Nemanja Matić
Nemanja Matić

Matić se oglasio: Bio sam 12-godišnji dečak u Vrelu dok su bombe razarale moju Srbiju

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.11.18. | 14:04

“Ne vređam nikoga, ali odrasli smo drugačije”, pojašanjava Englezima Nemanja Matić

Englezi te plaćaju i očekuju da radiš kako ti se kaže. I to je sve u redu, ali ima granicu. Za Nemanju Matića to je bio cvet maka, popularni “poppy”, kojim Britanci odaju počast stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu. S tim da je, kako to obično i biva, taj simbol dobio i malo šire značenje, pa se poslednjih godina njime odaje i počast britanskoj vojsci.

I tu je Matić povukao granicu, pa je na utakmici sa Bornmutom jedini na terenu bio bez cveta maka što su mu na ostrvu mnogi “nacionalisti” (da, ima toga i tamo) uzeli za zlo i krenuli da ga kritikuju po društvenim mrežama. Junajted se oglasio kratkim saopštenjem u kojem je naveo da je to Matićeva “lična odluka”, a sada je i sam fudbaler otklonio sve dileme. Da, odbio je zbog toga što su Britanci učestvovali u bombardovanju Srbije 1999. godine. I da, jeste već nosio isti simbol, ali je u međuvremenu bolje promislio i promenio stav po ovom pitanju.

Izabrane vesti

I otud saopštenje na Instragramu. Nema se tu šta dodati. Generalno se prevelika frka digla bez preteranog razlog. Svako ima pravo da izabere šta voli i šta želi da podrži, a šta ne. Matić je svoj izbor napravio i tu je kraj priče, ma šta ko pričao po internetu. Kako bilo…
U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka i apsolutno poštujem svačije pravo da to uradi. Imam potpuno razumevanje za svakoga ko je u konfliktima izgubio nekog dragog. Međutim, mene to podseća na napad koji sam lično osetio dok sam bio mlad, uplašeni 12-godišnji dečak u Vrelu, dok su moju Srbiju razarale bombe 1999. godine”, počeo je Matić.

Da ponovimo: da, jeste već nosio cvet maka…
Jesam to radio ranije, ali kad sam razmislio ponovo o tome procenio sam da nije ispravno da ja nosim ‘popi’ na dresu. Ne želim da potkopavam taj simbol kao simbol ponosa u Britaniji. Ne želim nikoga da uvredim. Međutim, svi smo mi proizvod sopstvenog odrastanja i ovo je lični izbor iz navedenih razloga. Nadam se da će svi razumeti moje razloge sada kada sam ih objasnio i da ću moći da se koncentrišem na to da pomognem svom timu u utakmicama pred nama”.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Nemanja Matić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara