© AFP
© AFP

Mijat Gaćinović za MOZZART Sport: Jedva čekam da zaigramo, ali bez navijača sve će biti kao da smo na pripremama

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.05.20. | 08:20

“Svi krećemo od nule posle dva meseca pauze i niko nema predstavu šta da očekuje”, priznaje srpski reprezentativac

Put u nepoznato. Kao da sve kreće od nule i to na dosad neviđeni način. Vraća se Bundesliga, prva velika evropska liga koja će se “odlediti” nakon dvomesečne pauze zbog korone.

Ali, kako kaže Mijat Gaćinović, srpski fudbaler u Ajntrahtu iz Frankfurta, niko ne može ni da pretpostavi kako će sve izgledati kada se lopta zakotrlja s centra. Ovakva situacija, da igrači zdravi i pravi gotovo dva meseca nisu ni trenirali, a kamoli igrali fudbal, još se nije dogodila.

Izabrane vesti

Ono što je jasno svima: i igrači i ljubitelji fudbala su se uželeli lopte, zelenog terena i golova. Zato će pogledi svih zaljubljenika u ovu magičnu igru biti uprti ka Nemačkoj.

Stvarno sam se jako uželeo utakmica. Jedva čekamo da počne liga. Nikad niko od nas nije imao ovoliku pauzu, a da je bio zdrav”, kaže Mijat Gaćinović za MOZZART Sport.

Biće lopte, akcija, duela, golova, ali neće huka s tribina. I to je ono što kvari užitak.

Koliko god jedva čekao da zaigramo, ne sviđa mi se što će se igrati pred praznim tribinama. Ne volim takve utakmice. Navijači su ti koji daju boju fudbalu, bude emocije, podižu adrenalin. Bez njih, sve će izgledati kao neki pripremni mečevi. Ali, kad je ovakva situacija, bolje da igramo i tako, kad ne može drugačije”.

Nije malo igrača koji baš i ne čekaju nastavak sezone sa oduševljenjem. Serhio Aguero kaže da se većina fudbalera plaši novog izlaska na teren. I Neven Subotić, od bundesligaških fudbalera, digao je glas protiv. Ni u Frankfurtu nisu baš bezbrižni...

Nisam video da se neko baš uplašio, ali bez obzira što je ovde stvarno sve dobro organizovano - nije svejedno. Nikom od nas. Svi imamo porodice, prijatelje, niko ne bi voleo da nekog zarazi. Opet, ovo je naš posao, doneta je odluka da može da se igra i naše je da pratimo”.

Igrači znaju protokol na utakmicama koji moraju da slede. I tu nema odstupanja.

Plan je već poznat javnosti. Nema rukovanja, po prazno mesto na klupi između igrača, pet izmena u tri termina... Sve su oči sada uprte u Bundesligu, u Evropi mi prvi krećemo i na nama je dodatna obaveza da se pokažemo u pravom svetlu, da damo dobar primer ostalima”.

U momentu kada je korona zaledila fudbal, na tabeli je Bajern bio ispred Dortmunda, iza njih Lajpcig, pa Menhengladbah, sa kojim će Ajntraht odmeriti snage u prvom kolu. Ali, da li će sve biti isto i posle dva meseca pauze, to niko ne zna. I to dodatno donosi uzbuđenje među navijače.

Niko od nas ne zna šta da očekuje. Svi krećemo ispočetka, od nule posle dvomesečne pauze. I to je jedina dobra stvar, što niko neće imati neku prednost. S druge strane, sve je čudno, nismo imali nijednu kontrolnu utakmicu, nemamo nikakvu sliku koliko smo spremni, uigrani, kako ćemo izgledati na terenu kada krenu utakmice. Samim tim nemoguće je da bilo šta prognoziram, da li će biti nekih iznenađenja. Mislim da to u ovom momentu baš niko ne može da zna. Ne pamtim da sam pre bio u takvoj situaciji”.

Ajntrahtu nisu cvetale ruže pre pauze. Vezao je tri uzastopna poraza i došao je u poziciju da mu je bliža borba za opstanak nego za Evropu. Gaćinović tvrdi da slabija sezona u odnosu na prethodnu nema veze sa tim što je letos iz kluba otišlo nekoliko sjajnih igrača: Luka Jović, Ante Rebić, Sebastijen Ale...

Ne mislim da je problem u igračima koji su otišli. To nam se isto dogodilo pre godinu dana, pa su pričali kako ćemo se boriti za opstanak, a mi smo imali fenomenalnu sezonu, jednu od najboljih u istoriji kluba. Malo nam je nedostajalo da uđemo u finale Lige Evrope i da se plasiramo u Ligu šampiona. Ove sezone smo, takođe, imali neke zapažene rezultate, ubedljivo smo pobedili Bajern, savladali Arsenal, čeka nas i revanš u osmini finala Lige Evrope. Ako se i to bude igralo... Problem ove sezone je kontinuitet. Nekako posle svih tih velikih pobeda dešavali su nam se padovi”.

Imaju Crveni orlovi jasne ambicije za finiš sezone. Imaju za šta da se bore.

Sada nam je cilj da se trgnemo, prekinemo seriju poraza u prvenstvu, da se suprotstavimo Bajernu u polufinalu Kupa Nemačke, a ne odustajemo ni od plasmana u Ligu Evrope, iako zaostajemo na tabeli”.

Niko ne može, pa ni Mijat, da predvodi kako će izgledati nastavak sezone u Nemačkoj. A, niko ne može da predvidi, ni UEFA izgleda, kada će se igrati baraž Lige nacija sa Norveškom u Oslu...

I to je sve pod maglom, nemamo da li će ga biti ove ili sledeće godine. O Norvežanima imamo jasnu sliku, dobar su tim, čeka nas teška utakmica, pogotovo što će se igrati u Oslu, ali da prvo vidimo kada će doći na red, ko će biti u kakvoj formi tada. Sada sve to deluje daleko”, priznaje Mijat Gaćinović.

Nemci su u niskom startu. Lopta je na centru. Najzad ima šta da se gleda...

BUNDESLIGA, 26. kolo:

Subota, 16. maj

15.30: (2,10) Fortuna Dizeldorf (3,45) Paderborn (3,50)

15.30: (1,55) Borusija Dortmund (4,20) Šalke (6,00)

15.30: (1,33) RB Lajpcig (5,40) Frajburg (8,50)

15.30: (2,05) Hofenhajm (3,45) Herta (3,60)

15.30: (3,20) Augzburg (3,35) Volfzburg (2,25)

18.30: (2,75) Ajntraht Frankfurt (3,40) Borusija Menhengladbah (2,50)

Nedelja, 17. maj

15.30: (1,90) Keln (3,60) Majnc (4,00)

18.00: (10,0) Union Berlin (6,50) Bajern Minhen (1,25)

Ponedeljak, 18. maj

20.30: (4,00) Verder Bremen (3,60) Bajer Leverkuzen (1,90)

TABELA:


(FOTO: Reuters, AFP)


tagovi

Ajntraht FrankfurtAjntrahtMijat Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara