Slavlje Egipta (Reuters)
Slavlje Egipta (Reuters)

Liverpulovo finale AKN: Salah se osvetio Kamerunu, protiv Manea za trofej (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.02.22. | 22:47

Domaćin takmičenja promašio čak tri penala...

Mnogi su priželjkivali Liverpulovo finale Afričkog kupa nacija i želja im se ispunila. Mohamed Salah i njegov Egipat nadmetaće se za trofej protiv Senegala Sadia Manea. Do prilike da se bore za prvi naslov kontinentalnog šampiona od 2010. godine Faraoni su stigli eliminisavši Kamerun posle boljeg izvođenja jedanaesteraca - 1:3 (0:0)

U reprizi finala Kupa nacija iz 2017. godine Egipćani su servirali hladnu osvetu Lavovima, koja je još slađa jer se čitava smotra odigrala na tlu Kameruna. Pritom, su raznim nesportskim gestovima organizatori od starta na pleća nabacili gnev neutralne publike.

Izabrane vesti

Pokušao je najbolji strelac takmičenja Vensan Abubakar da pecne rivala poručivši da je Salah dobar fudbaler, ali da ne poseduje klasu koja krasi, recimo jednog Kilijana Mbapea. Njegove reči su, samo večeras, poprimile obrise istine, jer Salah nije bio na prepoznatljivom nivou, ali se nakon okršaja u Juandeu od smeje, a Abubakar tuguje.

Princ Egipta nije ni imao šansu da šutira penal, budući da su Kamerucni bili razočaravajuće neprecizni. Abubakar je prevario golmana Gabaskija u prvoj seriji, ali su nakon, ali su nakon toga njegovi saigrači potpuno zakazali. Mukudi, Lea Siliki i Klinton Nži su što promašivali, što bili čitani od strane golmana, a Egipćani istovremeno sigurno izvodili penale. Udarac Nžija pored gola označio je i plasman Egipta u penale.

Malo je reći da su finalisti iz 2017. godine razočarali tokom 90, odnosno 120 minuta igre. U osnovnom delu meča još smo i videli par uzbuđenja, u dodatnih pola sata - ništa. Počelo je udarcem glavom Ngadeua koji je okrznuo stativu, a jedan od razloga zbog kojih Salah ne može da dobije visoku ocenu za večerašnji nastup dogodio se u 56. minut. Tada je krilni napadač ispred sebe imao "lidavu" da yaobi]e Andrea Onanu i kasnije pošalje loptu u praznu mrežu. Umesto toga, dao je for pravo u noge kamerunskog golmana koji je istrčavanjem na tridesetak metara od gola predupredio vođstvo gostiju.

Zanimljivo je i to da je u trenutku kada je glavni sudija odsvirao kraj drugog poluvremena, Salah imao 27 kontakata sa loptom, pet manje od Trezegea. Ne bi taj podatak previše čudio da Trezege nije ušao na teren od 46. minuta, a Salah bio starter. Ipak, niko neće zameriti Mou na večerašnjoj smušenosti ako zablista u finalu i donese Egiptu rekordnu osmu titulu šampiona Afrike.

Veliko finale na programu je u kojem će Senegalci pokušati da pokvare planove najtrofejnijoj afričkoj selekciji i domognu se, verovali ili ne premijernog kontinentalnog trofeja, na programu je u nedelju od 20.00. Liverpulpul je na društvenim mrežama već najavio direktan finalni okršaj svojih najvećih uzdanica. Kamrunci neće biti šampioni na svom tlu, a za utešnu bronzu boriće se u subotu od 20.00 časova protiv Burkine Faso.



tagovi

Afrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara