Leonardo
Leonardo

Korenite promene u Milanu: Kinezi oterani, “veleizdajnik“ Leonardo direktor, predsednik od ugleda osuđivan za mito

Vreme čitanja: 2min | sub. 21.07.18. | 13:31

Da li će biti bolje? Niko ne zna

Očekivanja su bila velika samo na početku. Euforiju je ubrzo zamenilo razočaranja. Pred kraj mandata Lija Jonghonga kineske vlasnike niko u Milanu nije mogao očima da pogleda. Kako je i moglo da bude drugačije? Ispostavilo se da nisu uložili skoro ništa, već da su novac pozajmili od američkog investicionog fonda Eliot i to sa prilično velikom kamatom koju će Rosoneri plaćati. Kad su u Eliotu shvatili da nema druge rešili su sami da uzmu stvari u svoje ruke. Milan je danas dobio novo rukovodstvo, a Jonghong je oteran.

Ruku pod ruku sa njim morao je i izvršni direktor Marko Fasone, te još trojica Kineza u Upravnom odboru: Dejvid Han Li, Lu Bo i Su Rensuo.

Izabrane vesti

Zamenili su ih potpuno novi ljudi, čija imena uglavnom nisu poznata široj javnosti. Ali, tu je recimo Frenk Tuil, koji je Milanu pomogao da pred Sudom za arbitražu u Sportu obori Uefinu presudu o izbacivanju iz Evrope. Predsedničku funkciju preuzeo je Paolo Skaroni, biznismen sa višedecenijskim stažom u raznim direktorskim ulogama u najvećim svetskim kompanijama. Nije baš da je bez mrlje,  početkom 90-ih je u aferi Tengentopoli zbog mita uhapšen i osuđen – nikad nije ležao na robiji – na godinu i četiri meseca zatvora. Ali danas je jedan od uglednijih biznismena na “čizmi“, dugo godina izvršni direktor italijanske energetske kompanije Eni.

Kad je fudbalsko iskustvo u pitanju, bio je predsednik Vićence od 1997. do 1999. godine. Zlatan period za taj klub. Pehar iz Kupa Italije. Pa polufinale Kupa pobednika kupova.

Skaroni će dakle biti zadužen za pare, a za pojačanja – Leonardo! Prilično iznenađujuć izbor, iako je Brazilac i kao igrač i kao trener ostavio traga na San Siru. Ali je odmah posle svađe sa Silviom Berluskinijem preuzeo trenersku palicu u Interu.

Direktorskim poslom bavio se samo u Pari Sen Žermenu. Baš su Leonardu arapski šeici poverili milione na stvaranje šampionskog tima. Rezultat? Upitan. Imao je Leonardo i pogodaka i promašaja. Nije imao vreme. Podsetićemo samo da je za trenera postavio Karla Ančelotija, a na Park prinčeva doveo igrače kakvi su Žeremi Menez, Mohamed Sisoko, Salvatore Sirigu, Tijago Mota i Havijer Pastore.

Sa parama koje je imao na raspolaganju mogao je i bolje. Ali Milan je izabrao Leonarda. I videćemo da li će sada biti uspešniji.

(FOTO: Action Images)


tagovi

LeonardoLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara