Ludnica na Karađorđu: Javor vodio do 94. minuta, pa Radomir Milosavljević režirao veliki preokret Vojvodine!

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.09.23. | 21:30

Novosađani u nadoknadi vremena srušili Javor – 2:1

Kakva utakmica u Novom Sadu, kakva ludnica, nešto što ni Hičkok ne bi režirao! Imao je Javor pobedu u džepu do 94. minuta igre, a onda u maratonskoj nadoknadi vremena je titulu apsolutnog heroja Novosađana poneo Radomir Milosavljević. Odlično je skočio posle kornera i doneo poravnanje, da bi samo dva minuta kasnije izborio najstrožu kaznu, koju je u pobedu pretvorio Asmir Kajević preciznim udarcem sa bele tačke – 2:1 (0:1).

Vojvodina izgleda ne zna da igra drugačije nego da preokretom dolazi do trijufma, slično je bilo i protiv Radničkog iz Kragujevca, kada su okrenuli rivala u drugih 45 minuta, ali ovo je bilo nešto što što se graniči s neverovatnim! Velika tri boda, koja možda označe i preokret cele sezone, jer ovakve pobede znaju da daju ogroman elan ekipi koja je posrnula, kao što je to bio slučaj s Vošom.

Izabrane vesti

Ne zna se na šta je više podsećao večerašnji duel Vojvodine i Javora u Novom Sadu – da li na vaterpolo zbog bazena po podlozi Karađorđa ili na hokej na ledu, s obzirom na konstantna proklizavanja igrača po terenu natopljenom vodom. Uglavnom, ponajmanje je ličilo na fudbal, a u takvim, skoro nemogućim uslovima za igru, na kraju je i viđeno nemoguće, dva gola u nadoknadi i veliki trijumf Lala.

U ovakvim okolnostima teško da bi i ekipe iz samog krema evropskog fudbala priredile neku lepšu predstavu, a opet viđen je solidan broj šansi na obe strane. Najbolju za Javor pretvorio je u pogodak Ibrahim Tanko na isteku pola sata igre, nakon odličnog pasa Luke Gojkovića, kojim je pocepao protivničku odbranu, ali na kraju taj pogodak nije bio vreda ni jednog boda.

Nekoliko minuta pre početka utakmice ogromni pljusak zahvatio je Novi Sad, što je otežavalo protok lopte. Kad bi jedna ekipa krenula u napad, imala je pred sobom dva neprijatelja – protivničke igrače i bare koje su presecale pasove. Toliko su proklizavanja bila česta da je delovalo kao da igrači na nogama umesto kopački nose klizaljke, a kreću se po podlozi ledene dvorane u obližnjem Spensu. 

A u takvim uslovima nešto su opasniji bili gosti u uvodnom delu, zahvaljujući raspoloženom Radivoju Bosiću koji je Vošinim defanzivicima pravio probleme po desnoj strani. Najpre je već u 3. minutu pasom bez gledanja, u stilu Ronaldinja, izbacio celokupnu odbranu Novosađana, ali je Carević na vreme istrčao i izašao kao pobednik u situaciji jedan na jedan sa Gojkovićem. Još jednom je „desetka“ Javora testirala Carevića udarcem sa ivice šesnaesterca, ali opet je Vošin čuvar mreže bio na nivou zadatka. Posle vođstva Javora fantastično je uposlio Tanka, čiji je udarac uz velike poteškoće odbranio Carević. Kako je vreme odmicalo, tako su domaći preuzimali inicijativu, a i u redovima Vojvodine istakao se igrač sa desetkom na leđima. Dejan Zukić je, izostankom Uroša Nikolića, dobio nešto ofanzivniju ulogu nego inače i pravio probleme odbrani Ivanjičana čestim ulascima u šesnaesterac, odnosno ubacivanjem iz drugog plana. U kratkom vremenskom intervalu dva puta u prvom poluvremenu našao se sam na nekih deset metara, jednom je prebacio glavom loptu preko gola, a drugi put mu je uz dosta muke novi pokušaj glavom zaustavio Manojlović.

Ispoštovala je kiša fudbalere Vojvodine i Javora gotovo pola sata, a onda je ponovna provala oblaka tešku situaciju za igru učinila još težom.

Kao da je novi pljusak najavio i promenu rezultata – u 30. minutu igre prednost Javoru doneo je Ibrahim Tanko. Gojković je upisao asistenciju, poslavši odličan pas kroz odbranu Lala, potom je krilni napadač Ivanjičana dobio duel sa Bukincem – često mu pravio probleme – i onda rutinski matirao Carevića.

Nije iskoristila Voša svoju inicijativu – osim Zukića zapretio je Radulović sa distance – pa je na kraju Javor otišao sa minimalnom prednošću na obaveznu pauzu.

U nastavku je odmah reagovao Popović dvostrukom izmenom, pa su se na terenu našli Stefan Vukić i Norman Kembel, doskorašnji igrač Javora.

Na prvo pravo uzbuđenje u drugom delu se čekalo do 62. minuta, kada je izuzetno jak udarac uputio Radulović iz kaznengo prostora, ali je Manojlović još jednom bio na nivou – u nastavku napada Bosić je sapleo Rosića, a posle poziva VAR sobe, glavni arbitar je pogledao snimak i dosudio ofsajd. Da su igrači Vojvodine bili u dozvoljenom položaju sigurno bi Ivković pokazao na belu tačku, ovako je Fortuna bila na strani ekipe Radovana Ćurčića.

VOJVODINA – JAVOR MATIS 2:1 (0:1)

/ Milosavljević 94, Kajević 97 pen - Tanko 30/

Novi Sad

Stadion: Karađorđe

Gledalaca: 1.500

Sudija: Marko Ivković

 VOJVODINA (4-2-3-1): Carević 6 – Lazarević 6, Crnomarković 6,5, Rosić 6 (od 79. Kajević 7), Bukinac 5,5 – Indio 6, Milosavljević 7,5 – Radulović 7, Zukić 6 (od 46. Kembel 6), Malbašić 6 (od 79. Vukanović) – Ivanović 5,5 (od 46. Vukić 6)

 JAVOR MATIS (4-2-3-1): Manojlović 7 – Ilić 5,5, Skoko 6, Kopitović 6,5, Milošević 6 (od 76. Miletić) – Tojčić 6, T. Petrović 6 (od 76. Eliomar)– Gojković 6,5, Bosić 7 (od 88. Obradović), Tanko 7 (od 79. Ratković) – Bajere 6 (od 88. Dolmagić)

Igrač utakmice: Radomir Milosavljević 7,5

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE – 8. KOLO

Četvrtak

IMT - Radnički 1923 1:0 (1:0)

/L. Luković 20/

Petak

Radnik - Radnički Niš 0:0

Spartak - Voždovac 1:0 (0:0)

/Mudrinski 90+1 pen/

Železničar Pančevo - Partizan 1:2 (1:1)

/Đorđević 31 pen - Sladanja 27, Zahid 82/

Subota

Mladost Lučani - Novi Pazar 2:0 (2:0)

/Eze 14p, 39/

Vojvodina - Javor 2:1 (0:1)

/Milosavljević 90+4, Kajević 90+9 penal/

Odloženo

Crvena zvezda - TSC

Napredak - Čukarički



tagovi

Asmir KajevićRanko PopovićIbrahim TankoLazar Carević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara