Kakve su šanse? Juve ne gubi u dva meča od Reala, ali Blankosi imaju ono što Bjankoneri nemaju - Bufonovog dželata Ronalda! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.03.18. | 13:35

Derbi četvrtfinala Lige šampiona

U reprizi prošlogodišnjeg finala Lige šampiona, Kraljevski klub i torinska Stara dama će se boriti za plasman u novo polufinale. S obzirom na sve, Real je favorit, ali Juventus i te kako ima čemu da se nada jer je Real često u prošlosti bio protivnik koji im “leži”. Pogtovo na dva meča. Naime, Juventus nikada u Ligi šampiona nije eliminisan od Reala na dve utakmice u nokaut fazi. Ali zato gubio kada je najvažnije - oba puta u finalima! 

Još su sveža sećanja na minulo finale u Amsterdamu. Real Madrid je zgromio Juventus u drugom poluvremenu, a Kristijano Ronaldo postao prvi igrač koji je postigao het-trik u finalu Lige šampiona. Juventus se zahvaljujući spektakularnom golu Mandžukića držao u prvom poluvremenu, a onda se čuvena Juventusova odbrana raspala u drugom poluvremenu i Real je slavio jednu od najubedljivijih pobeda u istoriji finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

U odnosu na taj meč, Real ima skoro isti sastav. Velika je verovatnoća da će na teren izvesti identičnih 11 kao tada. Za Juventus više ne igraju Bonući i Dani Alves koji su bili među najslabijima u tom finalu. Mada je ceo tim podbacio, ali je krivce najlakše bilo naći u igračima koji su rešili da napuste klub. Juventus je od tada jači za sjajnog Daglasa Kostu i Bernadeskija koji bi trebalo da se oporavi za četvrtfinale. Odbrana je pojačana De Šiljom, a vezni red Matuidijem, ali teško da ovaj  tandem može da bude prevaga protiv Madriđana.

Juventus se uzda u bolju tradiciju u dvomečima sa Realom. Pre tri godine Juve je Algerijevom majstorskom taktikom i golovima otpisanog madridskog sina Morate eliminisao Kraljeviće u polufinalu. U Torinu je bilo 2:1, a u Madridu 1:1. Morata je dao dva od tri gola Bjankonera. Alegri je potpuno nadmudrio Anželotija i još jednom pokazao da je majstor za eliminacionu fazu na dve utakmice.

Pre toga su se po dva puta sastajali u grupama. Real je bio uspešniji od Konteovog Juventusa 2013. godine pošto je u Madridu bilo 2:1, a u Torinu 2:2. Juve je tada čak ispao iz grupe! U grupnoj fazi su igrali i 2008. kada je Santjago Bernabeu aplaudirao Aleksu Del Pjeru posle dva majstorska gola za pobedu od 2:0, a Pinturio je bio strelac i u pobedi od 2:1 u Torinu.

Juventusova nada u tradiciju u dva meča se bazira i na osmini finala iz 2005. godine kada je Kapelov tim posle produžetaka u Torinu nadoknadio minimalan poraz iz Madrida i zahvaljujući Trezegeu i Zalajeti prošao u četvrtfinale gde ga ja zaustavio onaj ludi Liverpul.

Igrali su i polufinale 2003. godine. I tada je Juventus prošao dalje! Ronaldo i Roberto Karlos su doneli Realu 2:1 u Madridu, ali su Trezege, Del Pjero i Nedved za 70 minuta srušili Real u Torinu i na kraju je bilo 3:1. Kasnije je Juve poražen u finalu od Milana gde je igrao bez Nedveda jer je u pobedi protiv Reala dobio parni žuti karton.

Pre toga su se sastali u finalu 1998. godine. I Real je tada osvojio dugo čekanu Ligu šampiona golom Peđe Mijatovića.

Tradicija Juventusovih uspeha u dva meča je započeta 1996. godine, kada je Stara dama eliminisala Kraljevski klub u četvrtfinalu. Iako je bilo 1:0 u Madridu golom Raula, Juve je u revanšu golovima Del Pjera i Padovana prestigao prednost Reala i otišao do samog kraja gde je na penale u finalu dobio Ajaks.

Dakle, Juventus se uzda u tradiciju dvomeča sa Madriđanima. Četiri puta su igrali dvoboje u eliminacionoj fazi i četiri puta je Juve prošao. Ali tradicija ipak nije ključni argument.

Na Realovoj strani su neki drugi i jaki aduti. Finale iz prošle sezone svakako daje Merengesima prednost "u glavi". Ova sezona je izgubljena na domaćem frontu i sve karte su bačene na Ligu šampiona. Ovaj tim je izrastao u dinastiju kakve su bile one Milanove, Mančester Junajtedove i Barselonine u dinastiju. Može da postane i najbolji u istoriji Lige šampiona ako je treći put zaredom osvoji. Sa Zidanom je sve moguće. Francuz se pokazao kao taktički genije u nokaut fazi. Možda je čak i bolji od Alegrija na tom polju. Njegov Real je postao prvi tim koji je odbranio titulu u Ligi šampiona igrajući na različite načina u različitim formacijama. Zna kada da napadne, a kada da smiri situaciju i igra na kontre. Maestralno koristi sva oružja sa klupe. Ako veže i treću onda će bivši vezista Juventusa definitivno izrasti u trenersku ikonu. Iskusna ekipa Reala sa Ronaldom, Modrićem, Ramosom, Krosom, Marselom ima ogromno samopouzdanje u Ligi šampiona. Videlo se to i protiv Pari Sen Žermena koji su eliminisali mnogo lakše nego Juventus Totenhema.

I imaju ono što Juventus nema - Kristijana Ronalda! Verovatno i ključ uspeha. Portugalac je Juventusov dželat. Blista protiv Bjankonera, rešeta Bufona gde stigne i do sada je u pet mečeva Lige šampiona protiv Stare dame postigao sedam golova i upisao jednu asistenciju. Jasno je od koga Juventusu klecaju kolena…

Foto: Action Images


tagovi

Kristijano RonaldoĐanluiđi Bufon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara