Luis Dijaz (©Reuters)
Luis Dijaz (©Reuters)

Kolumbijski gerilci i vapaj očajnog Luisa Dijaza: Oslobodite mi oca

Vreme čitanja: 2min | pon. 06.11.23. | 08:46

Kolumbijac iz Liverpula danima već proživljava agoniju

Drugi kraj planete, pa nekako dalek nama u Srbiji. Ali Kolumbija i dalje ima svoje probleme. Možda više nema Pabla Eskobara i možda su se zli narko karteli mahom preselili u Meksiko, ali tamošnji narod i dalje ne može mirno da spava. Ni zvezda Liverpula Luis Dijaz nije izuzetak, pa je gol za remi na gostovanju kod Lutona iskoristio kako bi poslao poruku otmičarima koji su mu 28. oktobra oteli oca.

Reč je pripadnicima levičarske gerile pod imenom Oslobodilačka nacionalna armija (ELN) koji su Dijaza seniora oteli pod pretnjom oružja u rodnom Barankasu. Kidnapovali su i fudbalerovu majku, ali ona ja kasnije pronađena. Otac još u zarobljeništvu, pa ne čudi što je Dijaz gol u 95. minutu proslavio porukom na majici: “Sloboda za tatu“.

Izabrane vesti

Posle meča, objavio je i očajnički vapaj u kome moli ELN da mu posti oca na slobodu.

Anksioznost raste sa svakim sekundom, sa svakim minutom. Moja majka, moja braća i ja, svi smo očajni. Nemamo reči da opišemo kako se osećamo. Patnja će prestati samo kada on bude kod kuće sa nama. Molim da ga oslobode odmah, poštujući njegov integritet i da time okončaju ovo bolno iščekivanje. U ime ljubavi i saosećanja molimo da razmisle o svojim poteze i dozvole mu da nam se vrati“.

Kolumbijska vlast je inače poslala na stotine policajaca i vojnika da oslobode fudbalerovog oca Luisa Manuela Dijaza. Kamere su ga čak i snimile na dan otmice. Dijaz i njegova supruga vozili su se u automobilu dok su ih pratili ljudi na motociklima. Kada su stali na benzinsku stanicu u Barankasu u severnoj provinciji Gvahira, naoružani otmičari su ih napali. Kasnije su Dijazovu majku ostavili u kolima, pošto im se policija približavala, ali su oca odvukli sa sobom.

Policija je isprva mislila da je sve to delo neke kriminalne bande, ali je kasnije objavila da je Dijazovog oca kidnapovala jedinica ELN. Jedan njen član navodno je rekao da će Dijazovog oca osloboditi u narednim danima.

ELN je inače najveća aktivna gerilska grupa u Kolumbiji, koja se protiv države bori još od 1964. godine i koja broji oko 2.500 članova. Najaktivniji su uz granicu sa Venecuelom gde Luis Manuel Dijaz i živi sa suprugom Silenis Marulanda.


tagovi

Luis DijazLiverpul

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara