Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Liga konferencije: Roma se napatila u Holandiji, Oliveira kaznio promašaje Vitesea pa pocrveneo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.03.22. | 20:37

Praška Slavija praktično overila plasman u narednu rundu protiv LASK-a iz Linca, PAOK upisao minimalnu pobedu protiv Genta

U Humskoj sedam pogodaka, na preostale tri utakmice osmine finala Lige konferencije ukupno isto toliko. Ni izbliza zanimljivo nije bilo u ostalim delovima Evrope kao u Beogradu, mada je utakmica u Pragu popravila prosek koji su kvarili mečevi u Arnemu i Solunu.

No, krenimo od, makar na papiru, najkvalitetnijeg duela. Roma je u Holandiji upisala minimalnu pobedu golom zimskog pojačanja Serža Oliveire - 1:0 (1:0). Koliko zasluženu ostaje veliko je pitanje, jer tim iz Arnema bio je bolji, direktniji u nameri da dođe do pogotka. Ipak, na kraju do njega nije došao.

Izabrane vesti

Žoze Murinjo je na teren poslao gotovo najjači sastav čime je pokazao da je rešen da prvu sezonu u Rimu obeleži evropskim trofejom, makar ga osvojio u najslabijem od tri kontinentalna takmičenja. Ipak, na terenu njegov tim nije delovao kao da ima najviše ambicije. Vitese je u uvodnih 45 minuta imao inicijativu, posed lopte, bio konkretniji, bliži golu, ali je na pauzu ipak otišao sa golom zaostatka.

Najveći krivac što je tako bio je Lois Openda, napadač Vitesea pozajmljen iz Klub Briža. Belgijanac je promašio dve izgledne prilike u prvom poluvremenu, obe iz neposredne blizine, a posebno se obrukao u 34. minutu kada je promašio čitav gol sa pet metara. Rui Patrisio je pogrešio, dao loptu pravo u noge Adrijanu Grbiću, a ovaj je "obradio" i potom poslužio Opendu ispred gola koji je loptu poslao visoko preko prečke.

Nepisano pravilo još jednom je potvrđeno. Kazna je stigla ubrzo. Udarac Tamija Abrahama u 42. minutu Jeren Huven je odbranio, ali četiri minuta kasnije šut Serža Oliveire nije uspeo. Teško da bi i kvalitetniji golman uspeo, portugalski vezista je reagovao instintkivno i slabijom nogom iz voleja poslao loptu u dalji ugao.

Međutim, Oliveira je u finišu drugog poluvremena ozbiljno zakuvao situaciju drugim crvenim kartonom. Srećom po njega, Vitese nije iskoristio igrača više u poslednjih desetak minuta meča. Ali, daleko od toga da nije pokušao. Patrisio je Grbića u 83. minutu ponovo sprečio da se upiše u strelce, a u nadoknadi došlo je do sporne situacije nakon što je Sondre Tronstad pao nakon starta Rominog defanzivca, međutim, glavni arbitar samo je odmahnuo rukom.

Praška Slavija je na svom terenu praktično već obezbedila plasman u četvrtfinale ubedljivom pobedom nad LASK-om - 4:1 (2:1). Bio je austrijski tim u igri sve do samog finiša meča, imao samo gol zaostatka sedam minuta pre kraja, ali je u svega 85 sekundi razmaka češki tim još dva puta zatresao mrežu Aleksandera Šlagera čime je "predao papire" za narednu rundu.

Najbolji pojedinac meča bio je brzonogi napadač Slavije Jira Sor, zimus pristigao iz OStrave, koji je u trećem minutu stigao do prvenca u dresu praškog velikana, a već u 29. upisao i drugi. LASK je odgovorio sredinom drugog poluvremena preko Huseina Balića, ali sa samo dva udarca ka golu rivala u nastavku nije mogao mnogo čemu da se nada. Gosti su u finišu ostali bez snage, što je Slavija kaznila sa dva brza gola Petera Olajinke i Ibrahime Traorea. Srpski fudbaler Srđan Plavšić odigrao je svih 90 minuta za Slaviju, međutim, ne na svojoj prirodnoj poziciji, već kao levi bek.

U poslednjem meču odigranom u terminu od 18.45 PAOK je u Solunu minimalnim rezultatom savladao Gent. Gol odluke postigao je Jasmin Kurtić iz slobodnog udarca u 58. minutu, mada je lopta nakon šuta pogodila živi zid i prevarila Davija Refa na golu Partizanovog rivala iz grupne faze. Andrija Živković odigrao je 85 minuta za grčki tim.

LIGA KONFERENCIJE (PRVI MEČEVI) – OSMINA FINALA

Četvrtak

PAOK - Gent 1:0 (0:0)

/Kurtić 58/

Partizan - Fajenord 2:5 (1:1)

/Natho 13, Jović 46 – Tornstra 20, 77, Desers 52, Gertruda 64, Sinistera 70/

Slavija Prag – LASK 4:1 (2:0)

/Sor 3, 29, Olajinka83, Traore 85 – Balić 67/

Vitese – Roma 0:1 (0:1)

/Oliveira 45+1/

21.00: (3,20) Bode/Glimt (3,35) AZ Alkmar (2,40)

21.00: (2,30) Lester (3,40) Ren (3,35)

21.00: (1,53) Olimpik Marselj (4,40) Bazel (6,75)

21.00: (1,55) PSV Ajndhoven (4,30) Kopenhagen (7,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara