Ko bi rekao? Rusi prvi u osmini finala - sigurno, lako, ubedljivo

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.06.18. | 21:49

Teoretski još ne, praktično - to je to

Aršavin, braća Berezucki, Pavljučenko, Dmitri Sičev, Sergej Semak... To društvance sa EURA 2008. do večeras je bilo nešto najlepše što je ruski fudbal iznedrio od raspada SSSR-a. Oni su igrali polufinale u Austriji i Švajcarskoj. Od večeras Rusija se divi i klanja nekim novim momcima. Tu su i dalje veterani Sergej Ignaševič, Žirkov i golman Akinfejev, ali ove Baćuške vode mlađani Golovin i za sada apsolutno najveće otkrovenje Mundijala Denis Čerišev. Njih dvojica u kombinaciji sa kreativcem Samedovim, pouzdanim tandemom zadnjih veznih - Zobnjin/Gazinski, te gorostasnim centarforom Artjomom Dzjubom čine - ako bi rekao da će tako biti - pravu kaznenu ekspediciju prve faze turnira. Dve utakmice, osam golova (sa toliko pogodaka Španija je 2010. postala prvak sveta?!) i lagani, gotovo rutinski prolaz u osminu finala: Rusija - Egipat 3:1! I dalje ne zvanično, ali teoretski, to je to.    


RUSIJA - EGIPAT 3:1 (0:0)
/Fathi 47 ag, Čerišev 59, Dzjuba 62 - Salah 73/

Izabrane vesti

Stadion: Krestovski, Sankt Peterburg.
Gledalaca: 64.468.
Sudija: Enrike Kaseres (Paragvaj).

Rusija (4-2-3-1): Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov (od 86. Kudrjašov) - Zobnin, Gazinski - Samedov, Golovin, Čerišev (od 74. Kuzjajev) - Dzjuba (od 79. Smolov).

Egipat (4-2-3-1): Elšenavi - Fathi, Gabr, Hegazi, Abdelšafi - Hamed, Elneni (od 64. Varda) - Salah, Abdala, Trezege (od 68. Sobhi) - Marvan (od 82. Kahraba).


Pričali smo uoči starta Mundijala o limitiranim Rusima. Rusima bez prave zvezde. Rusima koji će teško pronalaziti put do mreže rivala i koji će "klati" sa Salahovim Egipćanima za drugo mesto, a videli smo sigurnu, efikasnu, pa možemo slobodno reći i ponajbolju Rusiju u 21. veku.   

Posle poraza u 89. minutu od Urugvaja Faraoni su igrali za opstanak na šampionatu. Rusi su znali da im trijumf gotovo osigurava prolaz dalje (prvi plasman u osminu finala Mundijala od raspada Sovjetskog Saveza) i videlo se da su opterećeni, po pritiskom. Samo ta činjenica ostavila je Egipat u igri posle slabih prvih 45 minuta. Bilo je ritma, nekoliko polušansi na obe strane, ali golmani nisu imali mnogo posla. 

Šta je Stanislav Čerčesov kazao svojim momcima u svlačionici verovatno će ostati tajna, ali su se na teren vratili rešeni da "pokidaju". Dobro, i sreća ih pogledala već na startu, kada je u 47. minutu do tada najbolji Egipćanin na terenu - desni bek Fathi, nespretno sproveo loptu u sopstvenu mrežu. Šutirao je Zobnjin iz daljine, lopta išla na Dzjubu, a ovaj u želji da je spreči da dođe do visokog ruskog napadača kolenom skreće u El Šenavijev gol. 

Samo 12 minuta kasnije Denis Čerišev - 2:0. Momak koji se u prvom meču na terenu našao usled povrede Alana Dzagoeva i postigao dva gola, nastavio je tamo gde je stao. Veliki posao tom prilikom odradio je Mario Fernandez. Divna varka telom, centaršut na petarac i precizni Čerišev... Denis Čerišev koji sada deli prvo mesto na listi strelaca sa Kristijanom Ronaldom

Čerčesov je promenio napadača u odnosu na prvi meč. Umesto Smolova počeo je Dzjuba, a to je to bio pun pogodak pokazalo se tri minuta posle drugog gola, kada je snažni centarfor sve sam odradio, primio dugu loptu Kutepova, prevario Gabra i rešio sve dileme - 3:0 u 62. minutu. Nije mnogo prošlo od tada, arbitar Kaseres iz Paragvaja pokazao je na belu tačku. Sad je već teško izborajti koji je to penal po redu na turniru... Salah je precizno gađao i postavio konačan rezultat. 

Za kalkulacije je rano, međutim ukoliko Urugvaj sutra opravda ulogu apsolutnog favorita protiv Arabije (i tako zvanično gurne Ruse dalje) jasno je da će meč poslednjeg kola između Rusa i Urusa rešavati pitanje prvog mesta u grupi. A to svakako neće biti nevažno. Pre svega zbog daljeg ukrštanja. Grupa A ukršta se sa grupom B, gde su Španija, Portugal, Iran i Maroko. 

Ono što je izvesno jeste da od večeras imamo prvog učesnika osmine finala - to je Rusija. I prvog putnika kući - to je Egipat.

GRUPA A

2. kolo
Rusija - Egipat 3:1 (0:0)
/Fathi 47ag, Čerišev 59, Dzjuba 62 - Salah 73pen/

Urugvaj - Saudijska Arabija (sreda, 18.00)

1. kolo
Rusija - Saudijska Arabija 5:0 (2:0)
/Gazinski 12, Čerišev 43, 90+1, Dzjuba 71, Golovin 90+1/

Egipat - Urugvaj 0:1 (0:0)
/Himenez 89/

3. kolo (25. jun)
Urugvaj - Rusija
Saudijska Arabija - Egipat

Foto: Action Images


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara