Mir u glavi, vatra u srcu

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.09.18. | 08:52

Zašto je, po mnogo čemu, Vladimir Stojković u ovom trenutku najvažniji igrač Partizana...

Partizan je igrom u Novom Sadu razočarao navijače uprkos pobedi u Novom Sadu nad Proleterom. Crno-beli su imali mnogo sreće u utakmici na stadionu Karađorđe, a pored strelca jedinog gola Rikarda, junak je definitivno bio golman Vladimir Stojković koji je u 64. minutu odbranio penal Milanu Mirosavljevu. Bio mu je to peti odbranjeni penal u crno-belom dresu i još jednom je pokazao da mu je ovaj segment jedan on najjačih iz golmanskog arsenala.

I čini se da u pravom trenutku Stojković opet počinje da podiže formu, jer je duel sa Proleterom bio početak svojevrsnog pripremnog perioda koji će kraj imati sledeće nedelje na stadionu u Humskoj kada se igra Večiti derbi. Nije se Stojković u prethodnom periodu našao na spisku selektora Mladena Krstajića za Ligu nacija, ali je, čini se, opet i iz toga izašao još jači. Trebalo bi iskusni čuvar mreže da bude jedan od oslonaca ekipa i glavnih aduta trenera Zorana Mirkovića pred večiti derbi. Jer, Stojković je već toliko puta pokazao da je za njega duel sa večitim rivalom situacija slična onoj kada dovedete dete u omiljenu igraonicu da radi šta hoće.

Izabrane vesti

Ali, ima tu još nešto kada je u pitanju Stojković, nešto što potvrđuje onu staru izreku da su golmani kao vino - što stariji, to bolji. A golman Partizana u julu je napunio 35 godina, što znači da bi mogao da ima još sigurno nekoliko dobrih sezona pred sobom. Pokazao je u Novom Sadu još jednom da za ovu ekipu crno-belih znači više od prostog zbira odbrana, već uliva sigurnost iskustvom i u psihološkom smislu podiže tim. A ovakvim crno-belima to je sada preko potrebno jer deluju kao da su na staklenim nogama, koliko god pokušavao trener Mirković da ih stabilizuje.

Ono što je postao dodatni Stojkovićev kvalitet je mirnoća na terenu. Imao je on to i ranije, ali sada deluje da je ovaj segment podigao na viši nivo. Shodno godinama, ranije je umeo da da i neku jaču izjavu, sada nema razmetanja na taj način. Ni na terenu više nema nikakvih konfliktnih situacija, ume da podvikne na svoju odbranu i to sa razlogom, ali najčešće deluje smiren poput budističkog monaha. Sigurno da je tome doprinela i činjenica da je po drugi put postao otac, kao i činjenica da je posvetio više vremena, recimo čitanju različitih knjiga. A u crno-beloj sportskoj porodici na dugogodišnjoj praksi Duška Vujoševića mogli su mnogi da se uvere koliko to pozitivno utiče na igrače.

Ta svojevrsna transformacija Stojkovića, čini se, nimalo nije uticala na onu „vatru“ tako karakterističnu za sve kvalitetne golmane koja ih tera da nekada prave na terenu neočekivane poteze i čine nemoguće stvari. A u kakvoj su trenutno formi oni koji stoje na terenu ispred njega, Stojković će morati da pravi čuda iz utakmice u utakmicu i tako tokom cele sezone ako Partizan zaista želi da bude ozbiljan konkurent u borbi za šampionsku titulu.  

Foto: Starsport


tagovi

Vladimir Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara