Luj Van Gal (©AFP)
Luj Van Gal (©AFP)

Kreće osmina finala: Van Gal talija za Holanđane, Amerikanci sa "obaveštajcem" na kormilu i oporavljenim Pulišićem

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.12.22. | 12:35

Lale na startu nokaut runde Svetskog prvenstva dočekuju Jenkije

Vreme je za osminu finala. Druga faza Mundijala u Kataru biće otvorena danas u 16 ​​časova, a Holandija će se sastati sa SAD na Međunarodnom stadionu Kalifa u Dohi. Nijedna ekipa nije upoznala gorčinu poraza u grupama, a teoretski može da se desi da neko od protagonista napusti Svetsko prvenstvo bez poraza u regularnom vremenu. Favorit na papiru je Oranje, ali se očekuje izjednačena borba koja bi mogla da ode u penal rulet.

Najveći uspeh Lala na smorti najboljih bio je prolazak u finale, poslednji put 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Četiri godine kasnije, Holandija je završila na trećem mestu, a i na ovom šampionatu se glasno priča o uspehu, osvajanju "medalje" ili čak tituli. U svakom slučaju, još je dug put do borbe za podijum, a odmah na startu je jak protivnik u vidu Sjedinjenih Američkih Država.

Izabrane vesti

Holandija ne igra posebno prijatan fudbal pod selektorom Lujom Van Galom, a s druge strane, cilj opravdava sredstvo i ukratko Narandžasti nisu oklevali u grupi. Savladali su Senegal (2:0) i domaći Katar (2:0) i zabeležili jedini kiks u sudaru sa Ekvadorom (1:1). Sa sedam bodova su prilično glatko krstarili grupom i sada im prestoji dan D.

16.00: (2,15) Holandija (3,20) SAD (4,00)

Čak iako Van Gal ima tendenciju da vidi stvari drugačije od mnogih drugih ljudi koji se bave fudbalom, mora mu se odati priznanje što je veoma uspešan trener. Uzimajući u obzir njegove utakmice na Svetskom prvenstvu sa Lalama, izgubio je samo na penale u polufinalu 2014. na deset utakmica. Trenutno je u trećem mandatu kao trener nacionalnog tima i nije izgubio nijednu od 18 međunarodnih utakmica koje je odigrao.

Opšta statistika na Svetskom prvenstvu protiv neevropskih timova je takođe izvanredna. Ako izuzmemo poraz od Argentine 2014, onda nije bilo neuspeha u minulih 19 utakmica Mundijala od neevropskih ekipa.

Jedina prava svetla tačka u kadrovskom smislu je Kodi Gakpo, koji je postigao gol u sve tri utakmice na turniru. Holanđani su uspeli da se plasiraju u osminu finala Svetskog prvenstva bez suspendovanih igrača. Pored toga, Memfis Depaj se potpuno osposobio za nokaut rundu. Teun Kopmejners bi definitivno trebalo da bude opcija za defanzivni vezni red u subotu i Marten de Ron bi zbog toga mogao da se vrati na klupu.

SAD su se plasirale među 16 najboljih u poslednjem trenutku u teškoj borbi protiv Irana. Utakmicu, o kojoj se zbog političkih veza ranije mnogo pričalo, odlučio je jedini pogodak Kristijana Pulišića, inače, najveće zvezde Amerikanaca na turniru. U prve dve utakmice u grupi SAD su remizirale sa Velsom (1:1) i Engleskom (0:0).

Selektor Greg Berhalter sanjao je Holandiju u osmini finala. U svojoj profesionalnoj igračkoj karijeri radio je u zemlji lala i vetrenjača. Igrao je za Zvole, Spartu iz Roterdama i Kambur, i odlično poznaje mentalitet i stil Holanđana.

"Toliko sam toga naučio u Holandiji. Bilo mi je veliko iskustvo što sam bio tamo", prisećao se selektor SAD.

KVOTE ZA OSVAJAČA SVETSKOG PRVENSTVA

Štaviše, Berhalter nije jedini član tima koji ima iskustvo u holandskom fudbalu. Seržinjo Dest ima majku Holanđanku i odrastao je u Holandiji i prošao je Ajaksovu akademiju.

"Kada ste u klubu kao što je Ajaks, mnogo je pažnje na vas. To je sjajan klub za razvoj mladih igrača i on je zaista dobro prošao tamo", rekao je Berhalter o Destu.

Amerikanci su izostali na prošlom prvenstvu u Rusiji, ali od tada je tim sazreo i igrači igraju u vodećim evropskim klubovima. Najbolji finiš na Svetskom prvenstvu je polufinale 1930. To je dosta daleko, ali zašto sličan uspeh ne bi mogao da se ponovi? Nastupajući na Svetskom prvenstvu u Brazilu, Jenkiji su završili u osmini finala, pa je Berhalter već uspeo da stigne do ove faze i to bi mogla da bude psihološka prednost.

Amerikanci sigurno računaju na nešto protiv Holandije u subotu, a najavu kvari loša statistika protiv timova iz Evrope. Sjedinjene Države nisu pobedile evropsku reprezentaciju u 11 utakmica Svetskog prvenstva.

Ključ u timu Grega Berhaltera je uvek bio centralni vezni red. Tajler Adams i Junus Musa su glavni defanzivci, dok su Veston Mekeni i Kristijan Pulišić vodeći u napadu. Poslednja dvojica su posebno morala da budu zamenjena u poslednjoj grupnoj utakmici protiv Irana, kao i Džoš Sardžent. Sva trojica su sada spremna i protiv Holanđana se ne očekuju promene u startnih 11.

HOLANDIJA - SAD, 16.00

Doha

Stadion: Kalifa

Sudija: Vilton Pereira Sampajo (Brazil)

Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron, De Jong, Blind - Klasen - Gakpo, Depaj

SAD (4-3-3): Tarner - Dest, Karter-Vikers, Rim, Robinson - Mekeni, Adams, Musa - Vea, Sardžent, Pulišić

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

16.00: (2,15) Holandija (3,20) SAD (4,00)

20.00: (1,32) Argentina (5,60) Australija (12,0)

Nedelja

16.00: (1,35) Francuska (5,30) Poljska (10,0)

20.00: (1,60) Engleska (3,80) Senegal (7,25)

Ponedeljak

16.00: (3,80) Japan (3,15) Hrvatska (2,25)

20.00: (1,32) Brazil (5,40) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (7,00) Maroko (3,60) Španija (1,65)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022reprezentacija Holandijereprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara