Frank Kanute i Aleksandar Jovanović (Foto: FK Partizan)
Frank Kanute i Aleksandar Jovanović (Foto: FK Partizan)

Kanute i Jovanović – Duljajevi razlozi za optimizam

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.07.23. | 18:20

Utisci posle jučerašnje utakmice sa Dravom

(Od izveštača Mozzart Sporta sa Pohorja)

Slika zamagljena, a vremena da se izbistri sve je manje. Situacija u kojoj se ekipa Partizana nalazi u ovom trenutku poprilično je nezavidna, jer kako je i trener crno-belih Igor Duljaj naglasio posle treće kontrolne utakmice – s jednim timom je stigao u Sloveniju, sa drugim obavlja pripreme, dok će sasvim izvesno sa trećim igrati u sezoni pred nama.

Izabrane vesti

U takvim okolnostima, kada se igrački kadar "umiva" u hodu, od velike je važnosti da se oni koji pristižu što pre nametnu i priviknu na novu sredinu. I to je jedna od (malobrojnih) stvari koja šefu stručnog kluba iz Humske može da izmami osmeh na lice, a razloga za zadovoljstvo Duljaju su tokom jučerašnje utakmice sa Dravom prvenstveno dali Aleksandar Jovanović i Frank Kanute.

Treba pak u startu naglasiti da su crno-beli treću proveru na pripremama u Sloveniji odradili protiv ovdašnjeg trećeligaša, koji nikako ne može da bude realan pokazatelj trenutnih dometa crno-belih, što na ekipnom, što na individualnom planu. Ipak, u trenucima kada se ekipa i dalje traži, a isti taj trećeligaš ne predstavljaju samo džak za udaranje – iako rezultat protiv Drave i Pesnice govori drugačije – partije pomenutog dvojca dobijaju na težini.

Posebno to važi za senegalskog vezistu. Igor Duljaj, mada i sam zadovoljan onim što je video, odmah posle meča sa Dravom - prvog koji je Kanute odigrao od starta u dresu Partizana - upozorio kako ne treba poletati, već spustiti loptu, prevashodno zbog kvaliteta rivala, istakavši kako fizička sprema 24-godišnji novajlije i dalje nije na nivou ostatka ekipe. Ima istine, s obzirom na to da se novim saigračima pridružio pre manje od nedelju dana, a i na današnjem treningu (sastavljenom od nekoliko vežbi istrčavanja i “ševom” između) stekao se utisak da mu fali svežine.

Opet, i takav, Kanute je tokom prvih 45 minuta jučerašnje utakmice (na poluvremenu zamenjen upravo zbog nedovoljne fizičke spreme) odskočio od ostatka tima. Ne samo zbog činjenice da je umalo postigao prvenac i teledirigovanim dodavanjem stvorio najbolju priliku na meču, već iz razloga što je opravdao praktično sve ono što je o sebi rekao na predstavljanju. Delovao je od jednog do drugog šesnaesterca, priključivao se napadu, doneo “mišiće” veznom redu… Sve ono što Patrik Andrade i Hamidu Traore nisu uspeli u prošloj sezoni. Pride se držao onoga što Duljaj tokom čitavih priprema zahteva i zbog čega bi besneo svaki put kada bi neko od njegovih izabranika uradio suprotno – izbegavao je dodavanja unazad, tražeći gotovo isključivo rešenja u saigračima ispred sebe.

I još jednom, sve ono što je doskorašnji fudbaler Serkl Briža pokazao biće pod znakom pitanja dok isto ne potvrdi na ozbiljnijem testu, možda već protiv Šturma u petak, ali da ima povoda za optimizam – ima ga, baš kao i u Jovanovićevom slučaju.

Novaljlija iz Apolona je s druge strane sa tri jučerašnje odbrane ulio nadu čelnicima da bi mogao da bude dugoročno rešenje među stativama. Nekadašnji golman Ueske bio je starter na poslednje dve utakmice u Sloveniji što nagoveštava da će u predstojećoj sezoni biti primarna opcija crno-belih na golu.

Tu ulogu prošle godine imao je Aleksandar Popović koji je u jednom trenutku delovao kao golmanska budućnost kluba. Međutim, vremenom je njegova forma postajala sve promenljivija, svaku vanserijsku odbranu na narednom koraku poništio bi kardinalnom greškom, zbog čega je sam sebi pokvario status prvog čuvara mreže, koji ni Nemanja Stevanović nije bio spreman da mu preuzme.

Jovanović pak, čini se, jeste. Ne samo da stane na gol-liniju, već i navuče rukavice Vladimira Stojkovića, poslednjeg što je bio nedodirljiv među stativama crno-belih. I možda intervencije iz susreta sa Dravom nemaju poseban značaj u aktuelnom trenutku, Partizan bi vrlo verovatno i “iz minusa” uspeo da preokrene rezultat protiv slovenačkog niželigaša, ali će i te kako one biti od važnosti pri rezultatu 0:0 kada krene sezona, da zahvaljujući njima ekipa ostane u igri, posebno u vremenima kada Partizan (još) nije sposoban da iz nedelje u nedelju rivale dobija rutinski, sa dva ili više golova razlike, kakva je slika bila prethodne sezone.


tagovi

FK PartizanFrank KanuteAleksandar Jovanović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara