Kad su ovo preživeli ni Brazil im neće teško pasti...

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.07.18. | 21:53

Belgijanci protiv Japana od pakla do raja i četvrtfinala Svetskog prvenstva - 3:2 (0:0)

Kakav meč u Rostovu i kakav finiš. Belgija je uspela da prođe put od pakla do raja za samo 45 minuta i posle preokreta i trijumfa od 3:2 nad sjajnim Japanom obezbedi prolaz u četvrtfinale Svetskog prvenstva i zakaže dvoboj s Brazilom. Kakav fudbal, kakva priča...

Izgledalo je da će Samuraji poseći Crvene đavole, baciti ih u hladni Don i fudbalski očaj posle samo nekoliko minuta u drugom poluvremenu, ali je onda usledio pravi odgovor. Roberto Martinez je čovek koji je zaslužan za ovaj preokret, majstorski je uočio nedostatke u igri svog tima, izvršio pravovremene izmene, a dvojica momaka s klupe Felaini i Naser Šadli doneli su mu veliki trijumf.

Izabrane vesti

Nije Japan bio bolji u većem delu meča. Bio je u skladu sa karakaterom tamošnjih ljudi, odmeren, čvrst i strpljiv. Nisu se zaletali, posebno u provom poluvremenu, pustili su Belgijance da jalovo kombinuju do besvesti, bez ozbiljnije prilike da zaprete golmanu Kavašimi u prvih 45 minuta. Zatajile su najveće zvezde Belgije, posebno Lukaku, Eden Azar i De Brujne, koji se nisu proslavili i da ne beše najpre Felainija i Vertongena mogla je da pukne velika bruka. 

Šta je bilo u glavama Belgijanaca na poluvremenu, velika je dilema. U prethodne dve utakmice Belgijanci su uspešno slomili rivale posle rezultatskog egala na pauzi, ali ih je večeras protivnik umalo prevario. Čim se izašlo iz svlačionica krenuo je neobičan juriš japanskih kamikaza, ofanziva zaista ravna samoubistvu koja im se i te kako isplatila. 


BELGIJA - JAPAN 3:2 (0:0)
/Vertongen 70, Felaini 74, Šadli 90+4 - Kagaruči 48, Inui 52/

Sudija: Dijediu
Stadion: Rostov Arena

Gledalaca: 41.446
Žuti karton: Šibasaki (Japan)

Belgija (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Kompani, Vertongen - Menije, De Brujne, Vitsel, Karasko (od 65. Čadli) - Azar, Lukaku, Mertens (od 65. Felaini).

Japan (4-2-3-1): Kavašima - Sakai, Šoji, Jošida, Nagatomo - Hasebe, Šibasaki (od 81. Jamaguči) - Haraguči (od 81. Honda), Kagava, Inui - Osako.


Igrao se 48. minut kada je Šibasaki poveo kontranapad, a njegov pas ka Haragučiju srećno prošao ispod noge Vertongena. Napadač iz Bundeslige umešno je iskoristio takav poklon, majstorski sa desnog krila pogodio sam ćošak Tiboa Kurtoe za šokantnih 1:0. Ali, to je bio samo uvod u delirijum koji je zahvatio stadion Rostova koji trenutak kasnije. Posle jedne bezazlene akcije, Šinđi Kagava je petom ostavio loptu za Inuija, a novi fudbaler Betisa maestralnim udarcem sa 20-ak metara matirao Kurtou za 2:0. Klasičan nokaut za četiri minuta. 

Bio je to trenutak velike radosti, ali i otrežnjenja za Belgijanace, koji su se setili da imaju šta da nadoknade u nastavku utakmice. Iskoristili su očigledno kvalitetniji fudbaleri Roberta Martineza činjenicu da su fizički jači i skočniji od rivala, pa su za samo pet minuta preko Vertongena u 69. i Felainija u 74. udarcima glavom posle prekida stigli do izjednačenja. Doduše, dosta im je kod prvog pogotka pomogao i golman Kavašima koji je užasno zaplivao, pa smo dobili pravu dramu u poslednjih petnaest minuta.

Nije se Japan predavao. Možda i pogrešio što je posle vođstva od 2:0 igrao otvoreno, napadački i pokušavao da ugrozi gol Belgije, ali takvi su oni. Bespoštedni borci, koji ne znaju da kalkulišu i kapa dole za takav pristup. Pošteno je. Mogli su Belgijanci da dođu do pobede i u 85. minutu, ali se golman Kavašima donekle i iskupio sjajnim intervencijama prilikom udaraca ,najpre Šadlija, zatim i Lukakua.

gallery

Spasio je na drugoj strani i Tibo Kurtoa Belgiju u samoj nadoknadi, prvo kada je lopta od noge Vitsela išla u mrežu, a zatim i posle slobodnjaka Honde, kada je Belgija otrčala po pobedu. Japanci su napadali u poslednjim sekundama, ostalo je manje od minuta na semaforu u nadoknadi, a onda je sevnula kontra iz udbenika. De Brujne je sjajno ubacio loptu s desnog krila, Lukaku je da li namerno ili slučajno preskočio, a pritrčao zlatni rezervista Naser Šadli i golom u bukvalno poslednjoj sekundi za konačnih 3:2 odveo Crvene đavole u četvrtfinale.

Belgijanci jesu prošli večeras, imali i sreće, ali svakako da i pored radosti neće mirno spavati do derbi okršaja s Brazilom. Ako mu budu pristupili ležerno, kao večeras protiv Japana, nikako im se ne piše dobro i mogu komotno da pakuju kofere.


PAROVI OSMINE FINALA SP

Subota:
Francuska - Argentina 4:3 (1:1)
/Grizman 13pen, Pavar 57, Mbape 64, 68 - Di Marija 41, Merkado 48, Aguero 93/

Urugvaj - Portugalija 2:1 (1:0)
/Kavani 7, 62 - Pepe 55/

Nedelja:
Španija - Rusija 1:1 (1:1) - 3:4 posle penala
/Ignaševič 12ag - Dzjuba 41 penal/

Hrvatska - Danska 4:3, posle penala (1:1, 1:1)
/Mandžukić 4 - Jorgensen 1/

Ponedeljak:
Brazil - Meksiko 2:0 (0:0)
/Nejmar 51, Firmino 88/

Belgija - Japan 3:2 (0:0)
/Vertongen 69, Felaini 74, Šadli 90+4 - Haraguči 48, Inui 52/

Utorak:
16.00: (3,00) Švedska (3,00) Švajcarska (2,70)
20.00: (3,60) Kolumbija (3,10) Engleska (2,10)

***Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images 


tagovi

fudbalska reprezentacija JapanaFudbalska reprezentacija BelgijeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara