Kamara, Donald, Giljerme i Tore
Kamara, Donald, Giljerme i Tore

Malatija – tim zvučnih imena: Tore, Giljerme, Donald, Kamara, a sprema se bomba u liku Adebajora!

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.07.19. | 16:45

Za Partizan je bolje da ukrsti koplja sa Olimpijom

Partizan nije prošao loše, ali nije baš ni dobro, u žrebu za treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Utisak je da je par Malatija – Olimpija bio možda najteži, uz mogući okršaj sa Markom Nikolićem i njegovim Fehervarom.

Turci su favorit u dvomeču sa Slovencima i predstavljaće ozbiljnu prereku za crno-bele ako srpski klub odradi domaći zadatak protiv Konahsa.

Izabrane vesti

Malatija je klub bez velike tradicije. Osnovana je tek 1986, a pod ovim imenom Jeni Malatija (Nova Malatija) igra od 2012. Uglavnom je posle osnivanja bila trećeligaš i četvrtoligaš, da bi se prvi put u duroligaški karavan plasirala 2016. godine. Posle dve sezone drugoligaškog fudbala, u sezoni 2016/2017 je izboren istorijski plasman u tursku Superligu. Ovog leta prvi put učestvuje u kvalifikacijama za bilo koje UEFA takmičenje.

Debitantsku sezonu u eliti su žuto-crni završili na solidnom 11. mestu, da bi prošle bili jedno od najprijatnijih iznenađenja turskog fudbala. Solidno su otvorili prvenstvo, a onda sredinom šampionata izbili na drugo mesto na tabeli, koje su čuvali nekoliko kola. Potom je usledio pad, za osam kola osvojena su samo dva boda i rizikovan je sunovrat u donji deo tabele. Tada je moralo da se seče i posle skoro dve sezone u klubu je smenjen trener Erol Bulut. Kao privremeno rešenje do kraja sezone je imenovan Ali Ravdži. Probudio je tim i sa tri vezane pobede u poslednjih pet kola uspeo da ispred Fenerbahčea zadrži peto mesto na tabeli koje donosi plasman u Evropu. Dogurala je Malatija i do polufinala nacionalnog kupa gde je Galatasaraj slavio na njihovom terenu sa 5:2 i eliminisao ju je.

Partizan čeka Malatiju ili Olimpiju!

Kad se sezona završila, predsednik Adil Gevrek je smenio Ravdžija i na trenersku funkciju promovisao legendu truskog fudbala Sergena Jalčina. Najkontroverzniji turski fudbaler sa kraja prošlog veka nema tako uspešnu karijeru kao trener. Često je menjao sredine, nigde nije dugo trajao, a preveliki ego ga je često koštao otkaza. Sa Malatijom je potpisao ugovor na dve godine, a predsednik Gevrek mu je na promociji obećao budžet od 6.000.000 evra za sedam ili osam željenih pojačanja. Tada je Gevrek i poručio:
„Ako Turska u budućnosti dobije šampiona iz Anadolije, onda će to biti Malatija. Prvi cilj je da dovedemo pojačanja i plasiramo se u Ligu Evrope“.

Mogući sastav Malatije, sa projektovanim starterima i rezervistima

To dovoljno govori o ambicijama kluba. Mada, ne bi bio prvi put u turskom fudbalu da neki ambiciozni projekat iz provncije pukne kao mehur od sapunice. Uostalom, najbolji igrač Danijel Aleksić je napustio klub. Srpski ofanzivac je blistao prošle sezone sa 14 golova i osam asistencija 38 mečeva. Nedavno je došla ponuda iz Saudijske Arabije koja se ne odbija i Malatija ga je prodala za 3.800.000 evra.

Ne bi trebalo sumnjati da Malatija ima ozbiljne ambicije upkos odlasku najboljeg igrača. U klubu su ovog leta već stigli kontroverzno krilo Gokan Tore kao slobodan igrač, već dvaput je igrao protiv Partizana u dresu Bešiktaša i oba puta bio uspešan. U grupnoj fazi Lige Evrope jeseni 2014. bilo je 4:0 u Beogradu i 2:1 u Istanbulu, a na tim susretima dao je jedan, namestio tri gola i bio ubedljivo najbolji pojedinac u sastavu Slavena Bilića. Igrao je i lane za Bešiktaš, u dvomeču plej-ofa za plasman u grupnu fazu Lige Evrope, kad je eliminisao Parni valjak (1:1, 0:3). U međuvremenu je stigao odlični makedonski napadač Adis Jahović iz Konje, a na dve godine je produžena pozajmica Brazilca Giljerema iz Beneventa, nekadašnjeg prvotimca Legije i želje Crvene zvezde. Giljerme važi za velikog znalca i od njega kreću sve akcije ekipe.

Gigić uzeo broj 45: Već sam dao gol Zvezdi, nastaviću i u dresu Partizana

Od ostalih poznatih imena, tu su bivši Zvezdin kapiten Mičel Donald i Abubakar Kamara kojeg se sećamo iz Fulama, uglavnom po promašajima, ali i incidentu kad je napao Aleksandra Mitrovića. U odbrani je zvučno ime ekvadorski reprezentativac Arturo Mina, bivši igrač River Plejta. U napadu je to Tjevi Bifuma koji je nekada igrao za VBA, Espanjol, Granadu, Bastiju, Rems... Dakle, igrači ozbiljnih karijera.

Zanimljivo je da je Malatija odmah posle žreba za treće kolo objavila da je dovela centralnog veznog Gajlena Šalelija iz Esperanse. U pitanju je fudbaler koji je blistao u prvenstvu Tunisa, reprezentativac je te zemlje, ali je pitanje kako će se privići na fudbal u Evropi. Potpisao je na tri godine i to bez obeštećenja, a besplatno su došli i pomenuti Tore iz Bešiktaša, Morik Fofana iz Konje, Ufuk Čejlan iz Alanje, što znači da se ni uprava Malatje nije pretrgla dosad kad je novac u pitanju. Što ne znači da neće, jer bi prava bomba prelaznog roka tek mogla da eksplodira.

Adebajor

Turski mediji najavljuju da će biti još promena i navode da je želja čelnika potpis Emenuela Adebajora. Vremešni napadač (35 godina) u potrazi je za novom sredinom pošto mu je istekao ugovor sa Istanbul Bašakšehirom gde je redovno tresao mreže. Malatija ga je kontaktirala i želi da ga dovede, ali je pitanje može li da udovolji uslovima, pošto momak iz Toga traži istu platu kao što je imao u Bašakšehiru. Dakle, 2.500.000 evra po sezoni. Čini se da je to preveliki zalog za Malatiju, međutim, ako je klub toliko ambiciozan i ako želi nešto da napravi...

Velika prednost Malatije je njen geografski položaj. Klub je smešten u istoimenom gradu u pokrajini Anadolija. To je regija na jugoistoku Turske, gde ponekad gostuje i tamošnja reprezentacija i u uzavreloj atmosferi sa tribina crpi energiju za ostarivanje zapaženih rezultata. To je i jedna od snaga Malatije, pa će Partizanovi fudbaleri na sve muke oko snimanja načina igre rivala imati i problem više pred očekivani revanš, jer avionski let do konačnog odredišta traje skoro tri i po sata. Uz moguće presedanje u Istanbulu ako ne bude čarter linije.

Za crno-bele bi jeftinije, a i sportski bolje bilo da se namere na Olimpiju. Za tako nešto potrebno je da Ljubljančani naprave malo iznenađenje i eliminišu Turke. Nisu bez šansi, jer im je prvenstvo u toku, odigrali su već jedno kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, prošli Rigu i imaju adute, uprkos tome što su prodali možda i najboljeg igrača tima iz minulih nekoliko sezona, Roka Kronavetera. I to najvećem rivalu Mariboru.

Zato su stigli Denis Sme, upravo sa Ljudskog vrata, Ante Vukušić, bivši napadač Hajduka, pristigao iz Krškog, te Miral Samardžić iz ruske Samare. Olimpija igra otvoren fudbal, na četiri zvanična susreta ovog leta dala je deset golova, doduše, primila je pet, što bi moglo da znači da se neće tako lako predati pred Malatijom.

Pre dve sedmice igrala je sa Partizanom kontrolni meč i slavila sa 1:0, ali su crno-beli, posebno u prvom poluvremenu ostavili daleko bolji utisak i zato je logično što se nadaju prolasku Slovenaca, uvereni da bi protiv njih imali veće šanse za plasman u plej-of.

FOTO: Reuters, Star sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara