Ko ako ode Levandovski?

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.03.18. | 16:59

Lista potencijalnih kandidata za Bajernovu „devetku“

Leto nije ni blizu, ali fudbalski svet već je spreman za blokbaster u prelaznom roku. A glavnu ulogu imaće Robert Levandovski

Odluka Bajernovog centarfora da se usred sezone rastane sa dugogodišnjim agentom Ćazarijem Kuharskim i pridruži se jatu Pinija Zahavija samo do kraja letnjeg prelaznog roka jasno govori da se na leto sprema ono što se godinama unazad krčka - transfer u Real Madrid. Moćni Izraelac, navodno, samo čeka pravi trenutak da vodećim ljudima Bajerna na sto „baci“ ponadu od 150.000.000 evra, mada se odgovorni na Alijanc Areni vode jednom mišlju: Levandovski nije na prodaju ni po koju cenu. 

Izabrane vesti

Teško je verovati da će i u Bajernu ostati imuni na pomenutu svotu novca, ponajviše jer Levandovski 21. avgusta puni 30 godina. Zbog toga je nemački dnevnik Bild, koji barata uvek tačnim informacijama iz redova nemačkog giganta, pokrenuo temu - ko umesto Roberta Levandovskog?

Navodno, šansa da Levandovski i posle leta ostane u Bavarskoj jako je velika, a Karl Hajnc Rumenige i Uli Henes spremaju se da poljskom strelcu ponude novi ugovor i veću platu kako bi se taj plan ostvario.

Ukoliko Florentino Perez bude pobedio u svojoj nameri, prvo ime na listi želja je Timo Verner. Mladi centarfor Lajpciga savršeno bi se uklopio u Bajernov projekat totalne germanizacije, odnosno jačanje ekipe najboljim mladim igračima iz Nemačke. Problem bi u startu mogla da predstavlja Lajpcigova namera da zadrži Vernera po svaku cenu. Bikovi su zimus već odbili nezvanične razgovore sa Atletikom i Realom i nemaju želju da ostanu bez njegovih usluga ni tokom leta.

Pitanje je, opet, ni da li bi Verner bio idealno rešenje za Bajern pošto se radi o igraču koji ne podnosi buku na stadionima, zbog čega je saigrače već ostavljao na cedilu u Ligi šampiona što već u startu daje veliki minus Verneru.

Ako bi zaista inkasirao devetocifrenu sumu novca od prodaje Levandovskog Bajern bi imao finansijsku mogućnost da se okrene nekonvencionalnom rešenju, odnosno bacanju džakova para na sto i kupovini „premium“ rešenja. Tu su glavne mete Paulo Dibala i Mauro Ikardi.

Nije tajna da su u Bajernu veliki poštovaoci lika i dela Paula Dibale, koji je bio interesantan još u vreme mandata Karla Anćelotija. Eventualna kupovina argentinskog brzanjca predstavljala bi odstupanje od Bajernove napadačke filozofije, koja se dosad zasnivala na prisustvu klasične „devetke“, kakva je Levandovski, a ranije su tu bili Mario Gomez, Luka Toni, Ivica Olić...

Istini za volju, teško je očekivati da bi Juventus tek tako pristao na Dibalinu prodaju i to za najmanje 100.000.000 evra. S druge strane, Dibalinu karijeru prate i skauti Barselone i Reala.

Slična je priča i sa Maurom Ikardijem, koji već u startu ima klauzulu od 110.000.000 evra, dok Inter pokušava da tu sumu poveća na 200.000.000 evropskih novčanica. Muka sa Ikardijem je njegovo problematično ponašanje i repovi koje vuče godinama unazad. A, zna se da na Alijanc Areni imaju nultu toleranciju za problematične momke. Iako bi, nema sumnje, svojim golgeterskim kvalitetima bio jedno od najboljih rešenja za napadački red Bajerna.

Pomalo iznenađujuće zvuči, ali Bajern bi tokom leta mogao da krene i po najskupljeg igrača u Čelsijevoj istoriji - Alvara Moratu. U ovom trenutku gotovo nezamisliv scenario, ali ukoliko Antonio Konte napusti Stamford Bridž - sve je moguće. Morata je pristao da u Čelsi dođe samo zbog Kontea, a kako Plavci nisu ni blizu šampionskog tima iz prošle sezone, niti moći nekih prethodnih generacija, možda čak i ne bi bilo iznenađenje da poziv iz Minhena Morata ne odbije.

Na listi potencijalnih kandidata nalaze se i Hari Kejn i Andrea Beloti, ali se njihovom potencijalnom dolasku daju najmanje šanse.

Kejnov transfer našao bi se u rangu najvećih ikada kada bi u isti bio uključen Bajern. Bavarski gigant dobio bi najbolje, idealno rešenje u napadu za narednu deceniju i svakako bi se svaki uloženi evro u budućnosti isplatio. Ali, ovde bi mogla da proradi uzročno-posledična veza sa Madridom. Jer, ako bi Real krenuo po Kejna, to znači da bi Levandovski ostao i bila bi stavljena tačka na svaku dalju priču. Slično je i sa Ikardijem. Ako bi, opet, Real uzeo Levandovskog, Bajern ne bi trebalo da štedi ni jedan evrocent za Kejna. Postoji tu i element Kejnove želje da zaigra u Bundesligi, koja nije u rangu Primere ili Premijer lige, ali bi u Bajernu trofeji bili zagarantovani.

Što se Belotija tiče, i mladi italijanski napadač bio je na radaru Bajernovih skauta u vreme kada je Karlo Anćeloti bio glavni. U međuvremenu je njegovo ime iščezlo s liste pošto Galo prolazi kroz turbulentnu sezonu, što ne uliva poverenje ljudima iz Bajerna. Takođe, u pitanje bi se dovela i logika izdvajanja 100.000.000 evra za Belotija (tolika je otkupna klauzula), kada za gotovo isti novac mogu da se dobiju proverena imena.

Najmanje atraktivna imena na listi su talentovani napadač HSV Jan Fijete Arp. Golobradi tinejdžer ove sezone ima devet golova u 18 utakmica, odnosno u ukupno 990 minuta u svim takmičenjima. Ali, od toga samo dva pogotka u Bundesligi na petnaest mečeva. Mada ne bi bio instant rešenje za ofanzivu Bajerna, mogao bi da predstavlja projekat za budućnost. Tu je negde i Realovo dete Marijano Dijaz, koji ima solidnu godinu u Lionu. Na 37 utakmica upisao je 18 golova i šest asistencija i pokazuje da ima kvalitet za dalji napredak.

Ako bi se Bajern odlučio za ovakvu vrstu kupovine, onda bi bilo realno videti i Tomasa Milera u srcu napada, a kao potencijalnu zamenu Sandra Vagnera. To je, ipak, priča na dugačkom štapu, pošto zahteva ozbiljnu taktičku logistiku. 

U Bajernu će svakako imati temu za razmišljanje...

Foto: Action Images, Shutterstock


tagovi

Robert LevandovskiPaulo DibalaMauro IkardiAlvaro MorataTimo VernerHari KejnAndrea BelotiMarijano Dijaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara