Nebojša Jandrić (©Star sport)
Nebojša Jandrić (©Star sport)

Miris Superlige na Novom Beogradu: Ako je i bio san - dosanjan je, vreme je za dokazivanje na javi

Vreme čitanja: 11min | sub. 01.07.23. | 09:59

Trener IMT-a Nebojša Jandrić za Mozzart Sport govorio o plasmanu u Mozzart Bet Superligu, očekivanjima u debitantskoj sezoni u elitnom društvu, ali i svemu što njegovu ekipu tamo čeka

Godinama puki san, poslednjeg dana aprila postalo je java: IMT je po prvi put u klupskoj istoriji obezbedio plasman u Mozzart Bet Superligu. Od 2020. godine i ulaska iz Srpske lige u prvoligaško društvo Novobeograđani su bili na korak od elite, ali im je ulaznica u Mozzart Bet Superligu dva puta izmicala iz ruku u foto-finišu. Treći pokušaj, najzad, doneo je i ostvarenje cilja, međutim, zvuk fanfara nije mnogo potrajao, a slavljeničku atmosferu brzo je zamenila radna, jer da bi zvuk traktora odjekivao superligaškim terenima i u sezonama što dolaze, a ne samo u predstojećoj, novobeogradski klub moraće da odradi veliki posao.

Tradicija kaže da Traktoriste čeka borba za goli život, takav scenario makar nagoveštavaju godine za nama u kojima su se novajlije po nepisanom pravilu borile za opstanak. Kao tim sa jednim od najskromnijih budžeta u elitnom društvu svesni su toga na stadionu kraj Hale sportova, baš kao što znaju da bi put ka ostvarenju prvobitne ambicije - očuvanju superligaškog statusa - mogla da im oteža činjenica da u premijernoj sezoni u elitnom društvu neće moći da uživaju tamo gde su je i obezbedili, ali i to što je malo ko u ekipi naviknut na standarde najvišeg ranga.

Izabrane vesti

Zbog toga Nebojša Jandrić, trener kluba sa Novog Beograda, dok u razgovoru za Mozzart Sport priča o putu koji je IMT prošao i onom što ga tek očekuje, ističe kako će upravo dužina adaptacionog perioda značajno uticati na to hoće li njihov san potrajati ili će ih realnost iz istog probuditi ekspresno, posle samo godinu dana.

"Ne želimo plasman u Superligu da doživljavamo kao san. Ako je i bio, ostvaren je i sada smo tu da probamo da na javi radimo stvari koje mogu da nam obezbede lepšu budućnost. Definitivno možemo da kažemo da je IMT mali klub za superligašku konkurenciju i kao novajlije ćemo morati da radimo ozbiljnije, više, da budemo organizovaniji, da bismo na taj način možda mogli da budemo konkurenti. To je moj trenutni utisak", počinje 47-godišnji stručnjak razgovor za Mozzart Sport.

IMT je, baš kao i ostatak konkurencije, sa pripremama za narednu sezonu počeo pre desetak dana, a Jandrić naglašava da je zadovoljan kako njegovi izabranici izgledaju u ovom trenutku.

"Smatram da smo dobro krenuli jer su energija i entuzijazam na visokom nivou. Svi u klubu su visoko motivisani da ostvarimo dobar rezultat i na kraju krajeva skrenemo na sebe pažnju dobrim, pozitivnim stvarima što se tiče same igre, kvaliteta igre i pojedinačno fudbalera. Zna se već da imamo određeni broj igrača koji su perspektiva srpskog fudbala i to su naši benefiti koje treba da iskoristimo." 

Nebojša Jandrić (©Star sport)Nebojša Jandrić (©Star sport)

Kad smo već kod rezultata, koji bi to rezultat bio dobar za IMT u debitantskoj sezoni? Pojedini u klubu ne kriju kako ciljaju više od puke borbe za opstanak. Rekli bi mnogi ambiciozno s obzirom na okolnosti, mada Jandrić podseća da su visoke ambicije ono što je klub i dovelo tu gde danas jeste. Pa iako promocija u viši rang usled znatno jače konkurencije zahteva i promenu filozofije, kormilar Traktorista uverava da on od svoje dosadašnje neće previše odstupati.

"IMT i jeste u Superligi jer je gajio velike ambicije i postavljao visoke ciljeve, pa je to bilo - ako i ne dobacimo do toga što smo zacrtali i podbacimo malo, biće sasvim dovoljno. Ofanzivnu filozofiju nećemo menjati, jer to je način na koji gledamo fudbal. Igrači su srodni sa svojim ulogama i načinom igre, tako da svima prija stil koji gajimo. Sama završnica Prve lige Srbije, osam utakmica otkad sam došao i 19 postignutih golova, pokazala igru kojoj ćemo stremiti. Ne vidim razlog da u Superligi bilo šta menjamo, pokušaćemo da odigramo na sličan način, uzimajući u obzir takmičarski momenat gde će možda biti potrebe za određena prilagođavanja i modifikacije, ali ćemo biti na putu da izgledamo isto tako, jer mislim da to IMT-u može da pruži dodatni vetar u leđa - po pitanju samog kluba, daljeg napredovanja, ali i toga kako će konkurencija da nas da doživi." 

RAZLIKA IZMEĐU DVA RANGA POSTOJI, ALI JAZ NIJE TOLIKI KAKO GA NEKI PREDSTAVLJAJU

U taboru novobeogradskog kluba očigledno su puni samopouzdanja, ali prethodne sezone pozivaju ih na oprez, jer ko jednom "pobegne" iz Mozzart Bet Prve lige, često joj se već naredne godine vrati. Razlika u kvalitetu između dva najviša ranga očigledno postoji što potvrđuju slučajevi Zlatibora i Bačke od pre tri sezone i Mladosti GAT iz nedavno završene.

"Razlika postoji, definitivno je tako. Vrlo je jednostavno dati odgovor ako se samo osvrnemo na baraž prošle sezone kada je IMT igrao protiv Novog Pazara, pa je bilo vrlo blizu da uđe u Superligu. Onda i ove sezone, videli smo tesne utakmice između Grafičara i Radnika i Inđije i Radničkog iz Niša. Dovoljno je da se osvrnemo na te mečeve i da vidimo da jaz nije toliko veliki kako ga neki predstavljaju. Jedina razlika je kontinuitet igranja na višem nivou gde apsolutno ima više kvalitetnih igrača, ako ne kvalitetnijih možda sposobnijih za superligaško takmičenje. Ali ponoviću, samo period adaptacije na te stvari je razlika koja može da postoji. Ukoliko se radi dobro i planski, svi igrači koji su igrali Prvu ligu i obezbedili plasman u viši rang, ako se dodatno oplemene sa nekolicinom igrača sa višeg nivoa, će pomenuti period i te razlike vrlo brzo neutralisati." 

Kao jedan od aduta Novobeograđana, perspektivni trener izdvojio je sistemski rad kluba koji do rezultata nije stigao preko noći ili bržim putem.

"Veoma je važna unutrašnja organizacija kluba, bez mnogo turbulencija, bez toga da mislimo:'Aha, sad nam treba deset novih sa superligaškim iskustvom', i tako dalje… To je pogrešno i vodi u kontra smeru. Put koji ima IMT je vrlo interesantan primer za analizu. Korak po korak, kroz rang jedan, drugi, i to ne iz sezone u sezonu, nego stabilno, polako", kaže Jandrić u dahu, pa nastavlja:

"Naš plus u odnosu na novajlije koje su se obično grčevito borile za opstanak je to što imamo možda i 90 posto ekipe na okupu već nekoliko godina. U srpskom fudbalu to je retkost i može da bude naš važan adut, jer nema mnogo turbulencija što se tiče tima. Već su svi naviknuti na način funkcionisanja i sistem rada. Ja sam ovde već treći put i dosta igrača koji su i danas u klubu je bilo selektirano u mom prvom trenerskom mandatu, u Srpskoj ligi Beograd." 

Fudbaleri IMT-a (©Star sport))Fudbaleri IMT-a (©Star sport))

Kontrateg činjenici da dobar deo tima ima na okupu praktično od početka priprema Jandriću i ekipi predstavljaće to što će utakmice neće moći da igra u svom domu, pred domaćom publikom, budući da stadion kraj Hale sportova ne ispunjava superligaške standarde.

"Ono što je prepreka da se ukus elite oseti intenzivnije, i što se nas tiče i što se tiče same javnosti, je što nećemo svoje utakmice moći da igramo ovde, u lokalu, već ćemo morati da se pomeramo. To će biti određena vrsta hendikepa da privučemo još veću pažnju, jer novobeogradska opština je najveća i bilo bi vrlo interesantno da imamo uslove da igramo na svom terenu. Posećenost ne sumnjam da bi bila možda i iznad nivoa Superlige, ali sad je tako. Postoje planovi i projekti, veoma ambiciozni. Sve je to teško, ali bilo je teško i kad se postavio cilj Superlige, pa je sada ostvaren. Plan je da u budućnosti bude izgrađen stadion koji zadovoljava standarde Superlige i da dočekamo da vidimo IMT ovde, na Novom Beogradu." 

Iako je stadion Čukaričkog prijavljen kao privremeni dom Traktorista, sve je bliža i izvesnija promena odluke, te bi IMT mogao da debitantsku sezonu u Mozzart Bet Superligi otvori kao domaćin na Voždovcu. Srećom po ekipu, njihov trener već je upoznat sa sredinom u kojoj će Traktor biti parkiran neko vreme, jer se pre godinu dana u ovo vreme upravo sa Voždovcem pripremao za sezonu u eliti. Među Zmajevima je uostalom i stekao jedino superligaško iskustvo koje ima. Istina, nije na klupi tima iz Zaplanjske proveo ni puna dva meseca, ali mu je kako kaže i tako kratak vremenski period bio dovoljan da se upozna sa onim što njegovu ekipu sada čeka.

"Iskustvo iz Voždovca će pomoći dosta jer sam mogao da kroz Voždovac, kao mladu ekipu sa kojom smo mi (IMT) slični, da vidim kako treba nastupati kroz takmičenje. Pokušaću stečene lekcije da prenesem na ljude u klubu, same igrače i stručni štab da bismo razlike koje postoje prevazilazili na način na koji je dobar za IMT. Ostaje žal što je tada došlo do rastanka sa Voždovcem jer se radi o klubu sa jasnom vizijom i filozofijom. Krenuli smo tada u zacrtanom smeru i smatram da sam stil igre nije bio problem, možda nismo uspeli u startu da ga nametnemo kako smo želeli jer je ekipa trebalo da se adaptira na nešto novo, ali smo dosta korektno odradili kratak pripremni period i pokušali da neke ideje implementiramo u igru. I tada sam navodio da će trebati vremena. Neke druge stvari se nisu poklopile što se tiče mene i Voždovca. Imam određene principe od kojih ne volim da odstupam, na kraju sam video da možda nije bio pravi trenutak, tako se pokazalo, i u sasvim korektnom raspoloženju smo se razišli. Procena bila da ne bi trebalo da jedno drugom stojimo na putu. To su stvari koje se dešavaju u našem poslu, nisu strane. Opet ću se vratiti na početak, žao mi je što nije potrajalo jer je moglo da bude vrlo interesantno."

Nebojša Jandrić na klupi Voždovca (©Star sport)Nebojša Jandrić na klupi Voždovca (©Star sport)

Ne može, doduše, Jandrić da se žali kako su se stvari za njega odvijale pošto je napustio Zmajevo gnezdo. Jeste potom imao još jednu kratkotrajnu epizodu (u crnogorskom Dečiću), ali je u finišu sezone po treći put preuzeo IMT i dovršio posao koji su započeli njegovi prethodnici. Međutim, valja napomenuti da se u tim trenucima u ovdašnjoj fudbalskoj javnosti spekulisalo da će Traktoristi povući ručnu u završnim rundama, kako ih elitno društvo uopšte ne zanima. Sa svim tim je 47-godišnji trener morao da se nosi.

"Na kraju su to bile samo – spekulacije. Poznajem ovu sredinu odlično i sve to mi je bilo prilično simpatično da čitam, ali znajući šta je unutra, koliko je to želja i entuzijazam da se dođe do zacrtanog i da se IMT predstavi u superligaškom društvu. Sve su to bile čaršijske priče kojih uvek ima. Verovatno su se u nedostatku nekih senzacionalnih vesti smišljali i takvi scenariji, ali nikad, apsolutno nijednog trenutka to nije bila opcija."

Jandrić se u klub vratio sredinom aprila, pred sam kraj ligaškog dela prvenstva. IMT je i dalje bio prvi, ali je na šest mečeva uoči njegovog dolaska ostvario samo jednu pobedu.

"IMT je imao problem jer su se igrači previše opustili, misleći s obzirom na to da su cele sezone prvi da je posao završen, da je plasman u viši rang gotova stvar zbog dominacije koju su imali tokom sezone. Trebalo ih je samo trgnuti, da se taj period, ako smo već kvalitetni i blizu ostvarenja cilja, iskoristi za neku vrstu pripreme kroz preostale utakmice, da funkcionišemo na višem nivou, iznad takmičenja Prve lige Srbije pripremajući se za Superligu." 

NEMAMO KONKURENTAN BUDŽET ZA SUPERLIGU

Priprema između ostalog podrazumeva i pojačanja, pa i pored toga što kaže kako ima gotovo formiran tim, Jandrić ne krije da su ekipi potrebna nova lica.

"Plasman u viši rang apsolutno nameće angažman pojačanja kao temu. O tome svakodnevno razgovaramo i gledamo da zaoštravanje konkurencije učinimo na najbolji način. Plan nam je ipak da ne gomilamo igrače, već da dovedemo samo nekoliko fudbalera koji bi ovo što imamo podigli na viši nivo svojim kvalitetima, možda iskustvom i kontinuitetom na nivou Superlige."

I dok se trudi da sklopi tim dovoljno konkurentan za elitno društvo, jasno je Jandriću da bi mogao da nekoga i izgubi, jer IMT je tim sastavljen od velikog broja mladih igrača koji su prethodne sezone pokazali da poseduju veliki potencijal. Pre svega tu mislimo Nikolu Vukića (19) i Miloša Lukovića (17), najboljeg strelca Mozzart Bet Prve lige Srbije za prethodnu sezonu.

"Varijanta da neko od mladih fudbalera ode uvek postoji, s obzirom na to da već neko vreme postoji interesovanje za nekolicinu igrača. Naravno, Luković koji je 2005. godište i prvi je strelac Prve lige Srbije, je najinteresantniji. Imamo i Vukića koji je vezni fudbaler, 2004. godište, koji je isto tako vrlo zanimljiv igrač i koji će, verujem, sada u Superligi potvrditi našu procenu i opravdati poverenje. Nećemo žuriti da oni već sada budu prodati, gledamo da nastavimo da ih razvijamo i ovo je pravi put." 

Nikola Savić (levo) i Miloš Luković (desno) (©Star sport)Nikola Savić (levo) i Miloš Luković (desno) (©Star sport)

U njihovom razvoju nesumnjivo su pomogli oni najiskusniji, pre svih Uroš Ćosić i Alen Stevanović, igrači sa bogatim iskustvom igranja u Evropi.

"Blago ovog kluba je što su igračima poput Ćosića i Stevanovića popunjene određene pozicije i da onda oni mogu da mlađima prenesu iskustvo na pravi način, što na terenu, što u svlačionici, što u druženju van kluba. Sve to daje vremenom dobre rezultate, što se i pokazalo. Pokušaćemo da na taj način nastavimo. Mi smo klub koji nema konkurentan budžet za Superligu, to ne treba kriti, ali ono što IMT može da ponudi je ambijent u kojem egzistiramo i zbog toga ta porodična atmosfera i način funkcionisanja nam možda donose ove gotovo neverovatne rezultate s obzirom na uslove i okolnosti", kazao je strateg IMT-a.

STEVANOVIĆ SE VRAĆA U INOSTRANSTVO, ĆOSIĆ POJAČANJE ZA PROLEĆE

Uprkos važnoj ulozi u prethodnom periodu, najiskusniji dvojac iz prethodne sezone ove jeseni neće biti u prilici da doprinese Traktoristima na terenu. Stevanović se po završetku sezone rastao sa Traktoristima, dok Ćosića očekuje oporavak od teške povrede.

"Stevanoviću je ugovor istekao, on više nije u IMT-u. Mislim da ima ponudu iz inostranstva i to ide u skladu sa onim što sam malopre rekao. On je nama pomogao u velikoj meri da ostvarimo ovaj uspeh, a isto tako i mi njemu da se u ovim godinama vrati na neki nivo i bude interesantan, da produži karijeru i da to bude još kvalitetnije, tako da što se njega tiče to je to. Uroš Ćosić je povređen, vredno radi, a što se tiče njegovog oporavka mi ga očekujemo sto posto za drugi deo sezone, tako da će nam to sigurno biti jedno od najvećih pojačanja u zimskom prelaznom roku. Tražimo rešenja, posebno na njegovoj poziciji, ona nam je primarna, da bismo konkurenciju zaoštrili, odnosno da bismo doveli igrača koji je iznad nivoa ovih koje imamo i da im upravo u skladu sa ovim što smo pričali do sada oni pomognu da nastave svojim putem razvoja, a da ekipa bude stabilnija, sigurnija u toj liniji tima", zaključuje Jandrić.

 


tagovi

IMTNebojša JandrićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara