Kao nekad Tiram: Umtiti nebeskim skokom lansirao Francuze u finale

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.07.18. | 21:50

Belgija položila oružje u Sankt Peterburgu - 1:0

Defanzivna stabilnost - tu! Taktička perfekcija - tu! Zlatno dete - tu! Timska hemija - tu! Ubitačni odbrambeni igrači - tu! Finale na javi - tu! Ono što je viđeno u dobrom delu turnira u Rusiji, potvrđeno je ove večeri u Sankt Peterburgu. Ova Francuska ima sve preduslove da se sa Zlatnim Globusom u rukama prošeta Jelisejskim poljima. Kao što su tu pre 20 godina uradili Zinedin Zidan i družina. Ili bolje rečeno Didije Dešamp i družina.

Tadašnji vezista Gala, sada u ulozi selektora, napravio je pravu takmičarsku ekipu koja je oduzela san belgijskim dečacima o pisanju istorije. Kao 1986.godine Đavoli su zaustavljeni u finalu. Ovog puta presudio im je nebeski skok Umtitija koji je ispisao istoriju plavih: Francuska - Belgija 1:0.

Izabrane vesti

Naravno, pisaće se sada o savršenoj reakciji štopera Barselone i prekidu kao ubitačnom oružju Francuske. Međutim, na delu smo videli sve vrline jednog tima koji je spreman da ode do kraja. Nisu Francuzi ponovili greške Brazilaca i bezglavim jurišima poklanjali prostor Lukakuu i De Brujneu. Nisu želeli da po svaku cenu idu po gol, već su čekali svoj trenutak.

Belgija je polet i tehničku savršenost demonstrirala samo u prvih 20 minuta. Imali su pokušaje De Brujne , Azar i Felaini... Ali Francuzi kao da su želeli da izmere raspoloženje rivala i potom prebace težište na polovinu Belgije.

Šut Grizmana u 30.minutu bio je početak mnogo bolje igre Francuske. Tačnije - konkretnije. Razdrmali su se Petlovi, počeli da lete terenom u Sankt Peterburgu. Koliko je Dešampova četa raznovrsna videli smo u 36.minutu. Tada je Pavar školski prošao po desnoj strani, šutirao u dalji ugao, ali je Kurtoa pokazao klasu.

Opomenuti su Belgijanci da Francuska ima vrlo potentne defanzivce. Međutim, taj detalj kao da nisu shvatili dovoljno ozbiljno. Da jesu - ne bi Umtiti na prvoj stativi  poleteo kao svojevremeno Lilijan Tiram i zakucao loptu u mrežu. Ispostaviće se, biće to detalj koji će odlučiti pobednik. Asistenciju je upisao Grizman, a razigrao se Mbape... Belgijanci su bili na konopcima.

Ipak, ulazak Mertensa umesto Dembela razdrmao je Crvene Đavole. Ozbiljnu šansu propustio je Felaini, mogao je i De Brujne u jednoj situaciji mogao bolje da reaguje.

FRANCUSKA – BELGIJA 1:0 (0:0)
/Umtiti 51/

Stadion: Sankt Peterburg

Sudija: Andres Kunja (Urugvaj)

Žuti kartoni: Azar, Aldervajreld (Belgija)

Francuska (4-2-3-1): Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez – Kante, Pogba – Mbape, Grizman, Matuidi (od 85. Toliso) – Žiru.

Belgija (3-4-2-1): Kurtoa – Aldervajreld, Kompani, Vertongen – Šadli (od 90+1 Bačuaj), Felaini (od 80. Karasko), Vitsel, Dembele (od 60. Mertens) - De Brujne, Azar – Lukaku.

 


tagovi

Mundijal 2018Samjuel UmtitiDidije Dešan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara