Mohamed Salah i Sadio Mane (©AFP)
Mohamed Salah i Sadio Mane (©AFP)

Loš sistem takmičenja na KAN-u: Egipat do trona mora najtežim putem, a Senegalci nisu mogli lakše

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.01.22. | 14:32

Preostala dva meča četvrtfinala afričkog šampionata na programu su u nedelju. Od 16 časova Faraoni igraju protiv Maroka, a od 20.00 rival Lavova Terange biće Ekvatorijalna Gvineja

Uverili smo se i na Evropskom prvenstvo, a sada dobili i potvrdu na Kupu afričkih nacija – turnir sa 24 reprezentacije donosi previše loš i nefer sistem takmičenja. Tako su ekipe koje igraju ove nedelje u preostala dva meča četvrtfinala šampionata Crnog kontinenta u potpuno različitoj situaciji. Egiptu je nezamislivo težak raspored i duel sa Marokom od 16 časova je samo jedan od derbija koje Faraoni igraju u nizu, dok će Senegalci četiri sata kasnije da igraju protiv Ekvatorijalne Gvineje.

Egipat, predvođen Mohamedom Salahom, odigrao je samo jedan meč na turniru ispod očekivanog nivoa – prvi. Izgubio je od Nigerije sa 1:0 i to mu je odredilo dalju sudbinu. Pobedama nad Gvinejom Bisao i Sudanom, obe sa po 1:0, izabranici Karlosa Keiroza su osigurali drugu poziciju u D grupi, a to ih je odvelo na najbolji tim iz E grupe, Obalu Slonovače.

Izabrane vesti

Slonovi su pokazali zašto su bili jedan od favorita na turniru, odigrali su i oni i Egipćani kvalitetnu utakmicu, ali na kraju se rezultat nije promenio 120 minuta. Morali su da se izvode penali, tamo niko od Egipćana nije pogrešio, pa je bilo 5:4.

Sada je pred Faraonima duel sa Marokom, a pobednik će u polufinalu da igra protiv domaćina turnira, Kameruna. Gotovo da su svi favoriti završili u toj polovini kostura. Pritom, ni Maroko neće biti zadovoljan ako ne dođe do finala, pred njegovim selektorom Vahidom Halihodžićem je stavljena obaveza da se plasira u samu završnicu turnira još pre nego što je ekipa uopšte otputovala u Kamerun.

16.00: (3,40) Egipat (3,00) Maroko (2,55)

U drugoj je Burkina Faso u subotu obezbedila plasman u polufinale, a tamo bi večeras mogao da završi Senegal. Selekcija za koju bismo mogli da konstatujemo da je pokazala najmanje na turniru, u odnosu na to sa kakvim igračima raspolaže, ima potpuno otvoren put ka velikom finalu.

Eduard Mendi, Buna Sar, Kalidu Kulibali, Abdu Dialo, Fode Balo-Ture, Idrisa Gaje, Šejhu Kujate, Sadio Mane, Bulaje Dia… Sve su to fudbaleri sa bogatim iskustvom iz Liga petice, asovi Liverpula, Bajerna, Pari Sen Žermena, Milana, Čelsija… Morali bi da igraju mnogo bolje od ovoga što su do sada pokazali.

Grupnu fazu su prošli sa samo jednim datim golom, savladali su Zimbabve u prvom kolu sa 1:0, posle čega su protiv Gvineje i Malavija odigrali mečeve bez pogodaka. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno da budu prvi, ali i da im se poklopilo da im rival u osmini finala budu nejaka Zelenortska Ostrva. Pomoglo im je i to što su Ostrvljani dobili dva crvena kartona u prvih sat vremena, posle čega su Mane u 63. i Dieng u 92. minutu postigli pogotke za 2:0.

20.00: (1,65) Senegal (3,50) Ekvatorijalna Gvineja (7,75)

Ekvatorijalna Gvineja je priredila malo iznenađenje u osmini finala, eliminisavši neuverljivi Mali posle penala. Takođe nije bilo golova u prvih 120 minuta, a na kraju je bilo 6:5 u jedanaestercima.

Senegal nikada do sada nije bio šampion Afrike, ali je dva puta igrao finale. Prvi put, 2002. godine, u meču za titulu je izgubio od Kameruna posle penala, dok je na prošlom turniru 2019. poražen u finalu od Alžira sa 1:0. Pustinjske lisice su sada eliminisane u grupnoj fazi, tako da je tron prazan i čeka novog vladara Afrike.

-------------------------------

JOŠ SAMO JEDAN DAN! Osvoji Poršea sa samo jednim tiketom

Iskoristi poslednju priliku, dupliraj bodove i budi pobednik

Ostao je još jedan dan do kraja najvećeg kladilačkog takmičenja u regionu - Mozzart Gladijator

Ovo je poslednja prilika da uđeš u arenu, i osvojiš sjajne nagrade. Jer se danas DUPLIRAJU BODOVI. Dakle, svi poeni koje osvojiš (računaju se prva tri onlajn tiketa sportskog i uživo klađenja u danu) biće duplirani, a maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš u jednom danu je 300.000. Što znači da za samo jedan dan možeš da stigneš do samog vrha i dođeš do Porše Makana.

-------------------------------

KUP AFRIČKIH NACIJA – ČETVRTFINALE

Subota

Gambija - Kamerun 0:2 (0:0)

/Ekambi 50 i 57/

Burkina Faso - Tunis 1:0 (1:0)

Outaro 45/

Nedelja

16.00: (3,40) Egipat (3,00) Maroko (2,55)

20.00: (1,65) Senegal (3,50) Ekvatorijalna Gvineja (7,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AfrikaKup afričkih nacijareprezentacija Egiptareprezentacija Senegala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara