Koliko PSŽ daje golova u grupama Lige šampiona? Treći u Evropi, ali i Zvezda ima pravo na nadu

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.10.18. | 08:31

Samo devet klubova je u prethodnih pet sezona igralo svaki put u grupnoj fazi Lige šampiona

Crvenu zvezdu u sredu uveče očekuje jedno od najtežih mogućih gostovanja u evropskom fudbalu. Pari Sen Žermen je rival kojeg ne bi poželeli ni mnogo jači timovi od beogradskih crveno-belih. Makar u grupnoj fazi takmičenja. U nokaut fazi se kod Svetaca polako razvijaju kompleksi od većih klubova… Uglavnom od bivših evropskih prvaka. Tri puta od Barse i po jednom od Čelsija, Mančester Sitija i Reala.

Od ulaska arapskih petro dolara u klub i početka megalomanske transfer politike, PSŽ je redovan učesnik elitnog takmičenja. Ovo mu je sedma uzastopna sezona u Ligi šampiona, a u poslednjih nekoliko je u najužem krugu favorita i za osvajanje titule. Ipak, nikada nisu probili barijeru zvanu četvrtfinale. Četiri puta zaredom su bili među osam najboljih, a u poslednje dve sezone su zaustavljani u osmini finala od španskih aždaja Barselone i Reala.

Izabrane vesti

Međutim, PSŽ je u grupnim fazama bio dominantan i bez problema prolazio u nokaut fazu takmičenja. U poslednjih pet sezona, samo devet klubova je svaki put igralo grupnu fazu Lige šampiona. Pari Sen Žermen je jedan od njih. Preostalih osam su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Mančester Siti, Bajern, Juventus, CSKA i Benfika.  

Najefikasniji klub u pomenutih pet sezona kada se računaju samo grupne faze je bio trostruki uzastopni šampion Real Madrid. Kraljevići su na 30 mečeva postigli 80 golova. I to je jedan od razloga da su na kraju zasluženo dolazili do trona. Iza Reala je Bajern koji je na 30 mečeva u grupnoj fazi postigao 79 golova. Na trećem mestu je Zvezdin naredni rival. PSŽ je u pomenutom intervalu dao 76 golova. Dakle, više od dva i po u proseku po utakmici. Iza je Barselona sa 75 golova, pa Mančester Siti (65), Atletiko (52), Juventus (40), CSKA (32) i Benfika (31).

Ali efikasnost u grupnoj fazi nije mnogo značila Svecima kada bi došli do nokaut borbi. Atletiko i Juventus su postizali skoro duplo manje golova, a dva puta su igrali finale. Najefikansiji su Parižani bili u minuloj sezoni kada su mreže rivala tresli čak 25 puta na šest mečeva. Pre toga su postizali 13, 12, 10 i 16 golova u sezonama ranije.

Međutim, PSŽ na svom terenu nije tako ubeldjiv kao ostatak konkurencije. Francuski šampion je na prethodnih 15 utakmica grupne faze Luge šampiona na Parku prinčeva postigao ukupno 38 golova. To je opet preko dva i po gola po meču. Primera radi, Barsa je u istom periodu na Kamp Nou dala 54 gola, Bajern u Minhenu 49, Real u Madridu takođe 49. PSŽ je četvrti sa 38, Siti i Atletiko peti sa po 35 golova kada su domaćini…

I na kraju, možda i situacija koja najbolje opisuje ono što čeka Crvenu zvezdu. Kada je PSŽ dočekivao klubove iz poslednjeg šešira, po kvalitetu najslabije učesnike u grupi (Anderleht, APOEL, Malme, Ludogorec i Seltik) postigao je ukupno 13 golova. Dakle, opet nešto preko dva i po gola po utakmici.

Ali i ta statistika može da zavara. Skoro polovina golova je došla prošle sezone protiv Seltika kome su dali sedam golova. Pre toga su na Parku prinčeva sa Ludogorecom igrali 2:2, Malme pobedili sa 2:0, APOEL sa 1:0, a s Anderlehtom igrali 1:1. Dakle, i za autsajdere kakav je Crvena zvezda u ovom meču, ima neke šanse na Parku prinčeva. Ako je neko dokazao da je majstor defanzive onda je to Vladan Milojević. Sada će Milojević i Zvezdini gardisti iz poslednje linije biti na jednom od najvećih ispita u karijerama…

DATI GOLOVI U GRUPNIM FAZAMA LIGE ŠAMPIONA U PRETHODNIH PET SEZONA (30 utakmica)

Real – 80
Bajern – 79
PSŽ – 76
Barselona – 75
Mančester Siti – 65
Atletiko – 52
Juventus – 40
CSKA – 32
Benfika – 31

KAO DOMAĆIN (15 utakmica)

Barsa – 54
Bajern – 49
Real – 49
PSŽ – 38
Mančester Siti – 35
Atletiko – 35

(FOTO: Action images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara