(©Reuters)
(©Reuters)

Kalkulacije: Srbija na bod od baraža, a tamo su Češka, Ukrajina, Norveška...

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.10.21. | 09:06

Ali se stanje menja iz kola u kolo

Baraž u ruci, a prvo mesto na grani. Sve je još dostupno fudbalerima reprezentacije Srbije, samo što je situacija u kvalifikacionoj grupi takva da su bliži razigravanju za plasman na Mundijal nego direktnom putu ka Kataru. Što ne znači da u poslednja tri termina stanje ne može da se promeni. Od njih sve zavisi.

Srbija je pobedom u Luksemburgu (1:0) došla na bod od sigurnog mesta u baražu. Imaće priliku u utorak veče protiv Azerbejdžana u Beogradu da stavi tačku na tu priču. Azeri su ostali i bez matematičkih šansi da se bore za poziciju broj dva, za njih su kvalifikacije, iz takmičarskog ugla, već rešene, što se i videlo u Bakuu u subotu uveče, gde ih je Irska razbila sa 3:0. Sve osim još jedne pobede Orlova bilo bi prava senzacija.

Izabrane vesti

Sa pobedom nad Azerima, tim Dragana Stojkovića će ostati u igri za prvo mesto, za koje će se boriti sa Portugalijom u gostima 14. novembra. Da li će u Lisabonu srpskom timu biti neophodna pobeda ili će joj biti dovoljan i bod za prvo mesto, znaće se tek nakon što Navigatori odigraju 11. novembra meč sa Irskom u Dablinu.

Ali, da vidimo kakva je situacija oko baraža na današnji dan. Kao što je poznato, u njemu će učestvovati 12 reprezentacija: deset drugoplasiranih iz grupa i dva najbolja iz Lige nacija, koja nisu kroz kvalifikacije prošla na Svetsko prvenstvo.

Tih 12 timova će biti podeljeno na tri turnira sa po četiri učesnika, od kojih će samo pobednik ići u Kataru. U principu, u baražu su potrebne dve pobede da bi se izvadila karta za Mundijal, što je Srbija osetila kako to izgleda i u prethodnom doigravanju za Evropsko prvenstvo, kada je prvo pobedila Norvšeku u Oslu, a onda izgubila od Škotske u Beogradu.

Razlika je sada samo u tome što će se sve rešiti u samo pet dana, jer su polufinala baraža 24/25. marta, a finala 28/29. marta sledeće godine.

Na žrebanju će biti šest nosilaca i šest nenosilaca. Ko će biti na kojoj strani zavisiće od bilansa u kvalifikacijama. Orlovi su trenutno prvi u grupi, ali imaju utakmicu više od Portugalije. To će se iznivelisati tek u novembru, kada Navigatori budu ukrstili koplja sa Irskom u Dablinu, dok će u istom terminu Orlovi igrati prijateljski meč sa Katarom. Još jedna stvar: Srbija ima za pogodak slabiju gol-razliku od Portugalije i ne bi bilo loše da u utorak pobedi Azerbejdžan sa što većom razlikom. Ne može da škodi, a moglo bi da koristi...

Sa bodovnim saldom koji je do sada skupila, Srbija bi bila povlašćena u baražu, ako bi završila na drugom mestu, što znači da bi joj potencijalni rivali, kako to sada izgleda, bili Češka, Ukrajina, Norveška, Makedonija i dva tima iz Lige nacija, što su u ovom momentu Vels i Austrija.

Na drugoj strani, među nosiocima na žrebu, bili bi još Rusija, Švedska, Švajcarska, Škotska i Albanija.

Ali, to su sve i dalje otvorene pozicije, sve se menja iz kola u kolo. Međutim, kada bi ova grupa reprezentacija ostala u baražu, ne bi Srbija bila bez šansi da prođe. Uz svo poštovanje svima, nema tu nijedna „aždaja“, kakva je bila, recimo, Španija do pre dva kola. Sa svima bi moglo da se igra.

Gledano po grupama, u društvu pod slovom B je apsolutno sve otvoreno u borbi za prvo i drugo mesto, u grupi C Italija i Švajcarska će se obračunati ko će završiti kao prvi, a ko kao drugi, u grupi D Francuska je gotovo sigurno pobednik, a za poziciju broj dva boriće se Ukrajina, BiH i Finska. Kada je u pitanju društvo pod slovom E, Belgija je maltene već u Kataru, a Češka i Vels će se boriti za drugo mesto, u društvu F Danska je takođe nadomak plasmana na Mundijal, a Škotska, Izrael i Austrija imaju šanse za baraž.

U grupi G je praktično sve još otvoreno, u igri za prva dva mesta su Holandija, Norveška, Turska i Crna Gora. U grupi H Hrvatska i Rusija su izjednačene sa po 16 bodova, eventualno može da ih stigne Slovenija, koja ima deset.

Engleska grabi ka direktnom putu za Katar u grupi I, a najbliži joj je pratilac Albanija, tik iza nje je Poljska, dok Mađarska ima teoretske šanse za drugo mesto, ali neće to biti lako ostvariti u poslednje tri utakmice. I na kraju, grupa J, Nemačka je daleko odmakla i pakuje kofere za Svetsko prvenstvo, a za baraž će se boriti Makedonija, Jermenija i Rumunija.

Dakle, u većini grupa se klupko neće razmrsiti pre poslednjih 90 minuta, ali Srbija, kako sada stoji, ima razloga za optimizam da će spojiti dva nastupa na Svetskim prvenstvima.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković Piksikvalifikacije za svetsko prvenstvoKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara