Konte VS Španci: Čelsi ima čemu da se nada

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.02.18. | 10:12

Čelsi na Kamp Nou odlazi kao tim koji mora da juri gol, a Antonio Konte moraće da pokaže da zaista je čovek koji zna da sruši špansku tvrđavu. Gledajući njegov dosadašnji učinak protiv svih sastava sa Iberijskog poluostrva, odnosno klubova i reprezentacije, Konte ima dobar skor. Iako na prvi pogled brojke možda ne govore tako

Bio je Čelsi na pragu fantastičnog rezultata i pobede koja bi ga odvela na prag četvrtfinale Lige šampiona i eliminacije najvećeg takmaca u ovom veku, ali je greška Andreasa Kristensena Barseloni ipak dala rezultat kojim može da bude zadovoljnija.

Antonio Konte je posle utakmice priznao da je imao savršen plan da nadigra Barsu i u tome je zamalo uspeo. Jedan trenutak nepažnje oduvao je poput kule od karata sve što je Čelsi gradio gotovo 75 minuta na travnatoj podlozi Stamford Bridža.

Izabrane vesti

Ali engleski šampion i dalje ima čemu da se nada. Čelsi je pokazao zube, Čelsi je pokazao da može, Čelsi je igrao fudbal i bio mnogo konkretniji od protivnika koji jeste držao loptu u svom posedu mnogo više, ali osim gola Lionela Mesija nije pokazao mnogo toga. 
„Moramo da poštujemo rivala pred nama. Ako želite da se nadigravate s Barsom u igri 'box to box' onda ste ludi 100 odsto. Ne samo da ćete da izgubite, nego će rezultat da bude 4:0, 5:0 ili 6:0 za njih. Morate da koristite inteligenciju, a znam da moji igrači nisu glupi. Trener može da ima savršen plan, ali ako igrači ne veruju u isti - mrtvi ste“, objasnio je Konte šta je zapravo hteo da uradi protiv jedne od najdominantnijih ekipa današnjice. 

Uprkos svim kritikama, Antonio Konte vodio je utakmicu s mnogo žara i energije. Pokazao je opet da zna kako da zaustavi školovane virtuoze vrele španske krvi. Iskoristio je svoju italijansku promućurnost i znanje sa Čizme, sve one savršeno skrojene defanzivne postavke kojim je anulirao Barselonin strašni napadački arsenal i u Čelsijev DNK implementirao tu finu moć transformacije kojom je i stigao do šampionskog trona na Ostrvu. Iznenadio je Barsu eliminacijom klasičnog napadača i napravio odličan potez sa trojicom pokretnih ofanzivaca. U revanšu, ipak, neće moći tako da kalkuliše. 

Čelsi na Kamp Nou odlazi kao tim koji mora da juri gol, a Antonio Konte moraće da pokaže da zaista je čovek koji zna da sruši špansku tvrđavu. Gledajući njegov dosadašnji učinak protiv svih sastava sa Iberijskog poluostrva, odnosno klubova i reprezentacije, Konte ima dobar skor. Iako na prvi pogled brojke možda ne govore tako.

Jedini neuspeh Konte je imao sada već davne sezone 2013/14, kada je u grupnoj fazi Lige šampiona prvo izgubio (1:2), onda i remizirao protiv madridskog Reala (2:2), što je kasnije dovelo do Juventusove selidbe u Ligu Evrope. 

Kao selektor Italije dva puta je ukrstio protiv Španije. U prijateljskom meču odigranom krajem marta 2016. godine na Frijuliju bilo je 1:1. Mnogo važniji meč dva stara takmaca odigrali su u osmini finala Evropskog prvenstva iste godine u Francuskoj, kada je Konte taktički uništio tada još aktuelnog šampiona Evrope i totalnim, ratničkim fudbalom razbio ih u paramparčad. Iako je odbrana Konteov pečat trenerske karijere, u tom meču je Furiju napao svim silama i odveo Italiju u narednu fazu. 

Pre utakmice sa Barselonom Konte je ove sezone već imao prilike da se sudari sa timom iz Španije i to sa Atletiko Madridom u grupnoj fazi. Doduše, u nimalo zgodnom trenutku za Plavce. Iako je meč na stadionu Vanda Metropolitano završen trijumfom Atletika rezultatom 2:1, Čelsi se na kraju poslednji smejao pošto je na Stamford Bridžu u poslednjem kolu direktno eliminisao Jorgandžije iz Lige šampiona i poslao ih u niži rang. Nije Čelsi tada blistao, pokazao je Atletiko koliko engleski velikan može da bude ranjiv, ali Konte je uspeo da iznese situaciju i odvede klub dalje. 

Ne treba podsećati šta je Konte napravio od Juventusa i Italije, da ih je vratio iz dubioze i isto učinio sa Čelsijem posle loše romanse sa Žozeom Murinjom

Konteu će za 14. marta na Nou Kampu biti potreban čopor razjarenih vukova, baš onih koji su prošle sezone dominirali Ostrvom i surovo uzeli šampionski pehar. 

Antonio Konte VS Španci

Sezona 2013/14, grupna faza LŠ: Real Madrid - JUVENTUS 2:1
Sezona 2013/14, grupna faza LŠ: JUVENTUS - Real Madrid 2:2
Prijateljska utakmica, 2016: ITALIJA - Španija 1:1
EURO 2016, osmina finala: ITALIJA - Španija 2:0
Sezona 2017/18, grupna faza LŠ: Atletiko Madrid - ČELSI 2:1
Sezona 2017/18, grupna faza LŠ: ČELSI - Atletiko Madrid 1:1
Sezona 2017/18, osmina finala LŠ 2018: ČELSI - Barselona 1:1

PIŠE: Nikola Stojković

(FOTO: Action Images)


tagovi

Antonio Konte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara