Maurisio Poketino (©Reuters)
Maurisio Poketino (©Reuters)

Možda je Poketino, ipak, pravi čovek za Čelsi?

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.05.24. | 13:15

Kako se sezona približava kraju londonski tim izgleda sve bolje...

U jednom trenutku njihov tim je izgledao toliko loše da su se navijači Čelsija zapitali gde bi bio da nema Kola Palmera. Sada više niko o tome ne misli, sada im je na pameti samo jedno - da se domognu Evrope.

U tu situaciju dovele su ih tri vezane pobede ostvarene početkom maja. Redak slučaj na Stamford Bridžu od promene vlasničke strukture. Nisu u zapadnom Londonu, ako izuzmemo finansijski aspekt, imali previše razloga za optimizam od dolaska Toda Bolija na čelo kluba. Prošlu sezonu završili su u donjem delu tabele, isti scenario smešio im se i u ovoj. Tomas Tuhel se nije snašao, Grejem Poter još manje. Delovalo je da neće uspeti ni Maurisio Poketino. Međutim, narativ oko argentinskog stručnjaka se polako menja, u skladu sa rezultatima.

Izabrane vesti

Sve je više onih što smatraju da je Poketino pravi čovek da mladi tim prepun potencijala, ali ujedno i neiskusan, izvede na pravi put. Da od mahom nezrelih dečaka napravi ljude. Za tako nešto, ipak, potrebno je vreme. Posebno kada radite sa drugim najmlađim timom u Premijer ligi kakav je Čelsijev aktuelni (mlađi jedino Barnlijev).

"Ne možemo da ih osuđujemo zbog grešaka. Potrebno je da ih obezbedimo dobrim 'alatom' za rad. Oni mogu da pogreše. Ali ne možete da govorite kao da je to krajnji proizvod. Ne možete za njih reći da su iskusni igrači, da imaju 30 godina i zaista znaju šta rade. Ne treba im suditi kao da su zreli, kompletni igrači, kao da su gotov proizvod", branio je Poketino početkom maja svoje igrače, podsećajući da su greške neizostavni deo procesa.

Setimo se uostalolm puta koji je morao da prođe Mikel Arteta na Emiratima. Prvu sezonu u kojoj je vodio londonski tim od početka do kraja završio je na osmom mestu, drugu kao peti, i tek u trećoj postao kandidat za titulu. Čelsi je od samog vrha i dalje predaleko, ali je sve više naznaka da je na dobrom putu.

"Iskreno mislim da je dijalog oko Poketinove budućnosti bio pozitivan i da će on, kako izgleda, biti trener i sledeće godine. Mislim da bi bilo ludo da to ne urade. Tamo imate mnogo mladih igrača kojima je potrebno malo liderstva, malo vremena, i svakako mislim da je Maurisio pravi čovek za to", naglasio je bivši fudbaler Liverpula Džejmi Rednap u studiju Skaj Sportsa posle pobede Čelsija nad Notingem Forestom (3:2). "Ako naredna sezona ne krene dobro, naravno, možda treba ponovo razmotriti sve, ali ne možete da date menadžeru godinu dana, njemu je potrebno vreme. Pogledajte šta je Arteta morao da uradi. Prošle su dve ili tri godine pre nego to je uspeo da se postavi kao dominanta figura u svlačionici. Takođe je imao poteškoća, borbu za moć sa igračima kao što su Lakazet i Obamejan."

Početak sezone bio je užasan. Kada na ionako neiskusan tim 'nabacite' još desetak isto tako 'zelenih' fudbalera, teško je očekivati da će sve ići kako ste isprva zamislili. Pride, valja istaći da je Čelsi tokom aktuelne takmičarske godine bio osakaćen povredama kao nijedan drugi tim. I zato je, očekivano, najblaže rečeno patio. Pretrpeo nekoliko bolnih poraza, isto tako pokazivao sav raskošan potencijal kojim raspolaže. Ali na mahove, falilo je konstantnosti. Međutim, kako vreme prolazi Plavci izgledaju sve bolje, a Poketino nagoveštava da je na dobrom putu da sklopi kompleksan mozaik sa Stamford Bridža.

Potvrđuju to i rezultati. Čelsi je tokom donjeg dela tabele tavorio u donjem delu tabele. Trenutno je bodovno poravnat sa Njukaslom na šestoj poziciji i vrlo blizu da izbori plasman u Evropu. Forma koju je prikazao u drugom delu šampionata ukazuje na to da je istu spreman. Naime, londonski tim je u 2024. godini osvojio 29 bodova, manje jedino od kandidata za titulu Mančester Sitija i Arsenala, odnosno Liverpula, koji se isto tako do nedavno nadao kruni.

"Morate da se setite broja igrača i preokreta koji su se dogodili kada je došao u klub. Znao sam da će biti napretka u odnosu na prošlu sezonu. Bila je to katastrofalna sezona. Ni ova nije bila sjajna do nedavno. Ali pitanja o Poketinovoj budućnosti su bila pravo iznenađenje za mene, jer sam mislio da je on pravi čovek kada su ga doveli i i dalje mislim da je on osoba koja će na pravi način da razvije ove mlade igrače. Ali za to je potrebno vremena", pozvao je i Majkl Doson, dugogodišnji defanzivac Totenhema, vlasnike gradskog rivala na strpljenje.

Pitanje je samo imaju li ga na Stamford Bridžu dovoljno da istrpe sve dečije bolesti fudbalera koje su sami birali.

Broj osvojenih bodova u 2024. godiniBroj osvojenih bodova u 2024. godini



tagovi

Maurisio PoketinoČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara