Minut 66.

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.02.18. | 11:58

Kad, kako i zbog čega je odlučen prvi meč osmine finala Lige šampiona

U almanasima će ostati zapisani strelci. Minuti. Krajnji rezultat. A opšti je utisak da derbi osmine finala Lige šampiona nije odlučen u trenucima kad je Kristijano Ronaldo udarcem sa 11 metara udahnuo život u pluća saigračima iz Real Madrida, niti kad je Portugalac u finišu „okrenuo“ Pari Sen Žermen, čak ni kad je Brazilac Marselo treći put matiroa Areolu za 3:1.

Ne, fanatici su saglasni u (pr)oceni da je sudar aktuelnog prvaka Evrope i najvećeg izazivača za tron odlučen sredinom drugog poluvremerna, kad je Unaj Emeri povukao sa terena Edinsona Kavanija.

Izabrane vesti

Minut 66.

Greška karijere čoveka koji i dalje misli da može da vodi skupocen tim. Greška iz psiihologije. Nije mali broj stručnjaka spremnih da kažu kako se mečevi ovakvog značaja dobijaju glavom, a ne nogama. Strateškim odlukama. A trener Pari Sen Žermena je povukao teško objašnjiv potez kad je, pri rezultatu 1:1, u jeku napada svog tima, do tog trenutka objektivno boljeg, izveo najboljeg strelca u istoriji kluba, protagonostu 28 golova na 34 utakmice ove sezone.

Kakvu poruku šalje ostatku tima? Još važnije: kakvu poruku šalje rivalu?

To Emerijevo izvlačenje Kavanija može da se tumači kao strah. Čista psihologija. Čovek je u domu najvećeg kluba na svetu. Najtrofejnijeg u Ligi šampiona. Nenaviknut na ambijent. Na okolnosti da protiv takvog giganta „vodi“ utakmicu. Delovao je preplašeno. Kao da je tom izmenom šapnuo Zinedinu Zidanu: „ne znam da pobedim ovaj meč, hajde pokušaj ti“.

Uveo je Tomu Munijea i postavio ga na desnog beka, a Danija Alvesa pomerio napred, da kao krilo preti ranjivoj odbrani Reala. Sve da je i takav plan funkcinisao: ko bi dao gol da je Brazilac centrirao pred ili u peterac. Nejmar jeste kvalitetan, ali nije „kiler“. Nije ni Kilijan Mbape. Kavani - jeste. No, Kavani je na klupi u tom trenutku ceo „Santjago Bernabeu“ je znao šta sledi.

Real će dati gol. Niko nije znao kako, ali je svima bilo jasno da će ga umuvati nekako. Dao ga je Ronaldo. Kolenom. Istim onim delom tela kojim bi to na suprotnoj strani možda uradio Edinsion Kavani, jer je klasa. Dokazan. Potvrđen. Proveren. Kad mu doneseš loptu daće ga. Iz polušanse.

Ovako...

Pobednik je Zinedin Zidan. Neočekivan poklon kolege sa suprotne klupe dočekao je oberučke. Kao da je i sam bio iznenađen Emerijevim izborom, reagovao je odmah posle njega i u 68. minutu (dva minuta posle Kavanijevog napuštanja terena) ubacio Gereta Bejla. S jasnom idejom da ubrza igru. Tom izmenom Zizu je pokazao da nije rob modernih tehnologija i brojeva, nego da razume igru. Bio je veliki majstor i njemu ne može da promakne kad neko nema ideju, kao što, na primer Isko - uz svo uvažavanje njegovih poteza pre ovog meča i blistave statistike u prvom poluvremenu oličene u nepogrešivom pasu (38 dodavanja i svako u noge saigraču) - nije stvorio nijednu priliku. Ni Ronaldu, ni Benzemi, niti se sam izborio za nju. A Bejl, čim je ušao, pobegao je po desnoj strani i načeo odbranu Parižana.

Kad je osetio gde su gosti ranjiv, Zidan je pokazao sposobnost predviđanja. Udario je ponovo. Uveo je još jednog brzanjca Lukasa Vaskeza i veštog driblera, a skoro podjednako hitrog Marka Asensija. Ishod je takav da su Bejl i Vaskez odvukli igrače Pari Sen Žermena na sebe, a Asensio asistencijama koje će novinari Makre glorifikovati „dva dodira genija“ - i to baš po strani koju je trebalo da pokrije odmorni Munije (!?) - ukrasio finišu utkamice, potvrdio sebe kao džokera, a Zidana kao velikog stratega.

Dok Zidanu danas svi aplaudiraju što je ubrzao igru u završnici, Unaj Emeri je na stubu srama u Parizu. Lekip mu je zapelio trojku (na skali od jedan do deset), a ocenama Lo Selsu (dvojka) i Berčičeu (trojka) jasno stavio do znanja da je pogrešio prilikom izbora igrača. Argentinca Lo Selsa (21 godina, prvi meč u eliminacionoj fazi Ligi šampiona u karijeri) je stavio u utakmici ovakvog tipa poptuno ignorisavši prisustvo Lasane Dijare, dovedenog baš da iskustvom bude osigurač na sredini.

Ima tu još minusa. Na primer: zašto nije počeo Tijago Silva, gde je bio Lajvin Kurzava, zar je Anghel di Marija igrač za klupu na kojoj sigurno sledeću sezonu neće dočekati Unaj Emeri, osim ako u revanšu ne pokaže da je savladao neke lekcije iz psihologije. A ako već hoće da menja nek’ bude „džek“, pa izvede Nejmara, ako ovaj ne donosi konkretne stvari?

Piše: Aleksandar Joksić

(FOTO: Action images)


tagovi

Unaj EmeriNejmarEdinson KavaniZinedin Zidan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara