FOTO: AEK FC
FOTO: AEK FC

Ključa u Grčkoj: Pet sati saslušanja, kazne u sredu! Savidis imao 1.600.000.000 razloga da se ne pojavi, Kominis ipak priznao gol i sad se plaši da dođe na sud

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.03.18. | 17:00

Akteri prošlonedeljnih incidenata dali izjave. Očekuju se drakonske sankcije dok se opet rasplamsava sveopšti verbalni rat, i to ne samo sportski, na relaciji Atina - Solun

Grčka je i dalja na nogama zbog haosa koji se desio na derbiju PAOK - AEK, a u petak su u Atini na petosatnom saslušanju saslušanju odgovore dali uglavnom svi akteri pakla na Tumbi. Ali, nedostajala su dvojica koja su sve i zakuvala. Nije bilo predsednika solunskih crno-belih Ivana Savidisa koji je utrčao na teren noseći pištolj za pojasom, kao ni glavnog sudije Jorgosa Kominisa čija odluka da prizna, pa poništi gol je dovela do erupcije na terenu, tribinama i loži. Iako to zvanično nije saopšteno, očekuje se da odluka o kaznama za sve što se dešavalo bude doneta sledeće nedelje, najverovatnije u sredu.

I dok je Kominis svoje izostanak pravdao porodičnim obavezama i problemima, Savidis je pokazaće se, imao pametnija posla. Naime, u petak je zaključio sporazum o prodaji kompanije Donskoj Tobak koja se bavi proizvodnjom cigareta firmi Japan Internešnal Tabako za sumu od 1.600.000.000 dolara. A u sklopi te ruske fabrike, nalazi se i grčki SEKAP koji je Savidis kupio u leto 2013. godine. 

Izabrane vesti

Bilo kako bilo, svakako da neće osetiti na svom džepu kaznu kojom mu je zaprećeno zbog incidenta - a njen minimalni iznos je 50.000 evra. Inače, on je trebalo da bude priveden i na saslušanje u Solunu, ali lokalna policija to još nije uradila. Savidisa su danas u Atini predstavljali advokati, kao i sportski direktor PAOK-a Luboš Mihel koji bi takođe mogao da bude kažnjen jer je i sam utrčao na teren kako bi se raspravio sa Kominisom.

Predstavnici solunskog kluba istakli su danas da je nedopustivo da se Kominis nije pojavio na saslušanju s obzirom na ulogu koju je imao u spornoj utakmici. AEK je predstavljao potpredsednik kluba Vasilis Dimitrijadis. On je rekao da u prvom trenutku nije video pištolj, već da su ga sa klupe atinskog kluba uočili tek kada se Savidis okreneo i skinuo jaknu. Takođe, optužio je Mihela da je prišao Kominisu u rekao mu: “Danas si završio! Pritom je pokretom rukom pokazao to isto dva puta.

Drugi čovek AEK otkrio je i ono što je mnoge zanimalo - šta im je sudija rekao kad su otišli u svlačionicu i pri kom rezultatu je prekinuta utakmica.
“Moj glavni zadatak bio je da igrači u toj pauzi ostanu mirni i bezbedni. Bili smo u svlačionici. Čekali smo sudiju da donese odluku. Onda nam je rekao da je bio 89. minut i rezultat 1:0 kada je prekinuo utakmicu zbog incidenata”, objasnio je Dimitrijadis

Usledila je kontra potpredsednika PAOK-a Makisa Gagacisa koji je Mihelovu gestikulaciju i poruku Kominisu objasnio tvrdnjom da je Slovak rekao arbitru da će mu odluka o poništavanju gola uništiti profesionalnu karijeru. On je potvrdio priču o tome da je Kominis odlučio da je gol ipak validan, a istakao je da je AEK odbio da opet izađe na teren tek kada je naknadno video fotografije Savidisa sa pištoljem.
“Dok smo bili u svlačionicima iz AEK-a su tražili sudiji da definitivno kaže da li je gol ili ne. Kominis je rekao da pogodak ipak važi i da želi da to objavi, odnosno proglasi kada svi igrači opet izađu na teren. A dok se nije pojavila fotografija sa pištoljem niko iz AEK-a nije doveo u pitanje odigravanje ostatka meča”, naveo je Gagacis.

Ostaje da se vidi u kojoj formi će sudija Kominis dostaviti nadležnim organima svoju izjavu, mada je sada jasno, posle sveočenja aktera,  da je prvo priznao, pa poništio gol, a na kraju se opet predomislio i odlučio da je pogodak Varele regularan. Kakav će epilog cele ove priče biti, ostaje da se vidi. Fudbal u Grčkoj svakako je suspendovan do kraja meseca, odnosno do završetka predstojeće pauze zbor obaveza reprezentacija u prijateljskim mečevima. FIFA je takođe “uskočila” i zapretila Grcima da hitno reše ove probleme, a preti se čak suspenzijom nacionalnog tima. 

A pošto nevolja nikada ne dolazi sama, tako se posle ovog incidenta, kojem je prethodio i jedan prilikom gostovanja Olimpijakosa u Solunu, opet otvorio sukob na relaciji Atina - Solun, odnosno sever protiv juga Grčke. Dijapazon kazni ide od novčanih, preko oduzimanja bodova do izbacivanja u drugu ligu. Jedno je sigurno. Kakvu god odluku da donesu nadležni organi, jasno je da će bar pola Grčke biti nezadovoljno.

Foto: www.aekfc.gr


tagovi

Ivan SavidisPAOKAEKGrčka Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara