Navijači Liverpula biti uvređeni
Navijači Liverpula biti uvređeni

Mertens udario u ponos Liverpula: Video sam taj znak i zapitao se šta je tu toliko posebno?

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.12.18. | 15:28

Belgijanac podigao temperaturu pred večerašnji okršaj Redsa sa Napolijem

Verovatno da nema navijača na svetu koji o svom omiljenom klubu nema bolje mišljenje no što bi realnost rekla, pa se tako i u Liverpulu decenijama diče “atmosferom kakva se ne može videti nigde na svetu“. Međutim, a mogli su to da vide i malobrojni srećnici međ pristalicama Crvene zvezde koji su bili na Enfildu, računajući i našeg izveštača Aleksandra Gligorića, nije to ni za porediti sa ambijentom kakav se može videti na utakmicama večitih beogradskih rivala. I nisu samo Srbi imali previsoka očekivanja od prve posete Enfildu. Dris Mertens nosi slična iskustva iz vremena kada je igrao za Utreht.

Holandski klub je 2010. godine izvukao 0:0 na Enfildu, a Mertens se još seća sudara sa Bredom Džonsom, Denijem Vilsonom, Kristijanom Poulsenom, Milanom Jovanovićem i Nejtanom Eklstonom, koji su tada branili čast Liverpula igrajući pod Rojom Hodžsonom.

Izabrane vesti

Svi oni i kultni znak “Ovo je Enfild“ (This is Anfield), koji datira još iz vremena kada je tim Bila Šenklija harao Evropom i koji Liverpulovi igrači dotaknu pre nego što istrče pred uvek pune tribine. Tunel koji vodi do terena u međuvremenu je okrečen, znak je ostao, a pored njega je sada ispisan i čuveni Šenklijev citat.
Tu je da naše momke podseća za koga igraju, kao i da protivnike podseća protiv koga igraju“.

I zaista, Liverpulovu tradiciju niko ne sme da potceni, ali sama simbolika tog znaka nije impresionirala Mertensa.
Moja najjača uspomena je taj znak koji imaju i na kome piše ’Ovo je Enfild’. Svi su pričali o njemu i znam da sam pomislio: Pa to mora da je nešto baš veliko“, mota film Mertens u izjavi za Tajms.

Nastavak se ipak neće svideti Liverpulovim navijačima...
Prošao sam kroz tunel i pitao: ’Gde je ta stvar?’. Rekli su mi da sam ga već prošao ni ne primetivši ga. I onda sam pred početak drugog poluvremena gledao u taj mali znak i pitao se: Da li je baš zaista tako poseban“, završava Mertens i udara u ponos Enfilda.

Delom je svakako u pravu, mada amajlije koje imaju veliku simboliku za jedan tim ne znače automatski da će drugima značiti bilo šta. Uostalom, videćemo večeras da li će se Napolitanci uplašiti i da li će Redsi odigrati “iznad mogućnosti“. Pa i čiji će navijači dobiti povoda da peckaju ove druge.

(FOTO: Reuters)


tagovi

EnfildDris Mertens

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara