krstajić i Ivanović

Ivanović i Krstajić - bez šminke

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.03.18. | 14:40

U neku ruku, doskorašnjem kapitenu se ispunila želja. Ali da li je oduzimanje kapitenske trake samo najava njegovog odlaska iz reprezentacije posle evo već 13 godina?

Zvanično, jedina dužnost kapitena jeste da pred početka utakmica prisustvuje sudijskom bacanju novčića. On čak ne mora ni da bude taj koji će primiti pehar u slučaju nekog velikog trijumfa. Strogo po pravilima fudbalske igre, nema ni ništa veća ovlašćenja od saigrača kada je u pitanju komunikacija sa sudijama, mada postoji prećutan džentlmenski dogovor da baš kapiten bude taj koji će raspraviti neke sporne situacije sa ljudima u crnom. Na papiru, dakle, skoro pa protokolarna funkcija. U praksi ume da bude drugačije. Ne uvek, jer pregršt je slučajeva u kojima kapiten baš i nije onaj sa najvećim uticajem na terenu. Ali kad imaš pravog kapitena, onda imaš i pravi tim. Dovoljno je samo videti kakav uticaj na ekipu ima Đanluiđi Bufon u Italiji ili Kristijano Ronaldo u Portugaliji, da ne nabrajamo dalje.

U Srbiji, međutim, pitanje kapitena daleko je premašilo simboliku bacanja novčića. U Srbiji je Mladen Krstajić odlukom da ražaluje Branislava Ivanovića i traku uruči Aleksandru Kolarovu bacio kocku. Odigrao je na sve ili ništa. Moglo je to - i trebalo je, oko toga nema rasprave - mnogo lepše da se uradi, ali i ovako: pravo je selektora. I njegova odgovornost. Uspe li, biće opevan. Ne uspe li, biće provučen kroz blato. Uostalom, na vrlo sličan način je i sam Krstajić dospeo na selektorsku funkciju. Samo što je tada rukovodstvo FSS preuzelo rizik. I odgovornost.

Izabrane vesti

I baš zbog toga pomislio je deo javnosti da će Krstajić biti samo marioneta u rukama čelnika sa Terazija, ali promena kapitena pokazuje da to baš i nije slučaj. Ne, ražalovanje Ivanovića posle šest godina jasna je poruka Krstajića da planira da selektira i napravi tim po svom ukusu. Jer odmah da se razumemo: Ivanovićeva smena je Krstajićeva i samo Krstajićeva odluka. Niko mu ništa nije suflirao sa vrha, nikakvih sukoba u ekipi nije bilo. Prosto, selektor je procenio da će Kolarov - koji se ni kriv ni dužan našao u pomalo neprijatnoj situaciji - uz pomoć Nemanje Matića bolje obavljati kapitenske obaveze.

Naivno bi međutim bilo poverovati da se tu krije samo sposobnost Kolarova da snagom autoriteta izazove nekakvu reakciju u timu. Pitomi karakter Ivanovića zaista ne čini generalom koji strelja pogledom, mada je i on umeo da posavetuje ili možda bolje reći prigovori saigračima. Doduše, uglavnom dok je bio vrele glave, odmah posle utakmica. U ostalim situacijama pažljivo je birao reči, a kako je zaista izgledao njegov odnos sa kolegama između četiri zida prilikom okupljanja u Staroj Pazovi verovatno nikada nećemo znati. Očigledno da Krstajić nije bio zadovoljan onim što je video još dok je bio pomoćnik Slavoljuba Muslina, a pre svega tokom one turneje po Dalekom istoku kada je i preuzeo dirigentsku palicu.

Da razmišlja o Ivanovićevoj smeni moglo se načuti još tada. Uostalom, ne bi tako važnu odluku doneo preko noći. Konačan potez objavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare ipak je iznenadio sve. Ivanovića ponajviše. U Beograd je došao nespreman za ovako nešto. Baš  pre konferencije mu je saopšteno da više neće biti kapiten.

I sad je ključno pitanje: kako će reagovati?

Ključno iz više razloga. Ivanović je godinama bio nedodirljiv u reprezentaciji. Kvalitetom je to zaslužio. Selektorova rokada međutim govori da su ta vremena prošla. Uostalom, rekao je već Krstajić da se stil igre neće mnogo menjati u odnosu na prijateljske utakmice sa Kinom i Južnom Korejom. A u ta dva meča Orlovi su se vratili na formaciju 4-2-3-1 u kojoj je Antonio Rukavina zauzeo mesto desnog beka - godinama deficitarno u Srbiji - dok je Ivanović vraćen na mesto štopera.

Branislav Ivanović

Krstajić to nije rekao - štaviše, ustvrdio je da Bane ima još štošta da pruži reprezentaciji - ali bili bismo naivni i kada ne bismo postavili pitanje da li je uzimanje trake samo najava Ivanovićevog kraja u startnoj postavi Orlova? Možda ne pre Mundijala, ali uskoro. A možda i baš na Mundijalu, iako je Ivanović, mada se u fudbalu ne živi od starih zasluga, svakako zaslužio mesto u avionu za Rusiju. 

Bilo kako, na štoperskim pozicijama konkurencija je mnogo jača nego na desnom beku. Tu su Nikola Maksimović, Matija Nastasić, Duško Tošić, pa i manje iskusni Miloš Veljković i Vujadin Savić, na stend baju i Jagoš Vuković, Nemanja Milunović, Uroš Spajić, zašto ne i Nemanja Pejčinović? Svi oni, to je više nego jasno, mogu samo da sanjaju Ivanovićevu karijeru, ali poenta je u tome da Bane više nije nezamenljiv u Krstajićevim očima. Opcije postoje. Dok je igrao desnog beka maltene ih nije bilo. A selektor tu veruje u Rukavinu, vratio je i Dušana Bastu

Način na koji je Ivanović smenjen - a ovde ne mislimo na to što je sve urađeno bez mnogo takta, pa i uz malo nepoštovanja prema svemu što je Bane predstavljao u poslednjih, zanimljivo, tačno 13 godina otkako je debitovao za A tim - svedoči da je Krstajićev stav takav da zahteva hitno rešavanje problema. Da pojasnimo: takav da zahteva ekspresnu reakciju, jer bi u suprotnom problem mogao da eskalira. Da nije tako, čekalo bi se da prođe Svetsko prvenstvo, pa bi se onda rešavalo u mirnijim okolnostima.

Dalje, kao bišvem štoperu, Krstajiću bi poslednja linija tima trebalo da bude specijalnost i da je sasvim zadovoljan onim što Ivanović pruža na terenu verovatno bi ga tolerisao do samog turnira. Što sve navodi na zaključak da se Ivanoviću bliži kraj u reprezentaciji, osim ako ne prihvati značajno manju ulogu u timu kojim je do juče komandovao. Istina, kada mu je pred meč sa Makedonijom u Skoplju Siniša Mihajlović uzeo traku, pa i mesto u prvom timu - što će reći da Krstajić nije jedini koji ima drugačije shvatanje kapitenske role -  Ivanović je gospodski izdržao. Mihajloviću se ideja obila o glavu. U Skoplju smo izgubili i suštinski tu ostali bez šansi da se domognemo Svetskog prvenstva u Brazilu. Zvao je Mihajlović Baneta potom u pomoć, bilo je već prekasno.

Sad je red da proba Krstajić. Uostalom, kako je sam Ivanović rekao komentarišući česte smene u FSS…
To je deo našeg mentaliteta. Mi, realno, nikada nećemo raditi u mirnim uslovima, jer je to tako kod nas”.

Bilo je u to intervjuu za Magazin Sportskog žurnala iz marta 2016. godine. U istom intervjuu primetio je i sledeće.
Mislim da nekada nismo dovoljno iskreni i direktni jedni prema drugima i da to ‘izgleda našminkano’ i lepo. U klubovima, naročito na vrhunskom nivou, postoji mnogo više nesuglasica, konflikata, direktnih rasprava i priča za dobrobit tima. Ovde smo generacijski blizu, dobri smo prijatelji i retko kad izbije između nas čak i neka mala varnica. A voleo bih da ih je više. Otkako sam došao u reprezentaciju mislim da su atmosfera i odnosi između igrača fenomenalni. Možda smo nekada previše dobri jedni prema drugima, prećutimo neke stvari, propustimo da kažemo u lice ono što bi trebalo za dobrobit ekipe“.

Ivanoviću se želja ispunila. Krstajić je skinuo šminku. Sad da čujemo odgovor. Na terenu ako je moguće …

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Branislav IvanovićMladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara