Mesto ruske snage i srpski gazda: Zašto je Samara posebno bitna za Nemanju Matića?

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.06.18. | 08:40

Znamo kakav je igrač, ali sad želimo da na delu vidimo da li je as Mančestera sposoban da objedini uloge velikog fudbalera i čoveka oko koga se skuplja reprezentacija

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Rusije)

Trenuci pre Mundijala - praskozorje onih utakmica koje imaju istorijsku notu - definitivno se stvoreni za crtanje istorijskih paralela, izazivanja sudbine, simboličke igrokaze ili verovanja da će baš na tom mestu državni tim zablistati.

Izabrane vesti

Srpska reprezentacija stigla je sinoć u Samaru, gde će u nedelju otvoriti Mundijal protiv Kostarike (14 časova), grad koji po nekim ovdašnjim običajima oslikava moć i snagu ruske nacije. Njegov neizostavni deo, reka Volga je sinonim za sve grandiozno što ima domaćin Prvenstva sveta.

Baš u tom ruskom gradu moći, koji je nekada bio zabranjena zona zbog svemirskih projekata, ulogu gazde u sastavu Mladena Krstajića trebalo bi da potvrdi Nemanja Matić. Naravno, ne samo svojom krivicom, as Mančester junajteda je stigao do brojke od samo 41 zvančne utakmice u srpskom dresu. Malo, ako se zna kakav pedigre ima momak rođen na Ubu u evropskom fudbalu, ali sad to nije bitno.

Činjenica je da tokom isprekidanog reprezentativnog staža Nemanja Matića samo dva njegova meča u dresu Orlova mogu da se podvedu kao savršen lični opus. Prvi je protiv Hrvatske, kada je završio izganstvo u eri Siniše Mihajlovića i pobedio tadašnjeg selektora u psihološkoj igri. Bila je to mala fudbalska klinika Nemanje Matića i igra iz fudbalskih udžbenika. Drugi je onaj u Portugalu kada je pogotkom makazicama za izjednačenje udahnuo nadu našem timu da može do iznenađenja, ali nam se nije dalo.

Nekako je Matić bio žrtva dezorganizacije u svim porama FSS, međutim, ovog leta sve može da bude drugačije. Da posle starost ne bi pitala asa Mančester junajteda gde mu je u mladosti pored klupske bila i reprezentativna karijera (mada mi i tu mogao komotno da kaže kako je bio žrtva pogrešnog sistema i pogrešnih odluka).

Kada su reprezentativci Srbije slikani za zvanični FIFA vodič, Nemanja Matić je stavljen u fotelju i zamoljen da pozira sa visokom podignutom loptom i oštrim pogledom. Jasna aluzija da ga svi vide kao gazdu reprezentacije. Čak i zvaničnci svetske kuće fudbala.

SVETSKO PRVENSTVO - MOZZART SPECIJALI
Preko 700 novih igara

Selektor Mladen Krstajić mu je dao ulogu zamenika kapitena i nije mario zbog toga što Nemanja Matić nema harizmu svetskih zvezdi. Prema svim ostalim paramtrima on to - jeste. Gazda. Igrač oko koga se skuplja ekipa. I ne samo to.

Nije Nemanja Matić sticao autoritet vikom, niti dokazivao patriotizam kliše izjavama. Nekako se nametnuo, kroz blistavu karijeru u Benfiki, Čelsiju i Junajtedu i rad na terenu. Pokazao je nebrojano puta da je satkan od posebnog materijala i da bismo na delu videli nevidiljivu fudbalsku nepravdu da igrač takve klase nije osetio Mundijal.

Upravo zbog toga Kostarika je posebno važna za Nemanju Matića. Znamo kakav je igrač, o tome svedoče i brojni statistički parametri, ali sad želimo da na delu vidimo da li je sposoban da objedini uloge velikog fudbalera i velikog gazde reprezentacije. Videlo se po neki sitnim detaljima u Svetlogorsku, a i ovde u Samari, da Matić prosto vapi za tim da Srbija na ovom Mundijalu deluje skockano do detalja. Ne želi više da se ponove nemile sekvence kada je bio usamljen na putu da Srbiju izvede na pravi put. Da li će uspeti u toj teškoj misiji, koja je nekad bila kost u grlu Dekija Stankovića? Videćemo već u nedelju.

Ne sumnjamo da će Nemanja Matić kao igrač odraditi svoj deo posle protiv Kostarike, ali za Orlove i Mladena Krstajića bi bilo posebno dobro da demonstrira da smo konačno dobili velikog gazdu A reprezentacije. Ako se to desi Orlovi će sutra u Samari biti disciplinovani, radni, kolektivno nastrojeni, lišeni bilo kakvih bubica i gluposti kakve veliki turniri na trpe. Ponašaće se kao mali članovi velike porodice.

To mora da bude autorski rad sa potpisom fudbalera Mančester junajteda. I tako se postaje besmrtan. A ne samo golovima i asistencijama.

FOTO: Action images, Star sport


tagovi

Rusija2018Nemanja Matićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara