KPB – naudio si nam, sad pomozi! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.01.19. | 14:13

Živopisna Boatengova karijera na vrhuncu u 32. godini

Razmažena zvezda, ali ipak zvezda. Znanje nikad nije bilo sporno, ponašanje jeste. Samo, čim je zagazio u četvrtu deceniju života biće da se i Kevin Prins Boateng dozvao pameti. Teško bi gigatn poput Barselone rizikovao da dovede fudbalera problematičnog karaktera, pre će biti da je na odluku da baš momak iz Gane bude razerva Luisu Suarezu uticalo to što se promenio. Ili što je natereo ostatak sveta da pomisli kako više nije ekscentrik sklon ispadima na treninzima i utakmicama.

Katalonci će ga proveriti. Najpre u vidu zajma, vrednog između 1.000.000 i 2.000.000 evra (oprečne informacije), od leta možda i dugotrajne saradnje u visini od 8.000.000 evra, koliko sleduje Sasuolu. Na Nou Kampu je dočekan porukom:
Naudio si nam, sad nam pomozi“.

Izabrane vesti

Podsetinik je na Boatengove golove u dresu Milana protiv Barse u Ligi šampiona. Oba spektakularna. Najpre u grupnoj fazi 2011, kad je izlomio kičmu Eriku Abidalu, da bi ga upravo direkltnor novog kluba predstavio javnosti:
Boateng tačno zna zbog čega je doveden. Biće mu dodeljena drugačija uloga nego u prethodnim klubovima, međutim, siguran sam da će nam pomoći da osvajamo trofeje“.

Drugi put Kevin Prins je smrvio Barselonu u šesnaestini finala Lige šampiona 2013. Opet na San Siru, sjajnim volej udarcem otvorio je vrata trijumfu 2:0, ali su Katalonci uzvratili u revanšu, dobili 4:0, pa nije bilo razloga za neko preterano slavlje. Sad dolazi kao ispomoć, ali u fantastičnom trenutku, jer je tim Ernestea Valverdea živ u sva tri takmičenja.
Želim da osvojimo sve! Počastvovan sam što sam potpisao za Barsu, a imajući u vidu moje godine –  uskoro ću napuniti 32 – pozicija „devetke“ mi savršeno odgovara“, jasan je Boateng.

Imajući u vidu šta je sve preko glave preturio vala je zaslužio da nesporan tzalenat naplati igranjem na mestu koje priznaje samo umetnike. Biografija Prinsa Boatenga obiluje incidentima skoro jednako kao maštovitim potezima i golovima, međutim, ostaje nada da su u Barseloni dobro promislili i da se sam Kevin opametio. Nestašluke je pravio u reprezentaciji i u klubovima. Svojevoljno je napustio državni tim Gane 2011. pod obrazoloženjem da njegovo telo „ne može da izdrži napore koji izuskuju igranje i za klub i za reprezentaciju“. Kasnije se doveo u red, zaigrao za Crne zvezde, odveo ih na Mundijal u Brazilu, međutim, zajedno sa Sulijem Muntarijem je oteran je sa turnira zato što je pred svim igračima vređao selektora Kvesja Apiju.

Probleme je pravio i u mladoj reprezenatciji Nemačke, selektori su nekako pokušavali da mu „nađu“ žicu, ali nisu uspeli, pa ih je 2009. sam Boateng poštedeo muka rečima da „nije zainteresovan“ da igra za Pancere. Promenio je selekciju i zaigrao za Ganu, odakle su mu roditelji, dok je brat Džerom nastavio da brani boje Nemaca.

To kao da je bila najava skoro decenijskih ispada na klupskom planu. U prvom mandatu u dresu Milana je imao bitnu ulogu, drugi se baš i ne pamti po dobrom, pa su Rosoneri odlučili da mu ne ponude nastavak saradnje. Ruka ruci. Za razliku od perioda provedenog u Šalkeu, kad je tadašnji direktor Horst Held izjavom „među nama više nema poverenja“ otvorio vrata i izbacio Boatenga iz kluba zbog „nedovoljnog zalaganja“ na meču sa Kelnom. Posle otkaza u Šalkeu tražio je mesto pod suncem, a pre povratka u Milan umalo da završi u Saudijskoj Arabiji. Možda i bi, da svojevoljno nije odbio da se podvrgne lekarskim pregledima. I to dvaput! U tom periodu propao mu je i transfer u lisabonski Sporting, jer sa Portugalcima nije mogao da se nagodi oko korišćenja marketinških prava.

Nije cvećka, ali ruku na srce, nije Kevin Prins Boatengili bilo koji drugi igrač – zaslužio da ga navijači vređaju na rasnoj osnovi, kao što je bio slučaj u Milanu. Na konstantne majmunske krike iz gledališta, tokom kontrolnog meča sa Pro Patrijom januara 2013. odgovorio je tako što je svojevoljno napustio teren. Kapiten Masimo Ambrozini je prepoznao ozbiljnost situacije i naterao ostatak Rosonera da se povuče.

Poruka da mora da se poštuje. Uostalom, 68 golova i 52 asistencije u klupskom fudbalu pokazuju da Kevin Prins Boateng ume i može. Još samo da to pokaže na mestu gde od njega traže pomoć.

FOTO: Reuters

 


tagovi

Kevin Prins BoatengZimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara