Murinjo i Teri 2015. sa peharom Liga kupa (© Reuters)
Murinjo i Teri 2015. sa peharom Liga kupa (© Reuters)

Male tajne velikih majstora: Murinjo je koristio pravilo za koje ni sudije nisu znale

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.12.22. | 20:19

Štoperi Čelsija namerno su se sudarali glavama ako bi njihov tim vodio

Pribegavao je Žoze Murinjo raznim trikovima tokom karijere, gotovo na svakoj adresi tražio način da stekne komparativnu prednost u odnosu na protivnika, a izgleda da se bolje razumeo u pravila fudbalske igre od pojedinih sudija.

O tome svedoči anegdota Džona Terija iz vremena kad je Portugalac drugi put sedeo na klupi Čelsija, a tiče se saveta defanzivcima da se namerno sudare glavama u kaznenom prostoru Plavaca pod uslovom da imaju rezultat koji im odgovara.

Izabrane vesti

Bivši kapiten londoskog kluba potanko je objasnio šta je Murinjo tražio od štopera.

Govorio je meni i Gariju Kejhilu da pet minuta pre kraja utakmica, u situaciji kad vodimo 1:0, a protivnička ekipa pokušava da nas ugrozi centaršutevima, idemo jedan na drugog glavama, da se sudarimo i padnemo na travu“, prepričava Teri.

Razlog je na prvi pogled bizaran, ali svrsishodan.

Objasnio nam je da ako smo obojica oboreni u kaznenom prostoru pravilo ne dozvoljava da nas iznesu obojicu van terena. Da je samo jedan, onda bi ga izneli. Dvojicu ne. Ni ja, ni Kejhil, nismo znali za to pravilo“.

Koristilo im je.

Naravno... Ide centaršut, mi se zaletimo jedan na drugog, padnemo, sudija svira prekid, pitam Garija: „Jesi li dobro?“. Kaže da jeste, ali mu svejedno pojasnim da nastavi da leži. Prilazi nam sudija i kaže da moramo obojica da napustimo teren. Ja mu kažem da ne moramo, jer je takvo pravilo. Onda glavni ode da se savetuje sa četvrtim i vrati se sa saznanjem da sam u pravu“.

Vreme bi prolazilo, Čelsi bi dobio šansu da se konsoliduje i privede meč kraju na željen način, a Murinjo potvrdio da je, u skladu sa nadimkom, poseban trener.

Daleko ispred svog vremena. Ti detalji su nam omogućavali da neke utakmice pobedimo“, dodao je Džon Teri.


tagovi

Džon TeriŽoze MurinjoČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara