Kostas Fortunis (Reuters)
Kostas Fortunis (Reuters)

Kad AEK gostuje u Pireju, Karaiskakis je Fortunisovo igralište

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.01.21. | 13:15

Lider Olimpijakos veliki favorit protiv gradskog rivala od kojeg ima osam bodova više

Nova 2021. godina ne štedi kada su u pitanju fudbalski derbiji širom Evrope i Sveta. Juče Old Firm i Superklasiko, za tri dana Juventus i Milan, a danas sat vremena nakon večernje poslastice između Čelsija i Sitija, na teren stadiona Jorgos Karaiskakis u okviru 14. kola grčke Superlige (18.30) istrčaće atinski rivali Olimpijakos i AEK.

U duelu dva od tri najtrofejnija kluba u državi faliće samo publika, a znamo da su crveno-beli tifozi u stanju da zapale Pirej. Isto važi i za AEK-ove navijače kada se gradski derbi igra na Olimpijskom stadionu. Olimpijakos koji je 45 puta bio šampion Grčke u večerašnji meč ulazi sa osam bodova više u odnosu na žuto-crne koje bi potencijalni poraz praktično eliminisao iz trke za titulom.

Izabrane vesti

AEK je u poslednjih osam međusobnih okršaja samo jednom savladao Olimpijakos i to u sezoni 2018. kada se poslednji put domogao šampionske titule prekinuvši sedmogodišnju dominaciju pirejskih crveno-belih. U međuvremenu je domaćin umeo da bude nemilosrdan na Karaiskakisu i da šalje gradskog rivala kući sa po tri, četiri lopte u mreži. Naročito je poslednjih godina protiv AEK-a u pirejskom hramu fudbala bio raspucan Kostas Fortunis. Uništavao je goste golovima i asistencijama – svaki put kada je tresao mrežu dvoglavih orlova, a to se dešavalo u pet navrata na Karaiskakisu Oli je ubeljivo slavio. Ofanzivni vezista u CV-u ima sedam pogodaka i pet asistencija protiv predstojećeg rivala i kroz karijeru je raspucaniji bio jedino protiv Asterasa.

Olimpijakos je 2020. godinu okončao ubedljivim trijumfom protiv Larise (5:1) u kojem su briljirali Jusef el Arabi, Bruma i Jorgos Masuras. Budući da su se u protokol vratili i Matije Valbuena, odnosno Lazar Ranđelović trener Pedro Martins biće na slatkim mukama oko izbora formacije, odnosno startne postave. Sa druge strane AEK u novu godinu ulazi sa novim, starim trenerom Manolom Himenezom koji je posle kraće sage na bliskom istoku četvrti put uhvatio kormilo atinskog velikana. Samim tim, posle odlaska Manola Karaere velika je nepoznanica kako će AEK izgledati na terenu.

U svakom slučaju gosti će najviše nade polagati u Karima Ansarifarda, najboljeg strelca i čoveka koji je pre nekoliko sezona kao igrač upravo Olimpijakosa tresao njihovu mrežu. Međutim, teško će Iranac bez adekvatne podrške saigrača uspeti da napravi nešto veliko protiv najkvalitetnije odbrane prvenstva koja je primila svega pet pogodaka na 12 utakmica. Olimpijakos ujedno raspolaže i najubojitijim napadom prvenstva (33), a u svojim redovima ima više smrtonosnih oružja. Golgeterski gledano najopasnije je El Arabi, lider liste strelaca sa 11 pogodaka, ali glavni paker i arhitekta na sredini terena svakako je pomenuti Fortunis koji posle deset nastupa ima sedam asistencija i dva gola pride.

AEK mora da se priseti igara s kraja 2017. i početka 2018. godine, kada je u tri navrata pobeđivao Oli i da ih preslika na Karaiskaisu. To je jedina formula koja bi mogla da mu donese pozitiavan rezultat.

Sve današnje mečeve grčke Superlige možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

GRČKA SUPERLIGA, 14. KOLO

Nedelja

14.00: (2,20) Panatinaikos (3,10) Asteras Tripolis (3,60)

14.00: (3,30) Panetolikos (2,95) OFI (2,45)

16.15: (8,00) AEL (4,40) PAOK (1,43)

16.15: (2,10) Janina (3,05) Smirna (4,00)

18.30: (1,77) Olimpijakos (3,50) AEK (4,90)



tagovi

Grčka SuperligaGrčka 1GrčkaAEK AtinaAEKOlimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara