Sergej Miliković Savić i Mladen Krstajić na treningu u Svetlogorsku
Sergej Miliković Savić i Mladen Krstajić na treningu u Svetlogorsku

Krstajićev ispit za vožnju spejs-šatlom: Gde, kako i koliko iskoristiti SMS?

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.06.18. | 08:26

Svi pređašnji selektori i treneri, osim jednog, uspeli su u toj misiji

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Rusije)

Da nije pozvan u Rusiju smejao bi nam se čitav fudbalski svet. Dečko koji vredi sto i kusur milion evra i koji je i strast i požuda najvećih evropskih ekipa trenutno je u Svetlogorsku. Šta će pokazati Sergej Milinković Savić ako i kad bude dobio šansu na Mundijalu - ne znamo. Nešto, ipak, znamo.

Izabrane vesti

Kažu upućeni da se vanvremenski igrači poznaju po dodiru, lakoći pokreta i unutrašnjem osećaju kako ih je milina gledati. E, baš takav utisak je ostavio prvotimac Lacija na malobrojnim treninzima u ruskom gradu. Bilo je tu i piruetica i čuvanja lopte kao u švajcarskom sefu i tako školskog nameštanja lakta od koji su se odbijali oni koji su pokušali da mu uzmu „bubamaru“. Lepo je videti kompilaciju fizike i suvog talenta, ali...

Uvek postoji to „ali“. Možda kao u narodnoj priči „Svetu se ne može ugoditi“, pojavile su se osnovane i neosnovane teze o tome kako selektor Krstajić može da upotrebi superstara iz Rima. Posebno što momak rođen u Španiji još traži mesto u hijerarhiji kad govorimo o uticaju na igru. I svlačionici. Da se ne lažemo: ono protiv Čilea i Bolivije nije baš najbolje izgledalo kada je u pitanju najskuplji igrač Srbije. Nekako je bio ugušen, daleko od gola i zone u kojoj može najbolje da deluje. Da bude sveprisutan.

Ta dva meča postala su idealan početni poligon za kafanske srpske rasprave o tome kako je nemoguće upariti Sergeja sa Ademom Ljajićem. I da kao ispomoć Nemanji Matiću, SMS prosto nije unikatan i upotrebljiv.

Takva mogućnost realno postoji, o čemu ste juče čitali na našem portalu, ali... Ostali mogu da pričaju i analiziraju, ali samo jedan čovek mora da odlučuje. Reč je o selektoru Mladenu Krstajiću, treneru početniku koji će na primeru Sergeja Milinkovića Savića polagati ispit za vožnju spejs-šatlom.

Majstore, selektor si, nemoj ja da razmišljam umesto tebe. Iskoristi to što su ti drugi dali u ruke i sa Sergejom vodi Srbiju do velikih pobeda“.

Na ovaj način bi se prosečan srpski navijač obratio Mladenu Krstajiću na pomen Sergeja Milinkovića Savića. Posebno, jer su u sazrevanje deteta novosadske Vojvodine pečat dali mnogi. Od Branka Sose Babića (dao mu šansu u prvom timu novosadskog kluba), do Simonea Inzagija (učinio ga jednim od najboljih ofanzivnih veznih u Evropi). Priče o gušenju sa Ljajićem i fudbalska teorija da Sergeju više odgovara tip napadača kao što je Imobile, jer za razliku od Mitrovića traži dubinu, a ne ide po loptu možda su i tačne, međutim, dosad su svi srpski selektori znali da iskoriste miks kvaliteta Sergeja Milinkovića Savića.

gallery

Na Prvenstvu Evrope za omladince 2013. kod Ljubinka Drulovića je igrao zadnjeg veznog. Ako tu sebe više ne vidi - na selektoru je da ga ubedi. Godinu dana kasnije u Mađarskoj, predvođen Veljkom Paunovićem, bio je i centralni i ofanzivni vezni i špic za urgentne situacije. Znao je da nosi dvojicu štopera Portugala na leđima u iscrpljujućoj utakmici. O Novom Zelandu se sve znate.

Ovo je nova etepa Milinkovića Savića sa novim selektorom. Ovo više nije dečiji fudbal, ali ako Sergej ostane bez vidljivog učinka, Krstajić će mnogo toga morati da objasni naciji. Najviše ono esencijalno: kako nije uspeo da iskoristi zlatnog dečka kojeg svi selektori jesu (osim Slavoljuba Muslina, ali to je posebna tema)?

Drugu priliku za dobijanje dozvole da upravlja spejs-šatlom neće dobiti. Moraće da se navikava na nekakve trenerske fiće.

FOTO: Star sport, MN Press


tagovi

Sergej Milinković SavićMladen KrstajićRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara