Zoran Mirković
Zoran Mirković

Mirkovićeva poruka za kraj: Fali nam kreativnost, Bambi je rešenje

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.02.19. | 14:54

Partizanov trener o Musinim poteškoćama i obazrivom radu sa mladima

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Antalije)

Francuski novinar protiv najboljeg francuskog igrača. Još u zemlji svetskih prvaka u godini Mundijala, u državi čiji magazin dodeljuje Zlatnu loptu. Objašnjenje zašto je nije zaslužio Antoan Grizman, krunisan Zlatnim globusom i peharom Lige Evrope:
"Da bi bio najbolji na svetu moraš da budeš deo tima koji igra fudbal, a ne Atletiko Madrida".

Izabrane vesti

Tačka!

I ode priznanje Frans fudbala Luki Modriću, jer Real Madrid tera loptu napred, bez obzira ko je preko puta i šta piše na semaforu, jer - to je fudbal.

Prevedeno na jezik partizanovaca: svaka čast na odbrani, uspela je i na turskom tlu da opravda epitet najčvršće u Superligi, ali to nije dovoljno, pošto se Grobari ne zadovoljavaju rezultatima 0:0, 1:0, čak im je ponekad i 2:0 malo... Hoće više, žele dribling, gladni su pasa u prazan prostor, efektnih poteza, ubedljivih trijumfa, u čemu se oskudevalo tokom jeseni. Još je u međuvremenu otišao Marko Janković - uz sve mane, jedan od najkreativnijih pojedinaca tima - zbog čega je pred stručnim štabom zahtevan zadatak: da u okolnostima kad mu uprava nije dovela zamenu improvizuje.

Da posegne za alternativnim rešenjima, pogotovo što ga u Superligi neće čekati rivali kao što je Šahjtor, već oni nalik Slovanu iz Libereca, Krakoviji, Krila Sovjetov, kojima na pripremama u Turskoj nije uspeo da zatrese mrežu, baš zbog defanzivnog stila protivnika. A nije da je nešto "vau" pokazao napred.
"Protiv jačih ekipa nam se otvaraju prostori, tu smo opasniji, dok kad su prostori gušći, pogotovo posle odlaska Marka Jankovića, a usled činjenice da još ne možemo da računamo na povređenog Danila Pantića, imamo problem sa kreativnošću. Marka nema, neće ga ni biti, pa ćemo rešenje problema tražiti u igračima koji su nam na raspolaganju. Nešto ćemo i modifikovati", najavljuje Zoran Mirković, šef stručnog štaba Parnog valjka, u danu povratka za Beograd.

Sa saradnicima u Beleku

Finiš pripremnog perioda nagovestio je da bismo u ulozi "desetke" - fudbalera koji diže publiku na noge - mogli da gledamo Zorana Tošića. Po najmanje dva osnova. Em je u potpunosti spreman posle jeseni obeležene povredom, em ima najviše internacionalnog iskustva u ovom sastavu, pa je logično da Bambi povuče ekipu napred, bez obzira što mu je osnovna pozicija krilo.
"Zadovoljan sam formom Tošića, sve bolje se oseća, predstavljaće pojačanje, a možemo da ga očekujemo na novoj poziciji na kojoj smo ga probali protiv Krila. Kombinovaćemo zavisno od protivnika, forme, raspoloženja i osećaja".

U očekivanih 11, bar dok povredu Ahilove tetive ne sanira Danilo Pantić, trebalo bi, na osnovu treninga i kontrolnih utakmica, da se nađe 16-godišnji Filip Stevanović, uigravan sa starterima na četiri od pet susereta u Antaliji, ali...
"Rekao sam u samom startu, ne samo kad je on, već svi ostali mladi igrači, poput Đerleka, Pavlovića i Šehovića, da moramo da budemo strpljivi. Talentovanoj deci potreban je pravilan razvoj, jer sve što je brzo kuso je. Za vreme boravka u Turskoj, uprkos početnim nevoljama sa vremenom, sproveli smo u delo sve što smo hteli, jedino me brinu povređeni igrači, Danilo Pantić, Đorđe Ivanović i Musa Ndžai, a što se tiče startera, ne bih rekao da su oni koji su igrali protiv Mladosti sigurni za OFK Bačku, sigurno će biti nekih promena".

Možda bi i sam Mirković imao koju opciju više da je podržan sa vrha, da su sve ideje sportskog sektora realizovane, međutim, u besparici, kad klub nije imao da izdvoji 400.000 evra za Tokmaka Nguena i kad mu igrači opraštaju dugove ni trener ne može da kuka.
"Još na prozivci sam rekao da sam svestan situacije. Znam čime raspolažemo i znak jednakosti je ovo što imamo. Da li mogu da promenim nešto ako bih rekao drugačije? Mislim da - ne".

Angažovan je triling novajlija. Navijači su nestrpljivi da vide Musu Ndžaija, međutim, norveški krilni vezista, poreklom iz Gambije ispao je iz stroja polovinom priprema, pravdajući se da nije navikao na naporan ritam treninga.
"Ništa ne radimo mnogo drugačije nego u celom svetu. Ne mogu da prihvatim da se ovde radi jako ili slabo. Sve je u istim okvirima, a verovatno je Musa imao problem sa svojim telom pre nego što je došao. Što se tiče Dejana Georgijevića, spreman je, sigurno će nam koristiti na proleće, dok Radivoj Bosić poseduje potencijal, ali mora još dosta da radi. Mlad je, trebalo bi da bude strpljiv, kao i mi sa njim".

Bata Mirković nije želeo da govori i pojedincima ("svi zasužuju pohvale za odnos prema radu, zalaganje i profesionalizam"), ali je potencirao da je zadovoljan izdanjima poslednje linije tima.
"Protiv Mladosti opet nismo primili gol, ali smo dosta grešili u svim fazama igre. Defanziva nam dobro funkcioniše još iz prvog dela sezone".

Samo, navijači Partizana žude za spektaklom, kao što iskonski ljubitelji fudbala ne uživaju gledajući Atletiko, nego Real Madrid.

NA POBEDU, PA DA VIDIMO ZA ŠTA JE DOVOLJNO

Napad na titulu deluje kao misaona imenica, odbrana trofeja u Kupu Srbije kao realnija meta, a forsiranje dece iz sopstvenog pogona kao prioritet kluba.

Ili, možda...
"Nama je glavni cilj da svaku utakmicu igramo na pobedu i da u svakoj damo maksimum. U obavezi smo da tako razmišljamo i ponašamo se, a na kraju ćemo videti da li će biti neki trofej ili ne", dodao je Mirković.

(FOTO: Star Sport, FK Partizan)


tagovi

Zoran Mirković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara