Kasper Tengsted (Foto: Reuters)
Kasper Tengsted (Foto: Reuters)

Luž proključao u nadoknadi: Benfika u 94. i 98. za prvi poraz Sportinga i skok na vrh tabele!

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.11.23. | 23:39

Ekipa Rubena Amorima gotovo čitavo drugo poluvreme herojski branila prednost sa igračem manje, ali na kraju nije izdržala...

U jednom trenutku imao je sve, već u narednom ostao je bez ičega. Koliko fudbal zapravo može da bude surov najbolje su na svojoj koži večeras osetili fudbaleri i navijači Sportinga. Sve do četvrtog minuta nadoknade lider Primere imao je tri boda u džepu, ali je na kraju ostao praznih šaka. Brojčano nadmoćnija, Benfika je u dubokoj nadoknadi režirala preokret za pamćenje za prvi trijumf na Lužu nad ljutitim rivalom posle dve i po godine kome je ujedno nanela i prvi poraz u Primeiri od starta sezone, ali mu i preotela lidersku poziciju - 2:1 (1:0).

Jedan deo portugalske prestonice tuguje zbog toga što već sada nije na plus šest, drugi slavi magičan preokret i - Kaspera Tengsteda, za mnoge ljubitelje fudbala ne preterano poznatog danskog napadača. Sredinom drugog dela, kada je njegovom timu malo šta polazilo za nogom, Rodžer Šmit se odlučio da uz Artura Kabrala u igru pošalje i pomenutog Tengsteda, momka što je od januarskog dolaska iz Rozenborga nije odigrao ni 150 minuta u svim takmičenjima. Delovao je u tim trenucima njegov ulazak kao potez očajnika, ali se pola sata kasnije ispostavio kao pun pogodak, jer upravo je 23-godišnji Danac u osmom minutu nadoknade svojim tek drugim golom u dresu lisabonskog kluba doneo tri boda Orlovima.

Izabrane vesti

Mogao je domaćin da izbegne dramu da je Rafa Silva u uvodnoj fazi utakmice materijalizovao period znatno bolje igre. Ipak, jedan od lidera Benfike prvo je u devetom minutu iz neposredne blizine šutirao pored desne stative, a samo tri minuta kasnije njegov vrlo lukav udarac završio je na prečki!

Pošto su preživeli početni nalet rivala, fudbaleri Sportinga su se trgli i u samoj završnici prvog dela zadali udarac Benfiki. U poslednje vreme odlični Markus Edvards je odradio najveći deo posla. Osvojio je loptu na svojoj polovini, otarasio se dvojice čuvara na sredini terena, a onda dodavanjem u prostor proigrao Viktora Đekereša, koji je bez oklevanja, iz prve, udarcem u bliži uhvatio na spavanju Anatolija Trubina i utišao prisutne na Luž.

Đekereš ih je utišao pred odlazak na odmor, ali im je nadu po povratku sa pauze vratio Gonsalo Ignasio. Nakon što je rivalu predao loptu pravo u noge, defanzivac Sportinga pokušao je da preseče dodavanje i slučajno sapleo Rafu Silvu. Pa iako nije imao nameru, jasno je i njemu bilo šta je uradio. Artur Soareš Dijaš nije mu oprostio, pokazao mu je drugi žuti karton i Sporting je ostatak meča morao da igra sa igračem manje.

I opet, delovalo je da odneti sva tri boda sa Luža. Herojskom partijom izabranici Rubena Amorima su se dobro nosili pred naletima rivala više od 40 minuta. Ipak, duga sudijska nadoknada (šest minuta) prouzrokovana brojnim izmenama, faulovima i javnim opomenama (malo i odugovlačenjem), došla mu je glave.

Žoao Neveš je u četvrtom minutu nadoknade zakucao loptu pored nemoćnog Adana pošto su ga rivali posle kornera neobjašnjivo ostavili samog na penalu, a ništa bolje odbrana gostiju nije bila postavljena ni četiri minuta kasnije. Tada su se pored Tengsteda još dvojica Benfikinih igrača našla na petercu, ali je Rafa Silva bio dovoljno priseban da loptu, ali i plašt heroja, prepusti rezervisti.

PRIMEIRA - 11. KOLO

Petak

Estoril - Kasa Pija 4:0 (2:0)

/Markes 1, Gitan 24, Gomes 69, Kasijano 90/

Subota

Portimonense - Šaves 2:1

/Varela 14, Kariljo 39 - Bernardo Sousa 87/

Estrela Amadora - Moreirense 0:1

/Andre Luis 90+1/

Vizela - Famalikao 0:0

Gimarais - Porto 1:2

/Andre Silva 17 - Zaidu 39, Konseisao 59/

Nedelja

Žil Visente - Rio Ave 1:1 (0:0)

/Monteiro 66 - Nobrega 56/

Boavista - Farense 1:3 (0:1)

/Boženik 86 - Balde 29, Isidoro 90+2, Barbosa 90+6/

Aruka - Braga 0:1 (0:1)

/Đalo 36/

Benfika - Sporting 2:1 (0:1)

/Žoao Neveš 90+4, Tengsted 90+8 - Đekereš 45/



tagovi

BenfikaPrimeiraRK Sporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara