Španci protiv Hrvatske (©Reuters)
Španci protiv Hrvatske (©Reuters)

Ključ igre je u lošoj memoriji: Luisa Enrikea niko ne razume, ali mu sve više veruju

Vreme čitanja: 6min | pet. 02.07.21. | 08:55

Protiv Švajcarske će svakako biti favorit, ali protiv Švajcarske je Španija dobila samo jednu od poslednje četiri utakmice. Ipak, na Pirinejima sve više veruju u Luisa Enrikea. Iako ga za sastav više ni ne pitaju

Pred meč osmine finala protiv Hrvatske, kao i pred sve tri prethodne utakmice, kao što to obično biva, cela Španija se igrala selektora. Ubacivali su i izbacivali igrače, menjali im pozicije, zviždali i do besvesti diskutovali na društvenim mrežama. Da li je bolji Alvaro Morata ili Đerard Moreno? Zašto Markos Ljorente igra na mestu desnog beka? Da li je Pedri dovoljno snažan da izdrži četiri uzastopne utakmice svih 90 minuta? Kako treba da se organizuje napad?

Pred četvrtfinale su, međutim, predviđanja prestala.

Izabrane vesti

Igru ove reprezentacije je nemoguće analizirati“, priznao je Alvaro Benito, čiji je zadatak upravo da za slušaoce Kadene Ser raščlani fudbalsku taktiku nacionalnog tima.

Publika i mediji su shvatili da Luis Enrike ima vlastitu logiku i da je uz to njegova osetljivost na komentare i kritike ravna nuli. Videli smo šta znači izjava „Morata i još desetorica“, a i kako dva uzastopna meča Markos Ljorente uopšte nije izašao na teren, a Đerard vrlo malo. Sa druge strane, vlada opšta zbunjenost iz prostog razloga što 14 reprezentativaca ne igra u Primeri, a na španskim TV ekranima se gleda samo domaća liga. Tek sada su zaista počeli da se oduševljavaju „strancima“, kao što su Pablo Sarabija, Cezar Aspilikueta ili Dani Olmo.

Tako je slaganje mozaika na terenu ustupilo mesto prvo sveopštom oduševljenju zbog pobede, a potom odobravanju, pa čak i poverenju Luisu Enrikeu. Ništa nije uradio po želji gledalaca, ali nam je priuštio neverovatno fudbalsko zadovoljstvo, i od zvižduka, preko muka, došlo se do generalne podrške publike. Čekanje Serhija Busketsa, vera u Moratu, podrška Unaju Simonu, Pedrijevo neprestano prisustvo na terenu, pa čak i dovođenje Emerika Laporta – sve polemične odluke su mu na kraju uspele. Španija je ušla među favorite za osvajanje Eura.

Ističe se nastup Alvara Morate. Nakon napada sa svih strana, pa čak i pretnji njemu i njegovoj porodici na društvenim mrežama, napadač Juventusa je konačno uspeo da se pokaže. Trenutno je izjednačen sa Fernandom Toresom kao najbolji španski golgeter na evropskim prvenstvima, a Luis Enrike neprestano ponavlja da je zadovoljan svim aspektima njegove igre. Buskets i Aspilikueta su dali potrebno iskustvo i stabilnost, Pedri sa svojih 18 godina već četiri utakmice vlada sredinom terena, a Feran Tores koji se pretvorio u prvog golgetera ere Enrike. Unaj Simon je uspeo da se povrati nakon katastrofalne greške koja je dovela do prvog gola Hrvatske, da se iskupi sa nekoliko sjajnih odbrana i potvrdi svoje mesto u prvoj postavi.

Juče je na konferenciji za štampu selektor ovako objasnio psihologiju igre:

Kao što je jednom spomenuo Rafa Nadal, ključ igre je loša memorija. Moraš odmah da zaboraviš prethodnu loptu i da ideš na sledeću.. Brinu me samo greške u idejama, one u izvedbi je lako popraviti“, dodao je. 

Teniska metafora je inače prisutna u medijima, pa se često spominje rivalitet Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Ali je Špance ova utakmica još više asocirala na bivšeg kralja koji bio prisiljen da abdicira zbog raznoraznih nedela koja uključuju debele bankovne račune u Švajcarskoj, pa po Tviteru kruže šale o tome kako on sigurno navija za obe reprezentacije.

Ipak, nema prevelike potrebe da se potežu metafore izvan sfere fudbala. Španska i švajcarska ekipa su se često susretale i dobro se poznaju. Mnogi se sećaju prve utakmice Mundijala u Južnoafričkoj Republici u kojoj je Furija poražena sa 1:0, nakon čega je osvojila titulu svetskog prvaka, pa od tada susreti sa Švajcarcima nose neku vrstu simbolične vrednosti. I premda je statistika uveliko na strani Španije: 17 pobeda u 22 susreta i samo jedan poraz, u poslednje četiri utakmice, pobedila je samo jednom, i nije uspela da postigne više od jednog gola po utakmici.

U Ligi Nacija u novembru prošle godine, La Roha se dobro namučila da dođe do izjednačenja. Tada je gol primio Unaj Simon, Serhio Ramos je promašio čak dva penala, a izjednačio je u poslednjem trenutku Đerard Moreno.

Upitan da li činjenica što se u četvrtfinalu neće susresti sa Francuskom nešto menja, prvenstveno u pogledu samouverenosti i statusa favorita, Luis Enrike je izjavio da je neophodan maksimalan respekt prema švajcarskoj reprezentaciji.

Vladimir Petković je izvrstan trener i vodi nacionalni tim već 67 utakmica. Bez obzira na to što nema čuvene igrače, savršeno organizuje ekipu koja funkcioniše u bloku, prvenstveno u presingu i napadu“, bio je jasan selektor Furije.

Luis Enrike (©Reuters)Luis Enrike (©Reuters)

Švajcarska je do sada na Euru igrala u specifičnoj formaciji 3-4-1-2, sa dva brza krila i tri igrača u sredini, od kojih je jedan istureniji prema dvojici napadača. Odbrana im je veoma komplikovana za proboj, a u napadu su izuzetno odlučni i četvrti su po redu po broju šuteva na go.

Nedostajaće im sasvim sigurno Granit Džaka, koji ne igra zbog dva žuta kartona, pa je Petković zatražio od svojih fudbalera da daju sve od sebe da bi pokrili odsustvo kapitena. Džerdan Šaćiri, koji će ga zameniti u ovoj ulozi, dodao je da su protiv Francuske pokazali da njihova taktika nije odbrana. Statistika definitivno govori tome u prilog: tri gola u poslednje dve utakmice na Euru i efikasno pretvaranje prilika u golove (25%). Biće im korisno i ako Haris Seferović osvane u dobrom raspoloženju kao protiv Francuske.

Španci su se opet, od nedostatka gola, približili rekordu na Evropskim prvenstvima i jedina su ekipa koja je postigla pet ili više pogodaka u uzastopnim utakmicama. Ovdašnji mediji očekuju da će obe reprezentacije nastaviti u istom stilu.

Još jedno od pitanja postavljenih na pres konferenciji pred meč bila je fizička forma. Činjenica je da su oba tima prošla osminu finala nakon produžetaka i da su utakmice bile komplikovane. Luis Enrike vidi svoje izabranike u odličnom stanju i ne misli da će to biti faktor koji bi uslovio ishod meča. Međutim Buskets, Hose Gaja i Laport su morali da izađu sa terena zbog preopterećenja. A videli smo da Švajcarci ne posustaju lako.

I konačno, treća tema koja interesuje štampu na Pirinejima je odbrana. Dva gola koja je La Roha primila u poslednjih deset minuta regularnog vremena ne smeju se dozvoliti ako reprezentacija ima nameru da nastavi svoj nastup na Euru. Ipak, selektor se pozvao na cifre i izjavio da Španija ima jednu od najboljih odbrana na prvenstvu. Nije mu se dopalo „šta su radili sa loptom“ u tim poslednjim minutima. Odbrana nije bila problem.

Emerik Laport je dodao da Španija igra svoju igru, da je bitno postići više golova nego što se primi, i da su nakon analize došli do zaključka da malo šta zahteva ispravku na čisto defanzivnom planu. Takođe je potvrdio da se odlično razume sa Erikom Garsijom, pa nije isključeno da će biti ponovljen ovaj par štopera.

Uz njih se pretpostavlja da će na poziciji desnog beka igrati Aspilikueta, dok bi na levom moglo da dođe do izmena GajaĐordi Alba. Na sredini je do sada stalno ponavljao kombinaciju Buskets Koke Pedri. I ostaje pitanje napada gde ima veliki broj opcija. Da li će opet igrati Morata, ili će ga sada, kad više nije psihološki preopterećen, možda ipak zameniti. I da li će dva najistaknutija igrača španske lige ove sezone opet sedeti na klupi.

Jasno je, kao što je sinoć naveo Hose Antonio Kamačo, da Enrike prvenstveno ima jasnu viziju igre i da u nju uklapa fudbalere koji na najbolji način mogu da sprovedu njegove ideje.

Selektora međutim više niko ni ne pita za sastav tima. Na kratko interesovanje jednog od novinara da li će biti izmena u prvih 11, Lučo je rekao da, kao i uvek, može da uđe bilo ko od 24 fudbalera koja ima na raspolaganju, i da će o tome odlučiti sutra.

Bilo kako bilo, njegovi izabranici mu se čine najboljom reprezentacijom na Euru.

Piše: Ognjenka MARIĆ

EVROPSKO PRVENSTVO - ČETVRTFINALE

Petak

18.00: (4,70) Švajcarska (3,60) Španija (1,78)

21.00: (2,95) Belgija (3,05) Italija (2,55)

Subota

18.00: (3,60) Češka (3,10) Danska (2,20)

21.00: (8,00) Ukrajina (4,20) Engleska (1,48)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Euro2020Fudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara