Gavi protiv Italije (©Reuters)
Gavi protiv Italije (©Reuters)

Luis Enrike zna fudbal više od drugih: ¡Historico Gabi!

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.10.21. | 09:11

Mladi vezista Barselone oduševio na debiju u dresu Crvene furije

Ponekad arogantan, toliko da i ne želi da sa novinarima ulazi u raspravu i javnosti objašnjava zašto vuče određene poteze. Međutim, Luis Enrike polako ali sigurno uspeva da sve okrene na svoju stranu. Ne zato što se on menja, već zato što je postalo sasvim jasno da koliko god da nekad izgledalo nelogično, Luis Enrike uglavnom donosi ispravne odluke.

Poslednja u nizu zove se – Gavi. Mladi vezista Barselone je poziv za debi u državnom timu dobio posle svega nešto preko 300 minuta seniorskog fudbala. I ne samo da je dobio poziv, već ga je selektor Enrike uvrstio u startnih 11 i to u meču sa Italijom, aktuelnim prvakom Evrope, u polufinalu Lige nacija! Nema potrebe da ti dalje dokazuje koliko veruje u tebe.

Izabrane vesti

Gavi je sa 17 godina i 62 dana postao najmlađi A reprezentativac Španije. Prethodni rekord odolevao je još od 1936. godine (!) kada je Anhel Zubijeta prvi put zaigrao za Crvenu furiju. Bio je 222 dana stariji no Gavi u trenutku debija.

Međutim, nisu samo brojke učinile Gavijev debi istorijskim, već i sigurnost sa kojom je on to izneo na leđima. Odigrao je Gavi 83 minuta, odlično se uklopio sa Kokeom i Serhiom Busketsom na sredini terena, od prvog minuta se zaleteo na Marka Veratija, dečačkog idola.

Marko Verati jeste Gavijev idol. Zato sam mu i rekao: ‘Moraš da pritisneš Veratija od starta do samog kraja’”, pojasnio je kasnije Enrike.

Gavi ga je ozbiljno shvatio. Sve vreme je disao Veratiju za vrat, nije mu dozvoljavao da pogledom obuhvati teren i krene da šalje one njegove čuvene lopte. Na kraju je rivalima oduzeo pet lopti, podelio 53 pasa uz 89 odsto uspešnosti, impresionirao fudbalsku javnost i to u direktnom okršaju sa vezom u sastavu Verati, Žoržinjo, Nikolo Barela.

Najjači deo reprezentacije Italije protiv tinejdžera koji pomenutih 83 minuta utakmice još nije ni odigrao u dresu Barse, makar i njenog B tima.

Retka zverka je taj Gavi. On igra kao da je u dvorištu ispred kuće. On je sadašnjost i budućnost reprezenacije Španije”, zadovoljno trlja ruke Enrike.

Novinare je kupio i time što je pokazao da Pau Tores i Emerik Laport – dva levonoga štopera – mogu da igraju u paru. Dalje, zato što pogodio sa Feranom Toresom na špicu i Markosom Alonsom na levom beku. Sve kritike koje je trpeo kada je objavio spisak sada su utihnule.

Ubuduće, šta god da kažeš, Luise, ja sam na tvojoj strani”, napisao je komentator Marke u autorskom tekstu.

Ne treba zaboraviti, i sa ovako podmlađenim sastavom Enrike je dobacio do polufinala Eura. Pride, Feranu Toresu je tek 21 godina, Erik Garsija ima 20, Gavija je u finišu zamenio 18-godišnji Jeremi Pino iz Viljareala, vratiće se i Pedri (18), pa Ansu Fati (18)… I vrlo brzo bi i Crvena furija mogla da se vrati na sam krov Evrope i sveta.

Gaviju se očigledno žuri.


tagovi

GaviLuis Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara