Liga šampiona - 21 siguran učesnik i gde tražimo još 5+6

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.05.18. | 10:39

Zna se već i dobar deo šešira...

Još jedan je vikend iza nas. Na neke lige spuštena je zavesa (Engleska, Nemačka, Rusija, Portugalija), neke su privedene kraju (Francuska, Italija, Španija, Belgija), a sve to skupa znači da smo dobili još novih, sigurnih učesnika Lige šampiona za narednu sezonu. Ta brojka se sada podigla na 21

Dakle, ovo su sigurni učesnici elitnog takmičenja naredne sezone: Barselona, Atletiko Madrid, Real Madrid, Valensija, Mančester Siti, Mančester Junajted, Totenhem, Liverpul, Juventus, Napoli, Roma, Bajern, Šalke, Hofenhajm, Borusija Dortmund, Pari Sen Žermen, Lokomotiva Moskva, CSKA, Porto, Šahtjor i Briž.   

Izabrane vesti

Poznato je da je od predstojeće sezone UEFA uvela brojne promene kada su u pitanju kvalifiakcije za LŠ. Tako od ove godine 16 mesta popunjavaju samo TOP 4 kluba iz četiri najjače lige - Engleske, Nemačke, Španije i Italije - a to znači da je manje mesta za male u završnici. U svakom slučaju, na ovu brojku 21 narednog vikenda dobićemo još pet sigurnih učesnika grupne faze takmičenja. 

A evo i gde imamo neizvesnost:

1) LACIO / INTER
U Italiji poslednjih 90 minuta odlučuje o četvrtom mestu i poslednjem učesniku LŠ. Bolje nije moglo, kada su u pitanju neutralni ljubitelji fudbala, naravno. Lacio dočekuje Inter u Rimu i ne sme da izgubi kako bi zadržao četvrtu poziciju. Interu igra samo pobeda jer na taj način stiže po broju bodova Rimljane, a imao bi bolji međusobni skor, pošto je jesenas u Milanu bilo 0:0. 

2) MONAKO / LION / MARSELJ
Monako u Francuskoj ima veliki zicer, pošto pored dva boda više od Liona i tri od Marselja u poslednjem kolu ide na noge pretposlednjoj Troi. Lion dočekuje Nicu i ima pravo da se nada eventualnom remiju Kneževa, jer ima bolju gol razliku i u tom slučaju, s podrazumevanom pobedom protiv tima sa Azurne obale, domogao bi se drugog mesta. 

3) FAKTOR FINALA LIGE EVROPE (Atletiko - Olimpik Marselj)
Kako je Atletiko Madrid kroz špansku ligu već obezbedio plasman u Ligu šampiona, "zavrzlame" nam pravi samo Marselj. Ukoliko bi Olimpik kojim slučajem osvojio trofej LE, Francuskoj bi se otvorilo četvrto mesto u LŠ. Olimpik bi išao direktno, makar bio i četvrti (što je najrealnije), dok bi trećeplasirani tim Lige 1 išao u kvalifikacije. U slučaju da Atletiko dobije finale LE, Francuska nema četiri predstavnika u LŠ, već samo tri, ali trećeplasirani u tom slučaju ne ide u kvalifikacije, već direktno u grupe. 

4) GALATASARAJ / BAŠAKŠEHIR / FENERBAHČE
Turski šampion ima mesto direktno u grupama LŠ, a Galata je u pol poziciji, pošto ima tri boda više od Bašakšehira (i Fenera ukoliko danas pobedi). Situacija je jasna - jedan bod u poslednjem kolu protiv Gectepea na strani zavrašava posao lideru. Samo u slučaju poraza ekipe Fatiha Terima preostala dva kandidata imala bi čemu da se nadaju i to isključivo u slučaju ubedljivih pobeda, pošto imaju značajno slabiju gol razliku...

5) PLZENJ / SLAVIJA PRAG
I šampion Češke je dobio mesto u direktno u grupnoj fazi Lige šampiona, a toj časti trenutno je najbliži Plzenj. Slavija iz Praga ima sedam bodova manje i utakmicu manje, posle čega ostaju još samo dva kola do kraja. Dakle, jedna pobeda iz dva preostala meča (Dukla ili Teplice) overavaju plasman Viktorije Plzenj u LŠ. 


Kada se sve ovo sabere u grupnoj fazi imaćemo 26 klubova, što će reći da kroz kvalifiakcije dobijamo još samo šest učesnika. Četiri tima biće iz one putanje šampiona (kroz koju će pokušati da se do elite probije i naša Crvena zvezda) i dva kroz putanju nešampiona. 

O šeširima je još rano pričati, mada neke stvari već su odavno poznate. Recimo, jasno je da će u najjačoj grupi sigurno biti Bajern, Barselona, Juventus, PSŽ, Mančester Siti, Lokomotiva Moskva, odnosno osvajači Lige šampiona i Lige Evrope; da će u poslednjem šeširu mesta pronaći ekipe poput Hofenhajma, Briža i Valensije; da će svi iz drugog šešira želeti da uzbegnu Mančester Junajted, Napoli, Dortmund... 

Žreb za prvu rundu kvalifikacija zakazan je za 12. jun u Nionu. 


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara